Emmer-Compascuum

Plaats
Dorp
Emmen
Drenthe

emmer compascuum 1960 [640x480].jpg

Emmer-Compascuum 1960

Emmer-Compascuum 1960

Emmer-Compascuum

Terug naar boven

Status

- Emmer-Compascuum is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Emmen.

- Het westelijk hiervan gelegen dorp Emmer-Erfscheidenveen wordt (althans voor de postadressen) als onderdeel beschouwd van het dorp Emmer-Compascuum. Dat geldt ook voor het N van Emmer-Compascuum gelegen dorp Munsterscheveld.

- Onder het dorp Emmer-Compascuum valt ook de buurtschap Foxel.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Emmer Compas. Een inwoner van dit dorp is een Compascumer.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Emmer-Compascuum ligt O van het dorp Emmer-Erfscheidenveen, ONO van de stad Emmen, NO van de dorpen Barger-Oosterveld, Klazienaveen-Noord, Nieuw-Dordrecht, Oranjedorp en Zuidbarge, NNO van het dorp Klazienaveen, N van de dorpen Barger-Compascuum en Zwartemeer, ZW van het dorp Munsterscheveld, ZZW van het dorp Ter Apel, Z van het dorp Roswinkel, ZO van het dorp Nieuw-Weerdinge en OZO van het dorp Weerdinge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Emmer-Compascuum heeft ca. 3.200 huizen met ca. 7.900 inwoners, waarvan ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners in Emmer-Erfscheidenveen en ca. 270 huizen met ca. 670 inwoners in Munsterscheveld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Emmer-Compascuum heeft 3 rijksmonumenten.

- Emmer-Compascuum heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Protestantse Kerk (Runde Z.Z. 108).

- Kerk van Baptistengemeente De Haven (Kanaal A NZ 190).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Openluchtzwembad Emmer-Compascuum is omsloten door hoge bebossing. Het bad wordt door zonne-collectoren middels zonneboilers verwarmd, en wordt in de zonnearme periodes door gas bij verwarmd. Zonnepanelen zorgen voor de nodige extra stoomvoorziening. Hiermee is het bad een van de milieuvriendelijkste buitenbaden van het land. De baden zijn voorzien van zachte kunststof folie en zijn rondom betegeld.

Het bad moet de komende jaren voor ca. 400.000 euro worden opgeknapt en vernieuwd. "De pompen en de verwarmings- en zuiveringsinstallatie dateren uit de jaren zestig. Het gaat om apparatuur die duidelijk haar beste tijd heeft gehad. Het is zeer de vraag hoe lang deze apparatuur het nog volhoudt", aldus bestuurslid Paul Oost. Stichting Feestweek 125 jaar Emmer-Compascuum, die in 2004 festiviteiten heeft georganiseerd t.g.v. het 125-jarig bestaan van het dorp in dat jaar, had na afloop van het feestjaar nog 20.000 euro over waar ze nog een goede bestemming voor zochten die het hele dorp ten goede zou komen. Dat is dus het zwembad geworden. De stichting hoopt dat goed voorbeeld goed doet volgen.

- In 2010 is het herstel en de verdere doorkoppeling van het veenriviertje de Runde gerealiseerd. Ter hoogte van de recreatieplas en het zwembad in Emmer-Compascuum is het riviertje ingepast in een ruime groenzone, die gebruikt kan worden als recreatief gebied. Met de uitvoering van deze werkzaamheden zijn de nog ontbrekende schakels in het tracé van de Runde gerealiseerd. Zowel voor het watersysteem als voor de leefomgeving in de dorpen is dit van belang. De Runde met haar oevers heeft zoveel mogelijk een ‘natuurlijk' karakter gekregen en sluit aan bij het reeds gerealiseerde gedeelte ten zuiden van Emmer-Compascuum. Daarmee ontstaat ook een aantrekkelijk leefklimaat voor allerlei soorten planten en dieren, die gebonden zijn aan natte milieus. Ter hoogte van zowel de recreatievijver als de woonbebouwing zijn wandelroutes en zit- en speelplekken gerealiseerd. (bron: Provincie Drenthe, 12-10-2010)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Emmer-Compascuum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Emmer-Compascuum.

- Buurtverenigingen: - Buurtvereniging Ons Dorp is opgericht in 1947. - Buurtvereniging De Viersprong.

- Onderwijs: - Braakhekkeschool. - Basisschool De Hoeksteen. - Basisschool De Meent. - Basisschool De Runde. De intentie van de gemeente en de scholen is om per 1-8-2019 alle scholen in één pand bijeen te brengen als 'brede school'. Ook sporthal De Klabbe uit 1973 is aan vervanging toe. De intentie is om beide op één locatie bij elkaar te realiseren, bij voorkeur bij dorpshuis De Deele. Niet iedereen is daar enthousiast over. Zo vindt de Dorpsraad dat een aantal van zulke grote complexen een wel erg grote impact hebben op de dorpsomgeving, en heeft ze zorgen over de - afwikkeling van de - te verwachten toe te nemen verkeersintensiteit in die omgeving. Na zomer 2017 beoogt hier een knoop over te worden doorgehakt.

- Muziek: - Muziekvereniging D.E.S.

- Sport: - Tennisvereniging L.T. Compas.

- Genealogie: - Genealogische gegevens van vroegere inwoners van Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen en Munsterscheveld. - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Emmer-Compascuum alg.

Reactie toevoegen