Zeeuws-Vlaanderen

Streek
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen..JPG

Nieuwvliet-Bad, met zicht op de Westerschelde

Nieuwvliet-Bad, met zicht op de Westerschelde

Aardenburg..JPG

In de historische plaats Aardenburg

In de historische plaats Aardenburg

Biervliet..JPG

Biervliet

Biervliet

Retranchement.JPG

Vestingplaats Retranchement

Vestingplaats Retranchement

Cadzand.JPG

Zeeuws-Vlaanderen, op een zonnige dag in Cadzand

Zeeuws-Vlaanderen, op een zonnige dag in Cadzand

Groede.JPG

Groede

Groede

IJzendijke.JPG

Zeeuws-Vlaanderen, een mooi rijtje in IJzendijke

Zeeuws-Vlaanderen, een mooi rijtje in IJzendijke

Sint Anna ter Muiden.JPG

Sint Anna ter Muiden

Sint Anna ter Muiden

Zeeuws-Vlaanderen

Terug naar boven

Status en ligging

- Zeeuws-Vlaanderen is een streek in de provincie Zeeland. Het is het meest zuidelijke deel van de provincie en grenst in het N aan Walcheren en Zuid-Beveland (met de Westerschelde ertussen), in het Z aan Belgisch Vlaanderen en in het O aan Antwerpen.

- Na een reeks herindelingen in de afgelopen decennia, omvat de streek Zeeuws-Vlaanderen sinds 2003 nog 3 gemeenten: Sluis in het westen, Terneuzen in het midden en Hulst in het oosten.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De publicatie 'Tussen afsluitdammen en deltadijken. Zeeuws-Vlaanderen' (door ing. M.H. Wilderom, technisch hoofdambtenaar 1e klas van de Rijkswaterstaat, 1973, 567 pag.) is via de link ook online te lezen. Het beschrijft de geschiedenis van de waterstaatkundige ontwikkeling van het gebied. Bevat een gedetailleerde beschrijving van alle polders, inpolderingen, dijkwerken en afsluitwerken, waarbij ook vele waterlopen en plaatsnamen aan de orde komen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft in 2013 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Provincie Zeeland de maatschappelijke kosten en baten van de demografische veranderingen in Zeeuws-Vlaanderen op een rij gezet. Bovendien zijn verschillende beleidsalternatieven op de terreinen woningmarkt, het onderwijs, voorzieningen, de zorg, sport en economie in kaart gebracht in de Maatschappelijke Kosten/Baten Analyse (MKBA) voor dit gebied. De rapportage brengt in beeld wat de voor- en nadelen zijn van investeringen of juist het nalaten van investeringen. Er zijn zowel financiële baten en lasten als leefbaarheidsbaten- en lasten in kaart gebracht. Met deze informatie kunnen verschillende beleidsalternatieven gerationaliseerd worden. Daarmee worden handvatten geboden aan gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio om de juiste afwegingen te kunnen maken bij keuzes voor de toekomst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

De Staats-Spaanse Linies zijn de restanten van 16e- en 17e-eeuwse militaire verdedigingswerken die zijn aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en de Spaanse Successieoorlog (1702-1713). De vestingstadjes, versterkingen en linies liggen in het grensgebied van Zeeuws-Vlaanderen en (het Belgische) Oost- en West-Vlaanderen. De linies hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de bepaling van de landsgrenzen tussen Nederland en België, maar ook in de verdere geschiedenis van de twee landen. Een groot deel van deze linies en vestingen is in het landschap terug te vinden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Steenworp is een jaarlijkse strijd om de beste jonge aanstormende bands en artiesten van Zeeuws-Vlaanderen. Talenten laten zien wat ze kunnen middels een aantal voorrondes op locaties in de hele regio. De winnaars gaan in april naar de finale in De Pit in Terneuzen. De winnaar van de finale krijgt tijd in een opnamestudio en optredens op Vestrockrally, Weitjerock en Road to Graauwrock.

- Het programma van Filmfestival Zeeuws-Vlaanderen (gedurende 6 dagen in april) ‘staat als een huis’ en biedt voor ieder wat wils; filmhuisfilms geselecteerd door Film by the Sea, een mooi Vlaams aanbod en films gemaakt door regionale regisseurs. Maar ook films die internationaal geroemd worden of die tijdens het festival in première zullen gaan. Genieten op het witte doek dus in de vernieuwde zalen van CineCity Terneuzen.

- De Marathon Zeeuws-Vlaanderen (op een zaterdag in april, in 2018 voor de 10e keer) is het hoofdnummer van de dag. Verder is er ook een estafettemarathon, kwart marathon, achtste marathon en zijn er kidsruns. Het is tussen alle grote stadsmarathons in het voorjaar een vreemde eend in de bijt. Hier loop je aan het begin en het eind van het parcours tussen gebouwen, maar verder alleen tussen groen en langs kreken. Geniet van de vergezichten over Zeeuwse akkers of de brede Westerschelde. Je loopt afwisselend door bossen, over schelpenpaden en dijken, langs forten en waterpartijen, over de Westerscheldeboulevard met de Westerschelde en zijn scheepvaart als een prachtig decor. Bijna een derde deel van het parcours voert over onverharde wegen en paden door prachtige Zeeuws-Vlaamse natuurgebieden. Marathon Zeeuws-Vlaanderen vindt het helemaal niet erg om afwijkend van de andere marathons te zijn. Ze zijn er juist trots op! Het evenement is de laatste jaren uitgegroeid tot een middelgrote marathon met ongeveer 650 individuele marathon-deelnemers. Samen met de nog eens 500 lopers van de estafettemarathon loop je onderweg bepaald niet alleen. Deze  ‘natuur’marathon wordt door echte hardloopfanaten georganiseerd en dat merk je als deelnemer.

