Nunhem

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

LB gemeente Nunhem in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Nunhem in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Nunhem in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nunhem

Terug naar boven

Status

- Nunhem is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-9-1942. Per 1-10-1942 over naar gemeente Haelen, in 2007 over naar gemeente Leudal.

- Onder het dorp Nunhem valt ook de buurtschap Op de Bos (deels).

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Nûnem.

Oudere vermeldingen
1224 Nunem, 16e eeuw Nuenen, 1840 Nunheim, 1846 Nunheim of Nunhem.

Naamsverklaring
Samenstelling van nieuw en heem, betekent dus 'nieuwe woonplaats'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Nunhem ligt NW van Roermond, N van Haelen en grenst in het O aan de provincialeweg N273 (Napoleonsweg) en in het W aan de weg van Haelen naar Roggel. De Maas loopt niet ver O van het dorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Nunhem 46 huizen met 208 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 39/166 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen St. Elisabeth 5/31 en Leu-Molen 2/11. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 650 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Plaatsnaam en parochie Nunhem worden voor het eerst vermeld in 1224. In dat jaar worden het patronaat en personaat door Dirk van Altena en zijn vrouw Ymaina overgedragen aan de abdij van Averbode. De parochie was verbonden met de kloosters van Keizerbos (Neer) en Sint-Elisabethsdal (Nunhem). Het dorp maakte van 1450 tot 1568 deel uit van het toenmalige Graafschap Horn (soms ook als Horne of Hoorne gespeld). Dit was een zelfstandig ministaatje vlakbij Roermond met als centrum het kasteel van Horn.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het kleine dorp Nunhem geniet wereldwijd bekendheid in agrarische kringen, vanwege de vestiging van de firma Nunhems, een wereldwijd opererend bedrijf in zaadveredeling en onderdeel van het Bayer-concern. In 2013 is een akkoord gesloten over een forse uitbreiding van Nunhems, wat landschappelijk in de omgeving is gecompenseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nunhem heeft 10 rijksmonumenten, met naast de reeds genoemde kerk en molen o.a. kasteel Nunhem (Voort 4), voormalig klooster Maria Schoot (Voort 6), Mariakapel (Servaasweg bij nr. 4) en Sint Job-kapel (Servaasweg bij nr. 7).

- Nunhem heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- De huidige Sint Servatiuskerk dateert uit 1893, de toren is nog 12e-eeuws. De kerk valt onder parochie Sint Servatius.

- De Leumolen en de voormalige Leuhof liggen geïsoleerd en diep in het bos van natuurgebied Leudal, NW van het dorp. De watermolen, die uit een koren- en oliemolen bestaat en de enige vrijwel complete oliemolen in Limburg is, wordt door een houten waterrad aangedreven met water uit de Leubeek. Tegenwoordig wordt de molen ook Sint Ursulamolen genoemd, maar dat kwam doordat de katholieke minister Cals daar in 1956 op aandrong (voor nadere informatie zie de link). Vanouds was de naam altijd Leumolen en kleine varianten daarop. In de molen is een informatiecentrum met o.a. een expositie over de cultuurhistorie van het Leudal.

- Sint Servaaskapel (Servaasweg bij nr. 46) uit 1892.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Bosuule.

- Nunhem is in de regio bekend om zijn verering van Sint Servatius, die hier gedoopt zou hebben. Jaarlijks trekt hier in de week voor Hemelvaart nog een processie naar de Servaaskapel. De inwoners leggen dan een bloementapijt naar de kapel.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het buitengebied N en W van het dorp is grotendeels bedekt met bos van natuurreservaat Leudal, dat bekend is door zijn rijke flora en fauna. De O helft van dit 900 ha grote gebied valt onder Nunhem, de W helft valt onder buurdorp Haelen. In 2013 zijn in het Leudal loopplanken onder bruggen en kleinwildrasters langs wegen aangebracht. Doel hiervan is het verminderen van verkeersslachtoffers onder zoogdieren als otter, das en bunzing. Door het aanbrengen van loopplanken kunnen landgebonden zoogdieren veilig onder bruggen door lopen in plaats van dat ze de weg over hoeven te steken. Door het plaatsen van rasters worden de dieren richting de loopplanken geleid.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Nunhem.

- Jeugd: - SJAN (Stichting Jeugd Activiteiten Nunhem) organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten voor de jeugd uit het dorp.

- Muziek: - Muziekvereniging Nunhem.

- Senioren: - Seniorenvereniging.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nunhem kerk.

Reacties

(1)

Nunhem wordt reeds in 1224 vermeld in officiële aktes. Het is o.a. bekend vanwege zijn verering van Sint Servatius die hier gedoopt zou hebben. Ieder jaar trekt hier in de week voor Hemelvaart de processie nog naar de Servaaskapel. De bewoners leggen een bloementapijt naar de kapel.
Het grondoppervlak van Nunhem is grotendeels bedekt met bos dat grotendeels in eigendom is van Staatsbosbeheer. Het bosgebied van Nunhem is een beschermd natuurgebied dat bekend is door zijn rijke flora en fauna. Ondanks het geringe aantal inwoners telt ons dorp 4 cafés waarvan 3 in combinatie met een restaurant. Het is er goed eten en drinken. Binnen ons grondgebied ligt het bedrijf Nunhems Zaden, een internationaal bedrijf in zaadveredeling.
Op de kaart ziet u verschillende meanderende beken, kloosters en kastelen ingetekend. Tekenen van een rijk verleden.

Red.:
Dank voor uw aanvullingen! We hebben e.e.a. verwerkt. Nunhem is inderdaad gelukkig nog altijd een water- en bosrijk landelijk gelegen dorp.

Reactie toevoegen