Heythuysen

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

LB gemeente Heythuysen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Heythuysen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Heythuysen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Heythuysen

Terug naar boven

Status

- Heythuysen is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Leudal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2006.

- In 1991 is de gemeente Heythuysen vergroot met de gemeente Baexem en delen van de gemeenten Grathem, Haelen, Heel en Panheel, Horn en Roggel. Middels grenscorrecties zijn in hetzelfde jaar delen van de gemeente overgegaan naar de gemeenten Haelen, Nederweert en Roggel.

- Wapen van de voormalige gemeente Heythuysen.

- Onder het dorp Heythuysen vallen ook de buurtschappen Aan de Bergen, Aan het Broek, Achter het Klooster, Caluna, Heide, Hollander, Karreveld (deels), Maxet (grotendeels) en Roligt (deels). Dat zijn in totaal 9 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Heijthuijsen, Heithuizen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Heythuysen grenst in het W aan Leveroy en Nederweert-Eind, in het N aan Meijel, in het O aan Heibloem, Roggel, het natuurgebied Leudal en Haelen en in het Z aan Baexem, en ligt O en ZO van Ospel en Nederweert en O van Weert. De dorpskern ligt ZO in het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Heythuysen 237 huizen met 1.360 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 46/275 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Walk 24/120, Biesstraat 21/135, De Kouk 14/65, Vlasrood 37/195, Maxet 34/215, Roorstraat* 31/170 en Heide 30/185. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.600 huizen met ca. 6.500 inwoners.
* Is als Bosscherkampweg tegenwoordig onderdeel van de buurtschap Maxet.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Heythuysen, kun je terecht bij Heemkundevereniging Heitse.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heythuysen heeft 10 rijksmonumenten.

- Heythuysen heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- Molen Sint Antonius.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Heythuysen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Onder het motto "Loop 'ns door ons prachtige Heitser buitengebied" organiseert Joekskapel Angesom op Hemelvaartsdag de 'Wandeltocht op de Heitser Hei'. Je kunt kiezen uit de afstanden 6, 12 en 18 km. De wandelroutes zijn geschikt voor iedereen: gezinnen, senioren, lange-afstand-wandelaars, kortom iedereen die graag wandelt. Je kunt op de rustplaatsen genieten van koffie, thee, broodjes etc.

- Kindervakantiewerk Heythuysen is een organisatie die zich al sinds 1963 inzet voor de jeugd in het dorp. De Kindervakantieweek vindt altijd plaats in de laatste week van de basisschoolvakantie. Er worden dan allerlei spellen en activiteiten georganiseerd voor kinderen uit het dorp. Het overgrote deel van de basisschooljeugd neemt deel aan deze week. Ook zijn er brugklassers die nog graag meedoen met KVW.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heythuysen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Buurtverenigingen: - Buurtvereniging St. Jozef. - Buurtvereniging Kloosterstraat - Op de Kouk.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Neerakker is onderdeel van de in 2010 gerealiseerde Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) De Neerakker, dat zich heeft ontwikkeld tot een kindcentrum. De kernpartners van BMV De Neerakker zijn: Basisschool De Neerakker, HOERA Kindercentrum, PSW Junior en Bibliocenter Heythuysen. Onderwijs, kinderopvang en bibliotheek onder één dak. Binnen het kindcentrum staan het kind en de vijf O's centraal: onderwijs, ontwikkeling, opvoeding, opvang en ontspanning. Samen creëren ze een veilige (leer)omgeving waarin het kind zich optimaal kan ontwikkelen met als missie: 'samen in ontwikkeling'. Basisschool De Neerakker is een 'Academische Basisschool'. Op een Academische Basisschool werken studenten en leraren samen aan onderzoek in het kader van schoolontwikkeling. Het doel is het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs op de school.

- Scholengemeenschap Sint Ursula is een streekschool in de gemeente Leudal. De school telt ongeveer 2300 leerlingen en 235 medewerkers en verzorgt een breed aanbod van voortgezet onderwijs in Midden-Limburg ten westen van de Maas, op 2 locaties: Horn; Gymnasium, Atheneum, HAVO en VMBO-theoretisch, en Heythuysen; VMBO-theoretisch, VMBO-gemengd en VMBO-beroepsgericht (kader en basis).

- Veiligheid: - Brandweer Heythuysen.

- Zorg: - Zorgboerderij Rondmeer. - Zorgboerderij Bosser-Marten.

Reacties

(1)

Ik vind Heythuysen het mooiste dorp van Nederland daar ben ik heel trots op.

Reactie toevoegen