Zuidzande

Plaats
Dorp
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

zuidzande groeten uit 1963 [640x480].jpg

Zuidzande Groeten uit 1963

Zuidzande Groeten uit 1963

Zuidzande.JPG

In de verte zien we Zuidzande al.

In de verte zien we Zuidzande al.

Zuidzande (2).JPG

Zuidzande vanuit het zuiden.

Zuidzande vanuit het zuiden.

Zuidzande (3).JPG

De Molen van Zuidzande.

De Molen van Zuidzande.

ZL gemeente Zuidzande in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Zuidzande in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Zuidzande in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zuidzande

Terug naar boven

Status

- Zuidzande is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1970. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, n 2003 over naar gemeente Sluis.

- Wapen van de voormalige gemeente Zuidzande.

- Onder het dorp Zuidzande vallen ook de buurtschappen Akkerput en Slikkenburg.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Susande.

Oudere vermeldingen
1290 insula de Zuitzant, 1570 Zuitsande, 1617 Suyd Sand, 1655 Suytsande, 1664 kopie 1679 Zuijt Zande, ca. 1750 Suytsande, 1773 Zuid Zande.

Naamsverklaring
Samenstelling van zand 'zandplaat' en zuid 'zuidelijk gelegen'. In de 13e eeuw een eiland, met de toevoeging zuid ter onderscheiding van het noordelijker gelegen eiland Cadzand.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Zuidzande ligt NW van de stad Oostburg, N van de stad Aardenburg, NO van de stad Sluis en het dorp Sint Anna ter Muiden, OZO van het dorp Retranchement, ZO van het dorp Cadzand, ZZW van het dorp Nieuwvliet, ZW van het dorp Groede en WZW van het dorp Schoondijke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Zuidzande 156 huizen met 997 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 220 huizen met ca. 550 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Zuidzandse Molen dateert uit 1874.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuidzande (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Zuidzande.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Zuidzande zet zich in voor behoud en waar mogelijk verbetering van de leefbaarheid in het dorp. Tevens draagt zij zorg voor de communicatie tussen gemeente en inwoners v.v.

- Onderwijs: - De Europaschool is gefuseerd met Basisschool Het Tij in Cadzand tot De Kustschool. Beide locaties blijven vooralsnog in functie, ook met hun eigen naam. Op termijn streven ze wel naar één locatie. Ze geven les volgens de IPC-methode (International Primary Curriculum). Dat is thematisch onderwijs waarin de zaakvakken met andere vakken zijn geïntegreerd. De Kustschool is er voor 0- tot 12-jarigen: met kinderopvang en voor- en naschoolse opvang. Praktisch voor de ouders, maar ook en vooral vanuit het principe dat ze een doorlopende ontwikkelingslijn bieden in een voor het kind vertrouwde omgeving. Ze onderzoeken de mogelijkheid voor flexibele vakantieplanning omdat ze weten dat die wens leeft bij ouders in hun regio. Ouders spelen een belangrijke rol in de vormgeving van hun onderwijs. Ze zijn er trots op dat ze De Kustschool in nauwe samenwerking met hen blijvend ontwikkelen. - Onder deze link vind je nog veel meer informatie over de missie en visie van de school.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Zuidzande.

Reactie toevoegen