IJzendijke

Plaats
Stad
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

IJzendijke.jpg

We zien IJzendijke al

We zien IJzendijke al

IJZENDIJKE (3).JPG

Een mooi rijtje in IJzendijke

Een mooi rijtje in IJzendijke

IJzendijke. (2).JPG

Op de Markt in IJzendijke

Op de Markt in IJzendijke

IJzendijke (2).JPG

Molen De Witte Juffer in IJzendijke

Molen De Witte Juffer in IJzendijke

ZL gemeente IJzendijke in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente IJzendijke in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente IJzendijke in ca. 1870, kaart J. Kuijper

IJzendijke

Terug naar boven

Status

- IJzendijke is een stad in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1970. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- Wapen van de voormalige gemeente IJzendijke.

- Onder de stad IJzendijke vallen ook de buurtschappen Balhofstede, Maagd van Gent (deels), Mollekot (deels), Oudeland, Ponte, Ponte Avancé, Pyramide (grotendeels), Roodenhoek en Veldzicht (grotendeels). In totaal zijn dit 9 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

IJzendijke ligt O van Oostburg, W van Terneuzen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente IJzendijke 381 huizen met 2.447 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad en omtrek 319/2.068 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Roodenhoek 39/240, Turkeije 9/63 en Nieuw Molentje 14/76. Tegenwoordig heeft de stad ca. 800 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van de 13e eeuw tot 1789 is de strijd van de IJzendijkers met de zee zo hevig geweest, dat land en water elkaar regelmatig afwisselden. Het oude IJzendijke, dat reeds in 984 wordt genoemd, wordt al in de 12e eeuw onder de steden geteld. Het bezweek op 16 november 1377. Het weinige dat overbleef werd vernield bij de vloed van 1570. De naam bleef slechts over in een nabijgelegen buurt, die de Hertog van Parma liet verschansen. Deze vesting werd uitgebreid door Prins Maurits na de verovering in mei 1604. Dit nieuwe IJzendijke lag begin 18e eeuw nog aan het water (het Jonkvrouwengat). Het werd weer een landstad na de bedijking van de Grooten Jonkvrouwpolder in 1702 en de Zachariaspolder in 1740. De laatste vergroting van het gebied was de bedijking van de Nieuwe Passegeulepolder in 1789, nadat door het leggen van de Kapitale Dam in 1788 aan de scheepvaart voorgoed een einde was gemaakt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- IJzendijke heeft 20 rijksmonumenten.

- Molen De Witte Juffer (Biestraat 18) had lange tijd geen naam. In 2009 heeft de huidige eigenaar hem De Witte Juffer genoemd. De korenmolen is in 1841 als grondzeiler gebouwd. Later is de molen tot stellingmolen verhoogd. De molen heeft een aantal Vlaamse kenmerken. In 1931 is de molen onttakeld waarna in 1965 de molen weer in oude glorie is hersteld. Later volgen nog enkele restauraties om de maalvaardigheid van de molen te verbeteren. Uniek aan deze molen is de Vlaamse constructie van de kap. De molen is eigendom van de gemeente Sluis en wordt regelmatig door een vrijwillig molenaar in werking gezet. De roeden van de molen zijn bijna 24 meter lang en zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk (op Vlaamse wijze opgehekt) met zeilen. De molen is ingericht met één koppel maalstenen. De molen is op zaterdagmiddagen te bezichtigen.

- Gevelstenen in IJzendijke.

- Het Bolwerk, museum voor de Staats-Spaanse Linies. Al eeuwenlang bouwen mensen vestigingen om zich te verdedigen tegen aanvallers. Maar de manier waarop ze dat doen, verandert voortdurend. Nieuwe wapens worden uitgevonden, de militaire tactiek evolueert. Ook het landschap speelt een belangrijke rol bij de vestingbouw. In Zeeuws-vlaanderen zijn honderden forten, dijken en linies gebouwd tijdens de Tachtigjarige Oorlog met Spanje, tussen 1568 en 1648. Een groot aantal daarvan zijn nog in het landschap te zien. De indrukwekkende militaire bouwactiviteiten in die periode bepaalden ook mee het uitzicht van het landschap. Daarom vormen deze Staats-Spaanse linies de kern van het museumverhaal van Het Bolwerk, dat in de oude oorlogszone ligt. Het Bolwerk situeert de Staats-Spaanse Linies in het grote verhaal van de vestingbouw in Zeeuws-vlaanderen. Dat verhaal begint bij de Romeinen in Aardenburg en eindigt bij de bunkers van de Tweede Wereldoorlog rond de Scheldemonding. Het Bolwerk laat de grote scharniermomenten zien in de evolutie van de Europese militaire architectuur en de specifieke toepassingen erven in Zeeuws-vlaanderen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Evenementenagenda IJzendijke.

- Koningsdag, met o.a. Zeskamp.

- Weitjerock (laatste zaterdag van juli) is een intiem muziek- en kleinkunstfestival op een paardenweitje, in een relaxte sfeer, dat verrast met afwisselende acts.

- Folkloristische Dag IJzendijke (op een zaterdag in juli).

- Mauritsbolling (NK krulbollen) (weekend eind juli), georganiseed door Bolclub Molenzicht. Krulbollen is in Zeeuws-Vlaanderen nog behoorlijk populair. Het lijkt op jeu-de-boulen maar wordt gespeeld met een staak en dikke ronde schijven met een afgeronde kant.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten, verhalen e.d. van IJzendijke op Facebook.

- Oude krantenartikelen m.b.t. IJzendijke, door Herman op Facebook geplaatst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over IJzendijke (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over IJzendijke.

- Sport: - v.v. IJzendijke (voetbal). - IJzendijkse Volleybalvereniging YVC.

- Zorg: - Zorgboerderij De Omslag.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van IJzendijke.

Reactie toevoegen