Oostburgse Brug

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Oostburgse Brug

Terug naar boven

Status

- Oostburgse Brug is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Zuidzande, Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Oostburgse Brug valt, ook voor de postadressen, onder de stad Oostburg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De plaatsnaam werd vroeger ook als één woord geschreven. In recente atlassen staat de plaatsnaam nog met de oude spelling ('Oostburgsche Brug'), maar omdat deze plaatsnaam nergens formeel vastligt (er staan geen plaatsnaamborden en er is geen gelijknamige straatnaam) is de tegenwoordige richtlijn van Topografische Dienst / Kadaster om de huidige spelling te hanteren, vandaar dat wij ons daaraan conformeren.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oostburgse Brug ligt 1 km NW van Oostburg, rond de t-splitsing Oude Haven (N674) / Henricusdijk.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschp Oostburgse Brug ligt op de plaats waar de oude haven van Oostburg ten NW van deze stad uitmondde in het Zwarte of Coxysche Gat.

"Bij Oostburgse Brug ligt een overblijfsel van de omstreeks 1673 gesloopte Hans Vriescheschans (1604), die in de Tachtigjarige Oorlog diende om het land van Oostburg te beveiligen. Op 6 juni 1611 stonden de Staten-Generaal aan Oostburg toe een brug te bouwen tussen het eiland van Cadzand en de Hans Vrieseschans. In 1652 was de brug er echter al weer zo slecht aan toe dat men in 1656 opnieuw een veer instelde. Met de bedijking van de Cranepolder in 1799 werd het veer overbodig." (ZL2)

Reactie toevoegen