Cadzand-Bad

Plaats
Dorp
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

cadzand-bad_plaatsnaambord.jpg

Cadzand-Bad is een van de populaire badplaatsen in Zeeuws-Vlaanderen. Het heeft een eigen 'bebouwde kom' en daarom blauwe plaatsnaamborden. Maar het plaatsje heeft geen eigen postcode, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Cadzand.

Cadzand-Bad is een van de populaire badplaatsen in Zeeuws-Vlaanderen. Het heeft een eigen 'bebouwde kom' en daarom blauwe plaatsnaamborden. Maar het plaatsje heeft geen eigen postcode, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Cadzand.

cadzand-bad_bouwt_aan_de_toekomst.jpg

Cadzand-Bad is als badplaats nog altijd in ontwikkeling. Ook in 2015 is er nog een reeks woningen en appartementen gebouwd. (© Google)

Cadzand-Bad is als badplaats nog altijd in ontwikkeling. Ook in 2015 is er nog een reeks woningen en appartementen gebouwd. (© Google)

cadzand-bad_boulevard_de_wielingen.jpg

De 'Dorpsstraat' in Cadzand-Bad heet Boulevard de Wielingen.

De 'Dorpsstraat' in Cadzand-Bad heet Boulevard de Wielingen.

Cadzand-Bad

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Zwinhoeve.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark International.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Cadzand-Bad.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Cadzand-Bad.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Cadzand-Bad.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Cadzand-Bad (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Cadzand-Bad is een badplaats in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Cadzand. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- Cadzand-Bad heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Cadzand.

Terug naar boven

Ligging

Cadzand-Bad ligt NW van Candzand en grenst in het N aan de Noordzee. Het is de meest zuidelijke badplaats van ons land. Toch grenst de plaats nog nét niet aan België, omdat het Nederlandse stukje van Het Zwin, W van het uitwateringskanaal, daar nog tussen ligt, en dat valt onder het Z gelegen buurdorp Retranchement.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Cadzand-Bad bestaat voor een klein deel uit woonhuizen en voor het grootste deel uit vakantiehuizen en -appartementen. Hoeveel dat er van beide categorieën zijn, kunnen wij vooralsnog niet achterhalen, omdat de panden in deze badplaats voor de postadressen immers 'in' Cadzand liggen.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1902 wordt aan de kust bij de monding van het Uitwateringskanaal een haventje ingericht, waaromheen de buurtschap Cadzand-Haven ontstaat. De haven dient voor de overslag van landbouwproducten en er liggen enkele vissersschepen. Na de Watersnoodramp van 1953 wordt de haven gedempt en wordt een 9 meter hoge dijk aangelegd. Ook komt er een nieuwe zeesluis. Pas daarna komt de badplaats Cadzand-Bad tot stand. De winkelgalerij wordt in 1963 gerealiseerd.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze badplaats, kun je terecht bij het boek 'Van badbuis tot boulevard; geschiedenis van Cadzand-Bad en haar ondernemers sinds het prille begin in 1866' (auteur: Peter de Lijser. Uitgever en jaar van uitgave zijn ons niet bekend).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Cadzand-Bad was één van de 5 deeltrajecten van de zogeheten 'Zwakke Schakel West-Zeeuws-Vlaanderen'. Dat wil zeggen dat een deel van de kust daar niet sterk genoeg was om een superstorm te weerstaan die eens in de 4.000 jaar kan voorkomen. En dat is de veiligheidsnorm. Daarom is hier in 2015 ca. 1 kilometer kust, van strandpaviljoen De Piraat tot strandpaviljoen De Strandloper, versterkt. De versterking is gerealiseerd door zand aan te leggen voor de bestaande dijk, zodat een nieuw duin is ontstaan. Dit nieuwe duin is niet hoger dan de reeds bestaande dijk. Het deel van het strand dat het nieuwe duin in beslag neemt, is gecompenseerd door extra zand op het strand te spuiten. Zo blijft het uiteindelijke strandoppervlak gelijk en is een mooi, nieuw strand ontstaan.

De strekdammen aan weerszijden van het Uitwateringsgemaal zijn langer, hoger en steviger gemaakt. De westelijke strekdam is in W richting verplaatst waardoor meer ruimte tussen de dammen is ontstaan. Tussen de strekdammen is een jachthaven aangelegd met ca. 125 ligplaatsen, met op de W strekdam een modern havengebouw met hoogwaardige sanitaire voorzieningen en een clubhuis met een prachtig uitzicht over het water. En speciaal voor sportvissers is een trailerhelling op de oostelijke strekdam gerealiseerd.

Verder zijn nieuwe duinpaden aangelegd tussen hotel De Blanke Top en strandpaviljoen De Strandloper. Ook zijn verschillende rust- en zichtpunten in de duinen gemaakt. Onder de naam ‘Maritiem Balkon' is voor het waterschapsgemaal de weg verhoogd aangelegd, zodat weggebruikers daar nu zicht hebben op de zee. Over de uitwateringsgeul is een fiets- en wandelpad (brug) gemaakt. Voor nadere informatie zie de pagina over Kustversterking Cadzand-Bad. Voor de toekomstplannen voor de badplaats in bredere zin zie het Ontwikkelingsplan Cadzand-Bad 'Natuurlijk stijlvol' en de Schilvisie.

- In 2015 zijn in Cadzand-Bad 200 nieuwe woningen en appartementen gebouwd.

- Beheersverordening Cadzand-Bad.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op het Duinplein worden jaarlijks 2 markten georganiseerd; de Paasmarkt (op 1e Paasdag) en de Pinkstermarkt (op 1e Pinksterdag).

- 3x per jaar zijn hier Vliegerfeesten (Hemelvaartsdag, weekend in augustus en weekend in oktober (Herfstvakantie)), georganiseerd door strandpaviljoen Caricole, waarbij vliegeraars zich uitleven met creatieve en kunstzinnige creaties.

- Het FoodFest Event Cadzand-Bad (op een maandag in september) is in 2015 voor de 1e keer georganiseerd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het strand van Cadzand-Bad staat bekend als de beste plek in ons land om haaientanden te vinden. Onder de link vind je waaróm dat zo is.

- Op (1) staat dat Cadzand-Bad de plaats met het hoogste aantal zonne-uren per jaar van ons land is. Volgens Omroep Zeeland is dat echter Den Helder (en volgens Julianadorpers betreft het om precies te zijn de badplaats Julianadorp aan Zee, dat onder de gemeente Den Helder valt).

- Tussen Cadzand-Bad en de Belgische grens ligt het Nederlandse deel van natuurgebied Het Zwin, dat formeel onder buurdorp Retranchement valt.

- In de zomer is er iedere maandag een markt in Cadzand-Bad.

Terug naar boven

Links

- Live webcam van strandpaviljoen De Piraat met verschillende gezichtspunten op Cadzand-Bad.

Reactie toevoegen