Grathem

Plaats
Dorp
Leudal
Limburg

LB gemeente Grathem in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Grathem in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Grathem in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Grathem

Terug naar boven

Status

- Grathem is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990.

- Wapen van de voormalige gemeente Grathem.

- Onder het dorp Grathem vallen ook de buurtschappen Geneijgen en Heiakker.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Grathem grenst in het ZW aan de A2, Ittervoort en Hunsel, in het NW aan Kelpen-Oler, in het NO aan Baexem, in het O en ZO aan Heel en in het ZO aan het water de Bosmolenplas, en ligt ZO van Ell, W van Beegden en het water De Lange Vlieter, NNW van Wessem en NNO van Thorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Grathem 171 huizen met 1.048 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 92/515 (=huizen/inwoners) en de buurtschappen Kelpen 32/245 en Oler 47/288. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners. De vroegere buurtschappen Kelpen en Oler zijn, sinds de bouw van een eigen kerk voor deze buurtschappen in 1936, geleidelijk een zelfstandig dorp geworden, onder de naam Kelpen-Oler.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Grathem, kun je terecht bij Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grathem heeft 8 rijksmonumenten.

- Grathem heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Sint Severinuskerk (Kerkplein 1). In 1996 is het boek 'Ter kerke in Grathem. Parochiegeschiedenis ter gelegenheid van 750 jaar parochie Sint Severinus' verschenen (uitgegeven door Stichting 750 jaar Parochie Sint Severinus).

- Grathemermolen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Foekepotters is opgericht in 1949.

- Tijdens het pinksterweekend organiseert VV GKC jaarlijks in Grathem een voetbaltoernooi voor de lagere seniorenelftallen, het zogeheten Ambrastoernooi. Tijdens dit weekend staan de begrippen sportiviteit en gezelligheid centraal. Incl. ontbijt, avondeten en 2 overnachtingen. Een unieke gelegenheid om met je team het voetbalseizoen sfeervol af te sluiten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grathem (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Grathem is opgericht in 2006, n.a.v. de gemeentelijke herindeling van 2007 die op dat moment op komst was, om zo een brug te vormen tussen het dorp en de grote nieuwe gemeente.

- Onderwijs: - Jenaplan Basisschool De Klink.

- Jeugd en jongeren: - JongNL Grathem staat voor eigentijds jeugd- en jongerenwerk en is al sinds 1946 niet meer weg te denken uit de belevingswereld van de Grathemse jeugd. Elke week komen ruim 160 leden bij elkaar om samen spectaculaire, uitdagende of gewoon gezellige activiteiten te ondernemen.

- Muziek: - Harmonie Sint Agatha.

- Sport: - Voetbavereniging VV GKC is een fusieclub van de verenigingen KOC uit Kelpen-Oler en VV Grathem uit het gelijknamige dorp. Daar waar vóór 2011 (het jaar van de fusie) de nodige 'burenruzies' voetballend werden uitgevochten, wordt er nu op een constructieve en prettige manier samengewerkt. Er wordt nog wel in de beide dorpen gevoetbald. VV GKC werkt samen met een tweetal voetbalverenigingen in de nabijheid, namelijk RKHVC uit Hunsel en RKESV uit Ell. Aanvankelijk waren vele jeugdteams en ook het veteranenteam samengesteld uit spelers van de drie verenigingen. Sinds seizoen 2017-2018 werken VV GKC en RKHVC ook op seniorengebied nauw samen. - Dames GKC / RKHVC.

- Overige verenigingen: - Schutterij St. Severinus is een bruisende vereniging met een lange historie. Opgericht in 1602 staat de schutterij heden nog steeds in het middelpunt van het verenigingsleven in Grathem. Ze organiseren door het jaar heen vele activiteiten, waaronder de jaarlijkse rommelmarkt en loterij. Daarnaast organiseren ze het dorpsschieten en nemen ze deel aan alle activiteiten en schuttersfeesten die door Schuttersbond EMM worden georganiseerd, met als jaarlijkse hoogtepunt de deelname aan het OLS. De drumband van Schutterij St. Severinus neemt regelmatig deel aan festivals waar grote successen worden geboekt, en organiseert ook zelf slagwerkconcerten. Daarnaast bezoekt de drumband jaarlijks samen met de schutterij diverse schuttersfeesten.

- Veiligheid: - Brandweer Grathem / Kelpen-Oler. - EHBO Vereniging Grathem / Kelpen-Oler.

Reactie toevoegen