Mollekot

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Mollekot

Terug naar boven

Status

- Mollekot is een buurtschap in deels de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis, en grotendeels België. T/m 31-3-1970 gemeente IJzendijke. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Mollekot valt voor slechts enkele panden onder het dorp IJzendijke, maar grotendeels onder Watervliet (België).

- De buurtschap Mollekot heeft geen plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
Haven van Watervliet.

Oudere vermeldingen
Mollenkot, Het Mollekot.

Terug naar boven

Ligging

Het Nederlandse deel van de buurtschap ligt 3 km ZO van IJzendijke, vanuit IJzendijke gezien aan het eind van de Mollekotweg. De grens, met grenspaal, is op het punt waar de Mollekotweg overgaat in de weg Mollekot. Aan die weg ligt het Belgische deel van de buurtschap.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Mollekot omvat een handvol panden op Nederlands grondgebied en enkele tientallen panden op Belgisch grondgebied.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De in buurtschap Mollekot precies aan de Belgische grens gelegen discotheek The Limit (de grenspaal staat er voor de deur) heeft in 2013 de deuren moeten sluiten op last van de Raad van State. Omwonenden protesteerden toen al jaren tegen de aanwezigheid van de disco, die op een steenworp afstand van hun huizen was gevestigd. Volgens hen had de gemeente geen vergunningen voor de exploitatie en verbouwingen van de discotheek mogen geven, omdat die niet op die plek thuishoort. Ze kregen eerder gelijk van de rechtbank in Middelburg. Volgens de Raad van State heeft de gemeente bij het verlenen van de meest recente vergunning te weinig rekening gehouden met de belangen van de buren (zie de punten 4 t/m 7 onder de link). Sluis zou alsnog kunnen onderzoeken wat die gevolgen zijn, maar de kans is groot dat de uitkomsten dan eveneens ongunstig zijn. Kennelijk is dat niet gebeurd, want wij kunnen er geen verdere berichten over vinden.

Reactie toevoegen