Grathem

Plaats
Dorp
Leudal
Limburg

LB gemeente Grathem in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Grathem in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Grathem in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Grathem

Terug naar boven

Status

- Grathem is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990.

- Wapen van de voormalige gemeente Grathem.

- Onder het dorp Grathem vallen ook de buurtschappen Geneijgen en Heiakker.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Grathem grenst in het ZW aan de A2, Ittervoort en Hunsel, in het NW aan Kelpen-Oler, in het NO aan Baexem, in het O en ZO aan Heel en in het ZO aan het water de Bosmolenplas, en ligt ZO van Ell, W van Beegden en het water De Lange Vlieter, NNW van Wessem en NNO van Thorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Grathem 171 huizen met 1.048 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 92/515 (=huizen/inwoners) en de buurtschappen Kelpen 32/245 en Oler 47/288. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners. De vroegere buurtschappen Kelpen en Oler zijn, sinds de bouw van een eigen kerk voor deze buurtschappen in 1936, geleidelijk een zelfstandig dorp geworden, onder de naam Kelpen-Oler.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Grathem, kun je terecht bij Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grathem heeft 8 rijksmonumenten.

- Grathem heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Sint Severinuskerk (Kerkplein 1). In 1996 is het boek 'Ter kerke in Grathem. Parochiegeschiedenis ter gelegenheid van 750 jaar parochie Sint Severinus' verschenen (uitgegeven door Stichting 750 jaar Parochie Sint Severinus).

- Grathemermolen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Foekepotters is opgericht in 1949.

- Tijdens het pinksterweekend organiseert VV GKC jaarlijks in Grathem een voetbaltoernooi voor de lagere seniorenelftallen, het zogeheten Ambrastoernooi. Tijdens dit weekend staan de begrippen sportiviteit en gezelligheid centraal. Incl. ontbijt, avondeten en 2 overnachtingen. Een unieke gelegenheid om met je team het voetbalseizoen sfeervol af te sluiten.

- "Biljartclub Grathem heeft in 2017 voor het eerst een Garage Sale georganiseerd. Dit was een geweldig succes. De deelnemers wisten het merendeel van hun overbodige spullen aan de man te brengen. Het was gezellig druk. Door mee te doen aan de Garage Sale draag je bij aan de leefbaarheid in ons dorp, mensen ontmoeten elkaar en leren elkaar beter kennen. Natuurlijk is het voor de biljartclub ook een steuntje in de rug. Wij als Dorpsraad steunen dit soort initiatieven. Hierdoor is het voor een vereniging wat makkelijker om te kunnen blijven bestaan, wat de leefbaarheid in het dorp ten goede komt. Ook in 2018 was er weer een Garage Sale, en wel op 23 september van 10.00-16.00 uur." Aldus de Dorpsraad. Wij hopen dat ook dat een zodanig succes was dat de Garage Sale er ook in 2019 weer is.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grathem (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Grathem is opgericht in 2006, n.a.v. de gemeentelijke herindeling van 2007 die op dat moment op komst was, om zo een brug te vormen tussen het dorp en de grote nieuwe gemeente.

- Onderwijs: - Jenaplan Basisschool De Klink.

- Jeugd en jongeren: - JongNL Grathem staat voor eigentijds jeugd- en jongerenwerk en is al sinds 1946 niet meer weg te denken uit de belevingswereld van de Grathemse jeugd. Elke week komen ruim 160 leden bij elkaar om samen spectaculaire, uitdagende of gewoon gezellige activiteiten te ondernemen.

- Muziek: - "De in 1881 opgerichte Harmonie St. Agatha wil jong en ouder laten genieten van de blaasmuziek, actief betrekken en liefst binden aan de harmonie. De invulling van activiteiten die hier mee te maken hebben is continu punt van aandacht. Het zal duidelijk zijn dat de repertoirekeuze voor ons gezelschap, dat voornamelijk uit jonge muzikanten bestaat, hierin een belangrijke factor is. Zo is ervoor gekozen dat de jeugd in opleiding, vanaf blokfluit en nog voor het behalen van hun eerste diploma, al regelmatig tussen ervaren muzikanten zit in het korps. Het komt hun opleiding en motivatie zeer ten goede. Ze krijgen hierdoor het gevoel er bij te horen en dat ze daadwerkelijk al samen muziek kunnen maken. Natuurlijk ligt op deze momenten muziek op de lessenaar die voor iedereen leuk en speelbaar is. Een ander voorbeeld van mensen actief bij de harmonie betrekken is dat wij voor bepaalde concerten samenwerking zoeken met bandjes, zangers, zangeressen en de drumband uit onze gemeenschap. Dat wij hierbij mogen rekenen op ruime belangstelling is voor ons het bewijs dat de gekozen manier van werken waardering vindt. Verder is de harmonie, mede door het opluisteren van allerlei activiteiten en plechtigheden, zeer betrokken bij de dorpsgemeenschap."

- "Boorekapel door Diek en Dun is opgericht in 1950 vanuit Harmonie St. Agatha en bestaat uit 25 enthousiaste Grathemse muzikanten die er onder meer voor zorgen dat CV De Foekepotters niet in stilte door Grathem hoeft te trekken. Verder zorgt de Boorekapel voor de muzikale aankleding tijdens de galazitting, bonte avond, carnavalsoptocht en andere carnavalgerelateerde activiteiten. Maar ook buiten de carnaval is 'door Diek en Dun' van de partij! Denk hierbij aan activiteiten als Sint Maarten en de Grathemse Nieuwjaarsduik. Kortom: Altijd feest met Boorekapel door Diek en Dun!"

- Sport: - Voetbavereniging VV GKC is een fusieclub van de verenigingen KOC uit Kelpen-Oler en VV Grathem uit het gelijknamige dorp. Daar waar vóór 2011 (het jaar van de fusie) de nodige 'burenruzies' voetballend werden uitgevochten, wordt er nu op een constructieve en prettige manier samengewerkt. Er wordt nog wel in de beide dorpen gevoetbald. VV GKC werkt samen met een tweetal voetbalverenigingen in de nabijheid, namelijk RKHVC uit Hunsel en RKESV uit Ell. Aanvankelijk waren vele jeugdteams en ook het veteranenteam samengesteld uit spelers van de drie verenigingen. Sinds seizoen 2017-2018 werken VV GKC en RKHVC ook op seniorengebied nauw samen. - Dames GKC / RKHVC.

- Overige verenigingen: - Schutterij St. Severinus is een bruisende vereniging met een lange historie. Opgericht in 1602 staat de schutterij heden nog steeds in het middelpunt van het verenigingsleven in Grathem. Ze organiseren door het jaar heen vele activiteiten, waaronder de jaarlijkse rommelmarkt en loterij. Daarnaast organiseren ze het dorpsschieten en nemen ze deel aan alle activiteiten en schuttersfeesten die door Schuttersbond EMM worden georganiseerd, met als jaarlijkse hoogtepunt de deelname aan het OLS. De drumband van Schutterij St. Severinus neemt regelmatig deel aan festivals waar grote successen worden geboekt, en organiseert ook zelf slagwerkconcerten. Daarnaast bezoekt de drumband jaarlijks samen met de schutterij diverse schuttersfeesten.

- Veiligheid: - Brandweer Grathem / Kelpen-Oler. - EHBO Vereniging Grathem / Kelpen-Oler.

Reactie toevoegen