Nieuwesluis (Breskens)

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

nieuwesluis informatiepaneel.jpg

In de buurtschap Nieuwesluis bij Breskens kun je alleen aan een informatiepaneel ter plekke zien dat je je in het plaatsje bevindt. De buurtschap heeft namelijk geen plaatsnaamborden.

In de buurtschap Nieuwesluis bij Breskens kun je alleen aan een informatiepaneel ter plekke zien dat je je in het plaatsje bevindt. De buurtschap heeft namelijk geen plaatsnaamborden.

Nieuwesluis (Breskens)

Terug naar boven

Status

- Nieuwesluis is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Breskens. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Nieuwesluis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Breskens.

- De buurtschap Nieuwesluis heeft geen plaatsnaamborden. Slechts aan het informatiepaneel bij strandopgang 25 kun je zien dat je je in het plaatsje bevindt (zie foto).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 Nieuwe Sluis. De plaatsnaam wordt soms nog zo geschreven, maar de meest gangbare huidige spelling is toch als één woord, getuige o.a. het informatiepaneel ter plekke.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuwesluis ligt 3 km NW van Breskens, rond de Nieuwesluisweg, aan de kust.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Nieuwesluis niet apart vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap slechts een handvol woonhuizen en verder een aantal recreatiewoningen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Nieuwesluis is in 1750 ontstaan bij de aanleg van een sluis in de Jong Breskenspolder.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De 28 meter hoge gietijzeren achtkantige vuurtoren aan de Panoramaweg, officieel 'sectorlicht Nieuwesluis' geheten, dateert uit 1867 en is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland. Anders dan in het Zeeland van nu waren de scheepvaartroutes in de 19e eeuw maar tot op zekere hoogte beheersbaar. Door de grillige kustlijnen en vaargeulen - veroorzaakt door het gevende en nemende water - was de plek van een kustlichttoren nooit voor jaren zeker. Gietijzer was in die tijd hét  moderne bouwmateriaal: licht, goedkoop en snel te produceren, relatief eenvoudig te vervoeren en te monteren en eventueel weer makkelijk af te breken en te hergebruiken. Bovendien bleek het gietijzer goed bestand tegen de zware weersinvloeden aan de kust. Architect Quirinius Harder ontwierp verschillende gietijzeren vuurtorens, ieder met een heel eigen voorkomen. Twee eerdere ontwerpen van Harder, de gietijzeren vuurtorens van Renesse en Ouddorp, zijn begin 20e eeuw afgebroken omdat ze toen al geen functie meer hadden voor de scheepvaart. Hierdoor is het kustlicht van Breskens de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland en mede daardoor ook van grote architectuurhistorische waarde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de toren buiten werking en voorzien van camouflagekleuren. De toren heeft nu kenmerkende zwart-witte banden, maar was oorspronkelijk geel en later met rood-witte banden. Na de oorlog werd het licht pas in 1951 weer ontstoken. Het lage licht is na de oorlog verplaatst naar het Oranjeplein in Breskens. Nu staat het op het Spuiplein. Sectorlicht Nieuwesluis stond oorspronkelijk bovenop de dijk. Toen de dijk in de jaren zeventig werd opgehoogd, kwam hij aan de zeezijde van de dijk te staan. De toren heeft in 2011 zijn licht gedoofd, omdat het door de inmiddels gangbare satellietnavigatie geen nautische functie meer had. Er waren plannen om de toren af te breken, maar dat is gelukkig niet doorgegaan. In 2014 is de toren gerestaureerd en in 2015 overgedragen aan de Stichting Vuurtoren Breskens (voorheen was het Belgisch eigendom en grondgebied, dus dat had nog wel wat voeten in de aarde), die de toren voor bezichtiging heeft opengesteld. Zij wil ook het licht in de toren weer in werking stellen, zij het dat dat dan alleen nog wit licht mag zijn (en niet ook nog groen en rood zoals voorheen). De toren is van april tot oktober elk weekend te bezichtigen, op vrijdag, zaterdag en zondag.

- Fort Willem I.

Reactie toevoegen