Klein Brabant

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Klein Brabant

Terug naar boven

Status

- Klein Brabant is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Waterlandkerkje. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Klein Brabant valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Waterlandkerkje.

- De buurtschap Klein Brabant heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Hoewel volgens taalkundige richtlijnen de naam eigenlijk met koppelteken hoort te worden gespeld, is de straatnaam op richtingbordjes, straatnaambordjes en in de gemeentelijke basisregistratie BAG zonder koppelteken, dus conformeren wij ons daaraan.

Oudere vermeldingen
1840 Klein Braband.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Klein Brabant ligt W van Waterlandkerkje en ZO van Oostburg, rond de gelijknamige weg en de Philipsweg (het gedeelte van deze weg vooral O van de kruising met de weg Klein Brabant, rond die kruising) en onder meer aan het water de Blondrok.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Klein Brabant 17 huizen met 80 inwoners (waar Fort Driegaten bij was inbegrepen). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Fort Driegaten is door de Spanjaarden in de 16e eeuw aangelegd. Thans is het geheel vervallen (is er nog iets van te herkennen?, red.).

Reactie toevoegen