Akkerput

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Akkerput

Terug naar boven

Status

- Akkerput is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Zuidzande. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Akkerput valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidzande.

- De buurtschap Akkerput heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 Akkerput.

Naamsverklaring
In combinatie met akker 'ploegland, bouwland' heeft put doorgaans de betekenis 'kuil waarin aardappelen en knolvruchten met stro en klei bedekt gedurende de winter bewaard worden', maar zie ook het nabijgelegen Marolleput.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Akkerput ligt NO van het dorp Zuidzande, rond de gelijknamige weg, dat is vanuit Zuidzande gezien het verlengde van de Smidsedijk. De buurtschap ligt verder NW van de stad Oostburg, ZZW van het dorp Nieuwvliet, ZO van het dorp Cadzand en O van het dorp Retranchement.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Akkerput omvat circa 10 huizen met circa 25 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - De Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) heeft in december 2004 aan haar lezers gevraagd wat zij het mooiste stukje buitengebied in Zeeland vinden. Onder de titel 'Klein Buitengebied' heeft zij daar een serie inzendingen van gepubliceerd. Een van die inzendingen was van Marieke Fieret uit Zuidzande, destijds leerling van de Europaschool in dat dorp, die vertelt waarom ze het gebied rond Akkerput het mooiste plekje van Zeeland vindt (= het tweede artikel onder de link). Ook schrijver Gilles van der Loo is, blijkens de laatste alinea in deze blog, nogal lyrisch over de uitstraling van deze buurtschap.

Reactie toevoegen