Zeeuws-Vlaanderen

Streek
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen..JPG

Nieuwvliet-Bad, met zicht op de Westerschelde

Nieuwvliet-Bad, met zicht op de Westerschelde

Aardenburg..JPG

In de historische plaats Aardenburg

In de historische plaats Aardenburg

Biervliet..JPG

Biervliet

Biervliet

Retranchement.JPG

Vestingplaats Retranchement

Vestingplaats Retranchement

Cadzand.JPG

Zeeuws-Vlaanderen, op een zonnige dag in Cadzand

Zeeuws-Vlaanderen, op een zonnige dag in Cadzand

Groede.JPG

Groede

Groede

IJzendijke.JPG

Zeeuws-Vlaanderen, een mooi rijtje in IJzendijke

Zeeuws-Vlaanderen, een mooi rijtje in IJzendijke

Sint Anna ter Muiden.JPG

Sint Anna ter Muiden

Sint Anna ter Muiden

Zeeuws-Vlaanderen

Terug naar boven

Status en ligging

- Zeeuws-Vlaanderen is een streek in de provincie Zeeland. Het is het meest zuidelijke deel van de provincie en grenst in het N aan Walcheren en Zuid-Beveland (met de Westerschelde ertussen), in het Z aan Belgisch Vlaanderen en in het O aan Antwerpen.

- Na een reeks herindelingen in de afgelopen decennia, omvat de streek Zeeuws-Vlaanderen sinds 2003 nog 3 gemeenten: Sluis in het westen, Terneuzen in het midden en Hulst in het oosten.

Terug naar boven

Geschiedenis

Waterstaatkundige ontwikkeling
De publicatie 'Tussen afsluitdammen en deltadijken. Zeeuws-Vlaanderen' (door ing. M.H. Wilderom, technisch hoofdambtenaar 1e klas van de Rijkswaterstaat, 1973, 567 pag.) is via de link ook online te lezen. Het beschrijft de geschiedenis van de waterstaatkundige ontwikkeling van het gebied. Bevat een gedetailleerde beschrijving van alle polders, inpolderingen, dijkwerken en afsluitwerken, waarbij ook vele waterlopen en plaatsnamen aan de orde komen.

Annexatie door België?
Toen aan het eind van de Eerste Wereldoorlog de vrede getekend was, dreigde een nieuw gevaar. België eiste als ‘compensatievergoeding’ Zeeuws-Vlaanderen op. Zeeuwen en Zeeuws-Vlamingen voerden vervolgens een politieke strijd om één provincie te blijven. Al in 1915 begon een campagne voor gebiedsuitbreiding, waarbij de Belgische regering de eigen pers voedde. Het afsluiten van de Schelde herinnerde de Belgen aan de afscheiding van Nederland rond 1830. Veel Belgen vonden dat Nederland zich pro-Duits opstelde door tijdens de oorlog neutraal te blijven. De Belgische regering wilde als schadevergoeding twee Nederlandse gebieden annexeren: Zuid-Limburg (vanwege de steenkool) en Zeeuws-Vlaanderen (vanwege de toegang tot de Schelde en Antwerpen). Achter de annexatie zaten dus economische motieven.

In de bedreigde gebieden wachtte men niet werkeloos af. In vrijwel alle plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen werden anti-annexatiecomités opgericht. Zij bombardeerden de regering met petities en telegrammen. De meerderheid van de Zeeuws-Vlamingen voelde zich Nederlander. Voorman van de Zeeuws-Vlaamse protestbeweging was dominee J.N. Pattist uit Aardenburg. Pattist vond dat het gebied van Hulst tot Cadzand ‘een eigen landje, maar deel van Nederland’ moest blijven. Hij had in 1917 samen met A. Lijsen en J. Vreeken de tekst en muziek voor een protestlied geschreven, dat het Zeeuws-Vlaams Volkslied zou gaan heten: ‘Van d’Ee tot Hontenisse’. In 1919 kwam het Belgische annexatiestreven nog sterker naar voren. De annexatie-eisen bevorderden een Zeeuws bewustzijn.

