Achter het Klooster

Plaats
Buurtschap
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Achter het Klooster

Terug naar boven

Status

- Achter het Klooster is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal.

- De buurtschap Achter het Klooster valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Heythuysen.

- De buurtschap valt onder het werkgebied van buur-buurtschap Maxet.

- De buurtschap Achter het Klooster heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De plaatsnaam verschijnt in de jaren twintig van de 20e eeuw in de atlassen, met de spelling Aan het Klooster. Met de spelling Achter het Klooster wordt de plaats op kaarten vermeld sinds de jaren zestig.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging achter (gezien vanuit Heythuysen) het klooster, dat aanvankelijk ursulinerklooster de Roos heette, later Het Kreppel, daarna Klooster St. Elisabeth, en tegenwoordig zorgcentrum De Kreppel.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achter het Klooster ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Op den Birkenbosch, Aan de Nees, Mennesweg, Kloosterstraat (het gedeelte N van de Noorderbaan), Catharina Daemenstraat en Aan de Kreppel. De buurtschap ligt NW van het dorp Heythuysen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Achter het Klooster omvat ca. 140 wooneenheden, waarvan ca. 40 in een woonzorgcentrum, met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het Sint-Elisabethklooster (vroeger ook wel Instituut Sint Elisabeth genoemd) (Aan de Kreppel 1) is het moederhuis van de Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Heythuysen, in 1835 gesticht door Maria Catharina Daemen en pastoor Van der Zandt. Het kloostercomplex met de kloostertuin is een gemeentelijk monument. Het gebouw bevindt zich op het in 1757 gestichte landgoed De Kreppel. Vanaf 1835 verrezen hier de kloostervleugels, een neogotische kloosterkapel en een pensionaatsgebouw. Van hieruit verspreidde de congregatie zich over een groot aantal plaatsen in en buiten Nederland. Van juni 1942 tot mei 1944 was in het pensionaat de Reichsschule Heythuysen gevestigd. De kapel is eind 1944 verwoest en in 1950 herbouwd. In de kapel zijn diverse glas-in-loodramen en gebrandschilderde ramen te vinden. In de kloostertuin bevindt zich het grafmonument voor Maria Catharina Daemen. Het klooster is tegenwoordig een verzorgingscentrum voor oudere kloosterlingen en het provincialaat van de congregatie. Het klooster is de naamgever van de buurtschap Achter het Klooster. Op het terrein ligt ook een zorgcentrum voor andere ouderen: Zorgcentrum De Kreppel (waarvoor zie het hoofdstuk Links).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- W van het hierboven beschreven klooster, W van de Kloosterstraat, bevindt zich een circa 0,8 hectare grote gegraven visvijver, genaamd het Kerreven.

Terug naar boven

Links

- Woonzorg: - "Op een schitterende locatie aan de rand van Heythuysen, in buurtschap Achter het Klooster, op een landgoed waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1835, ligt Proteion De Kreppel. Een gewilde locatie voor ouderen met een indicatie voor kort- of langdurende verpleeg- of verzorgingshuiszorg, en voor ouderen die zelfstandig willen wonen met zorg en ondersteuning van Proteion. Door de vele diensten op het gebied van zorg, welzijn en wonen is De Kreppel een multifunctioneel zorgcentrum. Het complex beschikt onder meer over servicewoningen, verzorgings- en verpleeghuisafdelingen voor kort- en langdurend verblijf van mensen met lichamelijke klachten of dementie, en een hypermodern expertisecentrum voor geriatrische revalidatiezorg. Er is een breed aanbod van activiteiten voor bewoners en bezoekers. Ook kun je bij De Kreppel terecht voor (para)medische behandelingen als logopedie, ergotherapie, fysiotherapie en diëtetiek."

Reactie toevoegen