Eede

Plaats
Dorp
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Eede dorpsgezicht en grenspaal [640x480].JPG

Eede, dit kleine dorpje is bekend van het feit dat koningin Wilhelmina hier Nederland binnenkwam aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Eede, dit kleine dorpje is bekend van het feit dat koningin Wilhelmina hier Nederland binnenkwam aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Eede.JPG

Dorpsgezicht Eede in Zeeuws-Vlaanderen

Dorpsgezicht Eede in Zeeuws-Vlaanderen

ZL gemeente Eede in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Eede in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Eede in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Eede

Terug naar boven

Status

- Eede is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1941. Per 1-4-1941 over naar gemeente Aardenburg, in 1995 over naar gemeente Sluis-Aardenburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- Onder het dorp Eede vallen ook de buurtschappen Biezen, Moershoofde (deels), Valeiskreek en Vuilpan.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Dji. BN/De Stem stelt in een artikel d.d. 5-11-2013 dat het Djie zou zijn. Lezer 'Zjiws Vloamieng' reageert daarop als volgt: "'t Is gjin Djie moa Djì! D'r weun'n trouwes Djìnnoaren ìn gjin Djienear'n. Ut stikje za wè heschreev'n zìn deur een overkaenter ;-)"

Naamsverklaring
Het dorp heeft zijn naam te danken aan een oude waterloop Ee, die ontsprong Z van Maldegem (B), de haven van Aardenburg vormde en O van Sluis uitmondde in het Zwin. Enkele kreken zijn er nog van over.

Terug naar boven

Ligging

Eede ligt Z van Aardenburg en grenst in het Z aan België (Maldegem).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Eede, die slechts het gelijknamige dorp omvat, 213 huizen met 1.233 inwoners. De buurtschappen van de gemeente worden in dat jaar helaas niet apart vermeld en zitten dus bij de vermelde cijfers inbegrepen. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 850 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Monument ter nagedachtenis aan de terugkeer in Nederland (uit Engeland) van koningin Wilhelmina in 1945. De koningin kwam destijds bij Eede Nederland binnen.

- Dorpsraad Eede heeft de luchtwachttoren, die na de oorlog door het Korps Luchtwachtdienst (KLD) werd gebruikt om onder de radar vliegende, vijandige Russische vliegtuigen te spotten, geadopteerd van de Stichting Militair Erfgoed. De toren, waar er maar 19 van bewaard zijn gebleven, is in 2012 door de Dorpsraad gerestaureerd. In 2015 is een nauwgezet nagemaakt luchtwachtinstrument, een 'vizierkijker', op de luchtwachttoren geplaatst. Met zo'n kijker, die 360 graden kan ronddraaien, speurde men de horizon af, op zoek naar vijandelijke vliegtuigen. Ter plekke vind je ook een informatiepaneel over de geschiedenis en het gebruik van de luchtwachttoren. De toren is te beklimmen.

- In Eede is ´t Kunstenaarspad in ontwikkeling, waar schilderijen komen te hangen van bekende Nederlandse en Vlaamse kunstenaars.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Vlasdag Eede (op een zondag in juni).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Sint Jozef.

- Jeugd: - Jongerenverenigng KPJ Eede.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Eede.

Reactie toevoegen