Leudal

Gemeente
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Leudal

Terug naar boven

Status

- Leudal is een gemeente in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg.

- De gemeente Leudal is in 2007 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en 'Roggel en Neer'.

- De gemeente Leudal omvat de dorpen Baexem, Buggenum, Ell, Grathem, Haelen, Haler-Uffelse, Heibloem, Heythuysen, Horn, Hunsel, Ittervoort, Kelpen-Oler, Neer, Neeritter, Nunhem en Roggel, en de buurtschappen Aan de Bergen, Aan het Broek, Achter het Klooster, Asbroek, Berik, Blenkert, Brumholt, Caluna, Castert (deels), De Beekkant, De Horck, Dries, Eiland, Eind, Ellerhei, Ensebroek, Gendijk, Geneijgen, Gerhegge, Haelense Broek, Hanssum, Heiakker, Heide (Heythuysen), Heide (Roggel), Heioord, Heugde, Hoek, Hollander, Hoogstraat, Kappert, Karreveld, Kinkhoven, Maxet (grotendeels), Nijken, Op de Bos, Ophoven, Overhaelen, Roligt, Santfort (deels), Schaapsbrug, Schans (Ell), Schans (Roggel), Schillersheide, Smidstraat, Strubben, Venne, Vestjenshoek, Vlaas en Waije. Dat zijn in totaal 16 dorpen en maar liefst 49 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Leudal.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Leudal.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Leudal grenst in het ZW aan België en de Belgische plaatsen Kessenich, Kinrooi en Molenbeersel, in het W aan Stramproy, Tungelroy, Swartbroek, Leveroy, Nederweert-Eind en Ospel, in het N aan Meijel, Beringe, Egchel, Helden, Panningen en Kessel-Eik, in het O aan de rivier de Maas en Beesel, Swalmen, Assel, Leeuwen en Roermond en in het Z aan Beegden, Heel en Thorn, en ligt O van Weert en Nederweert, ZW van Kessel, Reuver en Venlo, N van Maasbracht en N en NO van de Belgische plaats Maaseik. De A2 loopt door het W van de gemeente, van N naar Z. Het gelijknamige natuurgebied ligt O in de gemeente en O van Heythuysen. Deze hoofdplaats ligt centraal tot N in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Leudal omvat ca. 14.500 huizen met ca. 36.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Stichting Studiegroep Leudal e.o. zet zich in voor behoud, herstel, bescherming en studie van de cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden van het Leudal en zijn omgeving. Naast natuurstudie en bescherming richt de studiegroep haar activiteiten ook op heemkunde en archeologie. Zo wordt meegewerkt aan opgravingen in het Leudalgebied. De studiegroep beheert een grote collectie archeologische vondsten en oude gebruiksvoorwerpen. Deze worden in het Leudalmuseum tentoongesteld. De studiegroep is ook uitgever van het kwartaalblad 'Rondom het Leudal'.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2011 is het nieuwe gemeentehuis van Leudal in gebruik genomen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Facebookpagina met nieuws van de kermissen in de gemeente Leudal.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Bezoekerscentrum Leudal en Leudalmuseum bevindt zich in Haelen.

- Het Natura 2000-gebied Leudal ligt tussen Roggel, Neer en Haelen en is 315 hectare groot. Dankzij de afwisselende natuur wordt het gebied druk bezocht door recreanten. Het Leudal is een zeer waardevol beekdallandschap. Het kenmerkt zich door een grote variatie; hoogteverschillen, meanderende beken, stukjes heide en afwisselend droge en natte gedeelten. Het natuurbeheer richt zich op het behouden en ontwikkelen van beken en rivieren met waterplanten (waterranonkels), de bever en twee bostypen: bossen die langs de beken en rivieren staan (vochtige alluviale bossen) en bossen op de hogere zandgronden in het gebied (eiken-haagbeukenbossen). In 2002 is in dit gebied de bever uitgezet.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Leudal (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Leudal. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - 3ML is de omroep voor de gemeente Leudal en omgeving. - Huis-aan-huisblad 1Leudal verschijnt op woensdag en is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Jeugd en jongeren: - Stichting 5th Avenue organiseert door het jaar heen allerlei activiteiten voor jeugd en jongeren in de gemeente Leudal.

Reactie toevoegen