Slijkplaat

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

slijkplaat_plaatsnaambord.jpg

Slijkplaat is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Hoofdplaat. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

Slijkplaat is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Hoofdplaat. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

Slijkplaat

Terug naar boven

Status

- Slijkplaat is een buurtschap* in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Hoofdplaat. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

* Bijzonder is dat deze plaats nog altijd als buurtschap te boek staat. Meestal ´promoveert´ een buurtschap namelijk tot dorp zodra het een eigen kerk krijgt (wat hier al zeker sinds 1953 het geval is. Zie daarvoor verder bij Bezienswaardigheden). Maar als de plaats niet echt in omvang groeit en/of er geen duidelijke kern ontstaat, blijft het vaak een 'buurtschap-met-kerk'. Omdat deze nederzetting zeer bescheiden van omvang is gebleven, is dat ook hier het geval. Omdat dit in relatie tot het totale aantal buurtschappen toch wel uitzonderlijk is, hebben wij hier een overzicht van buurtschappen met een kerk gemaakt.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hoofdplaat.

- De buurtschap Slijkplaat is, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land, dichtbebouwd genoeg voor een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Naam

In het West-Zeeuws-Vlaams
Slikploate.

Oudere vermeldingen
1847 Slijkplaat.

Naamsverklaring
Ontleent zijn naam aan de slikgronden en moerassen die hier tot begin 20e eeuw nog aanwezig waren.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Slijkplaat ligt rond de gelijknamige weg, WNW van Hoofdplaat, NO van Schoondijke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Slijkplaat heeft ca. 30 huizen met ca. 50 (vaste) inwoners. Een aantal huizen is in gebruik als vakantiewoning voor voornamelijk Duitsers en Belgen.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Slijkplaat is, evenals de buur-buurtschappen Nummer Een en Sasput, rond 1790 ontstaan door de inpoldering van de slikken en aanwassen rond het kort ervoor ontstane dorp Hoofdplaat. Dit trok veel polder- en landarbeiders aan uit het huidige België, met name uit het Meetjesland en het Land van Waas. Deze arbeiders waren overwegend katholiek, vandaar het ontstaan van de RK kerk alhier.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De RK kerk O.L. Vrouw Sterre der Zee in Slijkplaat (op huisnr. 5) maakte deel uit van de parochie Schoondijke. Het is een ontwerp van de architecten F.H.M. Mol en F.P.M. Froger. Het was aanvankelijk een patronaatsgebouw, later bijkerk en parochiekerk. Op Reliwiki staat dat het in 1953 een parochiekerk is geworden en dat het huidige pand in 1959 is gebouwd. Kennelijk dan als opvolger van een eerder pand? De kerk is in 2003 gesloten, op advies van het Kaski. Het is nu een woonhuis-atelier.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Achter de buurtschap ligt een afwateringskanaal dat afwatert richting het gemaal bij buur-buurtschap Nummer Een.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Slijkplaat, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Video en foto's van buurtschap Slijkplaat.

- Filmpje waarin een automobilist je in precies 1 minuut door de buurtschap leidt.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Slijkplaat, met foto's van de grafzerken. Hier is duidelijk aan te zien dat de buurtschap oorspronkelijk uit slechts enkele families - met dus een beperkt aantal dezelfde achternamen - bestaat (zoals Sijnesael, Geernaert, Blaakman, Steijaert).

Reactie toevoegen