Maxet

Plaats
Buurtschap
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Maxet buurtvereniging jubileum (Kopie).jpg

Buurtvereniging Maxet, in de gelijknamige buurtschap, is opgericht in 1969 en heeft in 2009 het 40-jarig jubileum gevierd.

Buurtvereniging Maxet, in de gelijknamige buurtschap, is opgericht in 1969 en heeft in 2009 het 40-jarig jubileum gevierd.

Maxet

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Landal De Lommerbergen.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Maxet.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Maxet.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Maxet.

Terug naar boven

Status

- Maxet is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, in groteneels gemeente Leudal (t/m 2006 gemeente Heythuysen), deels gemeente Nederweert.

- De buurtschap Maxet valt voor de postadressen grotendeels onder het dorp Heythuysen, deels onder het dorp Leveroy (met name de panden aan de W kant van de Bergenweg vallen onder Leveroy, de gemeentegrens loopt daar midden door de weg). Parochieel gezien valt de buurtschap sinds 1871 onder het Nederweertse buurdorp Leveroy (voorheen viel het onder de parochie Heythuysen).

- De buurtschap Maxet heeft geen plaatsnaamborden en wordt, in tegensteling tot de meeste andere buurtschappen in de omgeving, ook niet vermeld op Google Maps.

Terug naar boven

Naam

In of op
Je woont niet 'in' maar 'op het Maxet'.

Oudere vermeldingen
1840 Maxelt.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet de buurtschap 't Kakerlandj.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Maxet ligt W van Heythuysen, O van Leveroy, rond de Maxeterdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Maxet 34 huizen met 215 inwoners (en was daarmee op dat moment nauwelijks kleiner dan de dorpskom van Heythuysen!, die in dat jaar 46 huizen met 275 inwoners omvatte). Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners. Het CBS spreekt (alleen al voor het Leudalse deel) van 400 hectare met 490 inwoners, maar beide lijken ons, als we de atlassen erbij pakken, aan de royale kant. Vermoedelijk laat men omliggende buurtschappen statistisch ook onder Maxet vallen.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1901 bouwde M. Kessels een stoommeelmolen in het Heythuysense deel van Maxet. (is daar nog iets van bewaard gebleven?, red.)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. De buurtschap heeft een eigen carnavalsvereniging: CV De Kakers.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Maxet. Op de site van de buurtvereniging staat vermeld welke straten kennelijk tot de buurtschap worden gerekend. Daar vallen ook de straten onder in Leveroy die t/m 1990 onder de gemeente Hythuysen vielen (en daarna middels grenscorrectie naar de gemeente Nederweert zijn gegaan, waardoor de hele dorpskern van Leveroy onder de gemeente Nederweert is komen te vallen).

Reactie toevoegen