Lang niet iedereen in België steunde de annexatie-eis. De Vlamingen wilden zelfs in meerderheid weinig van de annexatie weten. Volgens hen gaf het geen pas de naaste goede buur Nederland van grondgebied te beroven. En men was in België de goede behandeling niet vergeten, die de Belgische vluchtelingen tijdens de oorlog in Nederland ten deel was gevallen. De ‘annexionisten’ waren hoofdzakelijk Franstalige Belgen. Maar veel Walen vreesden ook dat het annexeren van Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg een versterking van Vlaanderen zou betekenen. Uiteindelijk ging dit alles niet door; in april 1919 kwam uit de internationale onderhandelingen over grenscorrecties rond Duitsland dat er geen Belgische annexatie van Nederlands grondgebied zou plaatsvinden. (bron: Zeeuwse Ankers)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft in 2013 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Provincie Zeeland de maatschappelijke kosten en baten van de demografische veranderingen in Zeeuws-Vlaanderen op een rij gezet. Bovendien zijn verschillende beleidsalternatieven op de terreinen woningmarkt, het onderwijs, voorzieningen, de zorg, sport en economie in kaart gebracht in de Maatschappelijke Kosten/Baten Analyse (MKBA) voor dit gebied. De rapportage brengt in beeld wat de voor- en nadelen zijn van investeringen of juist het nalaten van investeringen. Er zijn zowel financiële baten en lasten als leefbaarheidsbaten- en lasten in kaart gebracht. Met deze informatie kunnen verschillende beleidsalternatieven gerationaliseerd worden. Daarmee worden handvatten geboden aan gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio om de juiste afwegingen te kunnen maken bij keuzes voor de toekomst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Staats-Spaanse Linies zijn de restanten van 16e- en 17e-eeuwse militaire verdedigingswerken die zijn aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en de Spaanse Successieoorlog (1702-1713). De vestingstadjes, versterkingen en linies liggen in het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen en (het Belgische) Oost- en West-Vlaanderen. De linies hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de bepaling van de landsgrenzen tussen Nederland en België, maar ook in de verdere geschiedenis van de twee landen. Een groot deel van deze linies en vestingen is in het landschap terug te vinden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Steenworp is een jaarlijkse strijd om de beste jonge aanstormende bands en artiesten van Zeeuws-Vlaanderen. Talenten laten zien wat ze kunnen middels een aantal voorrondes op locaties in de hele regio. De winnaars gaan in april naar de finale in De Pit in Terneuzen. De winnaar van de finale krijgt tijd in een opnamestudio en optredens op Vestrockrally, Weitjerock en Road to Graauwrock.

- Het programma van Filmfestival Zeeuws-Vlaanderen (gedurende 6 dagen in april) ‘staat als een huis’ en biedt voor ieder wat wils; filmhuisfilms geselecteerd door Film by the Sea, een mooi Vlaams aanbod en films gemaakt door regionale regisseurs. Maar ook films die internationaal geroemd worden of die tijdens het festival in première zullen gaan. Genieten op het witte doek dus in de vernieuwde zalen van CineCity Terneuzen.

- "De Marathon Zeeuws-Vlaanderen (op een zaterdag in april, in 2021 voor de 12e keer) is het hoofdnummer van de dag. Verder is er ook een estafettemarathon, kwart marathon, achtste marathon en zijn er kidsruns. Het is tussen alle grote stadsmarathons in het voorjaar een vreemde eend in de bijt. Hier loop je aan het begin en het eind van het parcours tussen gebouwen, maar verder alleen tussen groen en langs kreken. Geniet van de vergezichten over Zeeuwse akkers of de brede Westerschelde. Je loopt afwisselend door bossen, over schelpenpaden en dijken, langs forten en waterpartijen, over de Westerscheldeboulevard met de Westerschelde en zijn scheepvaart als een prachtig decor. Bijna een derde deel van het parcours voert over onverharde wegen en paden door prachtige Zeeuws-Vlaamse natuurgebieden. Onze Marathon vindt het helemaal niet erg om afwijkend van de andere marathons te zijn. We zijn er juist trots op! Het evenement is de laatste jaren uitgegroeid tot een middelgrote marathon met ongeveer 650 individuele marathon-deelnemers. Samen met de nog eens 500 lopers van de estafettemarathon loop je onderweg bepaald niet alleen. Deze ‘natuur’marathon wordt door echte hardloopfanaten georganiseerd en dat merk je als deelnemer."

- De Lange Strangetocht (op een zaterdag eind augustus), georganiseerd door Rotary Oostburg, is een wandeltocht van 20 km over het strand van West Zeeuws-Vlaanderen, vol activiteiten voor het hele gezin. De opbrengst komt ten goede van een goed doel in de regio.