- De Lange Strangetocht (op een zaterdag eind augustus), georganiseerd door Rotary Oostburg, is een wandeltocht van 20 km over het strand van West Zeeuws-Vlaanderen, vol activiteiten voor het hele gezin. De opbrengst komt ten goede van een goed doel in de regio.

- Tijdens de Truckroll Zeeuws-Vlaanderen (op een zaterdag in september) bezorgen ca. 250 truckers evenveel verstandelijk gehandicapten de dag van hun leven, tijdens een tocht door de streek. Voor een indruk zie hier een filmpje van de Truckroll 2016. Onder de link vind je aan de rechterkant van het scherm nog meer filmpjes hiervan.

- Festival van Zeeuws-Vlaanderen (klassieke muziek-concerten, gedurende ca. 2 weken, eind september tot begin oktober).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Op de site Zeeuws-Vlaamse Markten vind je o.a. een overzicht van alle weekmarkten in de streek (te selecteren op dag van de week), jaarmarkten en seizoensmarkten.

- Natuurgebieden in Zeeuws-Vlaanderen van Staatsbosbeheer.

- Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut (Oost Zeeuws-Vlaanderen).

- Natuurbeschermingsvereniging 't Duumpje (West Zeeuws-Vlaanderen).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zeeuws-Vlaanderen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen is een samenwerkingsverband van de gemeenten, het bedrijfsleven en instellingen in de regio. Met gezamenlijke activiteiten werken zij aan de versterking van de regio. Op de website krijg je een idee van wat de regio te bieden heeft. "Een streek gekenmerkt door grenzen, maar bovenal een regio van onbegrensde mogelijkheden." De site biedt informatie over o.a. wat er zoal te doen is, over wonen (met het huizenaanbod), over werken (met een overzicht van vacatures), over de Bourgondische aspecten, en over de ruimte waaronder de natuur.

- Media / nieuws: - Nieuws uit Zeeuws-Vlaanderen van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). - Nieuws uit deze streek van Omroep Zeeland. - Radio Zeeuws-Vlaanderen. - Nieuws uit deze streek op Facebook.

- Kinderopvang: - De site Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen biedt je een overzicht van kinderopvang, peuterspeelzalen en BSO's in de regio, te selecteren op plaats en type.

- Sport: - Futsal Zeeuws-Vlaanderen is een zaalvoetbalvereniging met ca. 34 teams in de regio. - De Eerste Zeeuws-Vlaamse Aero Club (EZAC) is een zweefvliegclub met als thuisveld Axel. Ze hebben een schitterend vliegveld, gelegen in natuurgebied de Smitsschorre, een flinke vloot met de modernste zweefvliegtuigen, een gezellige kantine en een eigen verenigingscamping. Je kunt natuurlijk lid worden en zelf leren vliegen, maar je kunt ook gewoon een keer met een van de ervaren vliegers meevliegen. Zweefvliegen is een geweldige manier van vliegen. Zonder motor vliegen ze op de kracht van de thermiek, soms uren lang en honderden kilometers ver. Ook zonder wind en thermiek kan een zweefvliegtuig vliegen, maar dan natuurlijk niet zo lang. Reserveren en meevliegen is mogelijk tijdens het vliegseizoen van half april tot en met oktober. De kosten bedragen maar €45 per vlucht.

- Stichting Sport Promotie (SSP) Zeeuws-Vlaanderen stelt jaarlijks een trimloopkalender op en organiseert het SSP Runners Criterium om lopers zoveel mogelijk plezier te laten beleven aan de sport. - De Facebookpagina 'Hardlopen in Zeeuws-Vlaanderen' is bedoeld om elkaar op de hoogte te brengen en te houden over hardloopevenementen in deze regio, en net daarbuiten.

- Lezen: - Op de site van Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen vind je o.a. een overzicht van alle vestigingen in de streek, en een online catalogus met in welke vestigingen bepaalde boeken te vinden zijn, met hun uitleenstatus.

- Flora: - Groei & Bloei afd. Zeeuws-Vlaanderen is een vereniging van tuin- en planten- en bloemenliefhebbers. De vereniging organiseert o.a. informatieve lezingen, ieder jaar twee Groenmarkten, bloemschikcursussen en workshops, tuinbezoek en reizen en excursies. Op hun site vind je o.a. een overzicht van Open Tuinen; particulieren met fraaie tuinen die in bepaalde perioden van het jaar hun tuin openstellen voor bezoekers.

- Wonen: - Woongoed Zeeuws-Vlaanderen is een woningcorporatie met ca. 6100 woningen in bezit en beheer, verspreid over 40 kernen in de hele regio.

- Politie: - Nieuws van Politieteam Zeeuws-Vlaanderen op Facebook.

Reactie toevoegen