Sluis

Plaats
Stad en gemeente
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

sluis groeten uit 1953 [640x480].jpg

Sluis Groeten uit 1953

Sluis Groeten uit 1953

ZL gemeente Sluis in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Sluis in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Sluis in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Sluis

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Zwinhoeve.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark International.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Sluis.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Sluis.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sluis.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sluis (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Sluis is een stad en gemeente in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen.

- De gemeente Sluis omvat naast de gelijknamige stad verder nog de steden en dorpen Aardenburg, Biervliet (alleen een NW, W en Z stuk buitengebied), Breskens, Cadzand, Eede, Groede, Hoofdplaat, IJzendijke, Nieuwvliet, Oostburg, Schoondijke, Retranchement, Sint Anna ter Muiden, Sint Kruis, Waterlandkerkje en Zuidzande, de badplaatsen Cadzand-Bad en Nieuwvliet-Bad en de buurtschappen Akkerput, Bakkersdam, Balhofstede, Biezen, Boerenhol, Draaibrug, 't Eiland, Heille, Hogeweg, Kapitalendam, Klein-Brabant, Koninginnehaven, Kruisdijk, Kruishoofd, Maaidijk, Marolleput, Moershoofde, Mollekot, De Munte, Nieuwesluis, Nieuwland (deels), Nummer Eén, Oostburgsche Brug, Oudeland, Plakkebord, Ponte, Ponte-Avancé, Pyramide, Ronduit, Roodenhoek, Sasput, ScherpbierSlijkplaat, Slikkenburg, Smedekensbrugge, Steenhoven, Stroopuit, Terhofstede, Tragel, Turkeye, Valeiskreek, Veldzicht onder IJzendijke (deels), Veldzicht onder Schoondijke, en Vuilpan.

- De oorspronkelijke gemeente Sluis is in 1880 vergroot met de gemeente Sint Anna Ter Muiden, per 23-4-1880 met de gemeente Heille, per 1-4-1970 met de gemeente Retranchement, in 1995 opgegaan in de nieuwe gemeente Sluis-Aardenburg. In 2003 is opnieuw een gemeente Sluis ontstaan uit de samengevoegde gemeenten Oostburg en Sluis-Aardenburg. De huidige gemeente Sluis omvat geheel West Zeeuws-Vlaanderen.

- Wapen van de gemeente Sluis. Wapen van de voormalige gemeente Sluis-Aardenburg.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Sluis.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Sluis 263 huizen met 1.543 inwoners, verdeeld in stad Sluis 257/1.493 (= huizen/inwoners) en buurtschap Het Pas 6/50.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sluis, kunt u terecht bij de volgende instanties:

- Het Belfort van Sluis is het enige nog overgebleven belfort van Nederland. De belforten in de lage landen waren in de middeleeuwen de monumentale uitdrukking van weerbaarheid en macht van de stad. Oorspronkelijk werd een belfort in hout opgetrokken voor de handelaren die er hun kostbare koopwaar veilig konden opslaan. Later bouwden de stedelingen de belforten in steen, niet meer voor de veiligheid, maar als symbool van de burgerlijke vrijheid en macht. Het carillon van het Belfort is in 2012 gerestaureerd. Het voorheen 38 klokken tellende carillon heeft er tevens drie klokken bij gekregen, waardoor het muzikale repertoire fors kan worden uitgebreid. Ook de andere installaties in het Belfort zijn gerestaureerd. Naar aanleiding van het afronden van de restauraties is het Belfort in september 2013 feestelijk heropend. In de interactieve expositieruimtes van Museum Het Belfort wordt een beeld van de geschiedenis van Sluis geschetst en van het leven en werk van Johan Hendrik van Dale (1828-1872). De uit Sluis afkomstige Van Dale is vooral bekend geworden als naamgever van het Groot Woordenboek der Nederlandse taal, in de volksmond bekend geworden als de Dikke van Dale. Ook de VVV is in het Belfort gevestigd.

- Heemkundekring West Zeeuws-Vlaanderen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Sluis, i.c. het gebied West-Zeeuws-Vlaanderen, krijgt de komende jaren en decennia te maken met bevolkingskrimp, en een combinatie van de factoren vergrijzing, ontgroening en verkleuring. Overigens krijgt meer dan de helft van de ca. 440 gemeenten hiermee te maken! Veel gemeenten denken nog dat het hen niet zal overkomen en dat het alleen bij "de buren" gebeurt. En daarom willen ze huizen blijven bouwen in de hoop op een groeiende bevolking, om daarmee de voorzieningen in stand te houden. Maar dat is oogkleppenpolitiek en gebaeerd op vaak alweer achterhaalde prognoses. Het rapport Slimme krimp in Sluis is daarom ook een handvat waar veel andere gemeenten in het land iets aan kunnen hebben bij het uitstippelen van hun beleid voor de toekomst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sluis heeft 42 rijksmonumenten.

- De restauratie van Molen De Brak is in 2011 gereed gekomen. De molen is bezit van de familie Langenberg, die onder en bij het gebouw ook een restaurant en een aantal winkeltjes exploiteert. Onder meer het wiekenkruis, de staartbalk en het dakbeschot zijn vervangen, en (oorlogs)schade in het metselwerk is hersteld.

- Gevelstenen in Sluis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Lange Strangetocht (op een zaterdag eind augustus), georganiseerd door Rotary Oostburg, is een wandeltocht van ca. 20 km over het strand van West Zeeuws-Vlaanderen, van Retranchement naar Breskens, vol activiteiten voor het hele gezin. De opbrengst komt ten goede aan een goed doel in de regio.

Terug naar boven

Beeld

- Kernen in de gemeente Sluis van boven gezien, filmpje gemaakt met een zogeheten 'drone'.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Sluis.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sluis alg.

Reactie toevoegen