- Tijdens de Truckroll Zeeuws-Vlaanderen (op een zaterdag in september) bezorgen ca. 250 truckers evenveel verstandelijk gehandicapten de dag van hun leven, tijdens een tocht door de streek. Voor een indruk zie hier een filmpje van de Truckroll 2016. Onder de link vind je aan de rechterkant van het scherm nog meer filmpjes hiervan.

- Festival van Zeeuws-Vlaanderen (klassieke muziek-concerten, gedurende ca. 2 weken, eind september tot begin oktober).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Op de site Zeeuws-Vlaamse Markten vind je o.a. een overzicht van alle weekmarkten in de streek (te selecteren op dag van de week), jaarmarkten en seizoensmarkten.

- Natuurgebieden in Zeeuws-Vlaanderen van Staatsbosbeheer.

- "De Steltkluut is een actieve natuurbeschermingsvereniging in Oost Zeeuws-Vlaanderen. We zetten ons in voor natuuronderzoek, natuureducatie en natuurbescherming. We werken mee aan landschapsbeheer en denken mee bij nieuwe ruimtelijke plannen in onze regio. Verschillende werkgroepen zijn binnen de vereniging actief. We zijn een vereniging voor jong en oud. Iedereen die ons wil helpen of steunen is welkom. Heb je een bijzondere vogel, een zeldzame plant of een andere leuke soort gezien? Laat het ons weten via Waarneming.nl."

- Natuurbeschermingsvereniging 't Duumpje heeft het westen van deze streek als werkgebied.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in Zeeuws-Vlaanderen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zeeuws-Vlaanderen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen is een samenwerkingsverband van de gemeenten, het bedrijfsleven en instellingen in de regio. Met gezamenlijke activiteiten werken zij aan de versterking van de regio. Op de website krijg je een idee van wat de regio te bieden heeft. "Een streek gekenmerkt door grenzen, maar bovenal een regio van onbegrensde mogelijkheden." De site biedt informatie over o.a. wat er zoal te doen is, over wonen (met het huizenaanbod), over werken (met een overzicht van vacatures), over de Bourgondische aspecten, en over de ruimte waaronder de natuur.

- Media / nieuws: - Nieuws uit Zeeuws-Vlaanderen van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). - Nieuws uit deze streek van Omroep Zeeland. - Radio Zeeuws-Vlaanderen. - Nieuws uit deze streek op Facebook.

- Kinderopvang: - De site Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen biedt je een overzicht van kinderopvang, peuterspeelzalen en BSO's in de regio, te selecteren op plaats en type.

- Lezen en educatie: - Op de site van Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen vind je o.a. een overzicht van alle vestigingen in de streek, en een online catalogus met in welke vestigingen bepaalde boeken te vinden zijn, met hun uitleenstatus. "De stichting is in 2004 ontstaan uit het samengaan van vijf afzonderlijke stichtingen. De organisatie heeft 14 vestigingen in de gemeenten Terneuzen, Sluis en Hulst. De Bibliotheek levert op het gebied van media voor iedereen in het werkgebied een goed bereikbare voorziening van informatie, educatie, kunst & cultuur en lezen & ontmoeting. De Bibliotheek is een basisvoorziening die zich al lang niet meer uitsluitend bezighoudt met het uitlenen van boeken en andere materialen maar zich ook steeds meer, zowel schriftelijk als in digitale vorm, ontwikkelt als een spin in het informatienetwerk. Een organisatie die veelal wordt benut door en samenwerkt met het onderwijs, belangenverenigingen van ouderen en andere instellingen en organisaties. En een voorziening die meer en meer ook een culturele rol vervult door het organiseren van activiteiten zoals lezingen en exposities."

- Sport: - Futsal Zeeuws-Vlaanderen is een zaalvoetbalvereniging met ca. 34 teams in de regio. - De Eerste Zeeuws-Vlaamse Aero Club (EZAC) is een zweefvliegclub met als thuisveld Axel. Ze hebben een schitterend vliegveld, gelegen in natuurgebied de Smitsschorre, een flinke vloot met de modernste zweefvliegtuigen, een gezellige kantine en een eigen verenigingscamping. Je kunt natuurlijk lid worden en zelf leren vliegen, maar je kunt ook gewoon een keer met een van de ervaren vliegers meevliegen. Zweefvliegen is een geweldige manier van vliegen. Zonder motor vliegen ze op de kracht van de thermiek, soms uren lang en honderden kilometers ver. Ook zonder wind en thermiek kan een zweefvliegtuig vliegen, maar dan natuurlijk niet zo lang. Reserveren en meevliegen is mogelijk tijdens het vliegseizoen van half april tot en met oktober. De kosten bedragen maar €45 per vlucht.

- Stichting Sport Promotie (SSP) Zeeuws-Vlaanderen stelt jaarlijks een trimloopkalender op en organiseert het SSP Runners Criterium om lopers zoveel mogelijk plezier te laten beleven aan de sport. - De Facebookpagina 'Hardlopen in Zeeuws-Vlaanderen' is bedoeld om elkaar op de hoogte te brengen en te houden over hardloopevenementen in deze regio, en net daarbuiten.

- "Wielervereniging Zeeuws-Vlaanderen is een dynamische vereniging die wegwielrenners en ID-renners een gevarieerd programma aanbiedt met trainingen en wedstrijden in verschillende categorieën. De wielervereniging zorgt op alle niveaus voor voldoende begeleiding. Voor de jeugd is er een afwisselend trainingsprogramma waarbij alle facetten van de wielersport aan bod komen. Trainen doen we voornamelijk op de openbare weg waarbij altijd het gevaar loert en je vanaf het begin duidelijk je vaardigheden moet leren. Je houden aan de (verkeers) regels en jezelf maximaal beschermen door advies aan te nemen van ouders en ervaren wielrenners. Wielersport is meer dan alleen hard fietsen, er komt zeer veel bij kijken zoals techniek en strategie. Hoe kunnen we bijvoorbeeld zo goed mogelijk onze energie spreiden over de te rijden kilometers. Lijkt jou het ook leuk om aan wielersport te doen? Kom dan eens meefietsen bij de training."

- Brommers: - Brommerclub De Grensrijders Zeeuws-Vlaanderen is opgericht in 2005. Vroeger was de sport ze op te voeren en zo hard mogelijk te laten rijden. Tegenwoordig is het de kunst om ze zo goed mogelijk te restaureren, althans voor de leden van deze club. Luc van Acker uit Sint-Jansteen stond in 2003 samen met Ivo de Bock uit Kieldrecht nog moederziel alleen op het Oldtimerfestival in Axel. In 2005 kregen ze 50 brommerfanaten om zich heen verzameld, en besloten ze samen met Jan Fassert uit Heikant een brommerclub op te richten. De leden van De Grensrijders hebben elk zo hun eigen merkenvoorkeur; de een zweert bij de Duitse degelijkheid van Kreidler, de ander voor ranke Italianen als Benelli, Malanca of Santa Maria. De leden helpen elkaar bij het zoeken naar onderdelen en het uitwisselen van tips voor de restauratie van de oude brommers. Iedere 2e zondag van de maand organiseren ze een rondrit van ca. 60 km door de streek. Mensen die zich aan willen sluiten bij de club zijn welkom. Het lidmaatschap is gratis. De enige voorwaarde is dat je ouder dan 20 jaar bent en een oude brommer hebt die max. 40 km/uur rijdt.

- Flora: - Groei & Bloei afd. Zeeuws-Vlaanderen is een vereniging van tuin- en planten- en bloemenliefhebbers. De vereniging organiseert o.a. informatieve lezingen, ieder jaar twee Groenmarkten, bloemschikcursussen en workshops, tuinbezoek en reizen en excursies. Op hun site vind je o.a. een overzicht van Open Tuinen; particulieren met fraaie tuinen die in bepaalde perioden van het jaar hun tuin openstellen voor bezoekers.

- Wonen: - Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is een woningcorporatie met ca. 6100 woningen in bezit en beheer, verspreid over 40 kernen in de hele regio.

- Politie: - Nieuws van Politieteam Zeeuws-Vlaanderen op Facebook.

Reacties

(2)

Beste. Hoe veilig en of gezellig is het wonen in Kloosterzande, gemeente Hulst? Hoeveel last, los van economie, heeft men van Belgen die vaak voor veel herrie en ongemak zorgen? In Zuid-Limburg is het soms n ramp, waar ik woon en zoek naar n andere woning.
Dank voor antwoord.
Mvrgrt. Jann.

Als ik u was zou ik uw vraag posten op de pagina van Kloosterzande https://www.plaatsengids.nl/kloosterzande, daar heeft u immers een grotere kans dat er iemand uit die plaats reageert. Dus als u het even daarheen kopieert en plakt, zal ik het daarna hier verwijderen.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen