Haelen

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

LB gemeente Haelen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Haelen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Haelen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Haelen

Terug naar boven

Status

- Haelen is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2006.

- De gemeente Haelen is per 1-10-1942 vergroot met de gemeenten Buggenum en Nunhem, en in 1991 met de gemeente Horn.

- Wapen van de voormalige gemeente Haelen.

- Onder het dorp Haelen vallen ook de buurtschappen Haelense Broek en Overhaelen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Hale.

Oudere vermeldingen
1224 Haele, 1240 en 1274 Halen, 1417 Haelen, ca. 1550 Halen, 1936 Halen.

Naamsverklaring
Te vergelijken met het Belgische Halen, 741 kopie 11e eeuw Halon, en terug te voeren op het Germaanse halhum*, datief meervoud bij halha-* 'bocht of uitloper van het hoogland'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Haelen grenst in het W aan Baexem en Heythuysen, in het N aan Roggel en het natuurgebied Leudal, dat ook ongeveer de W helft van het dorpsgebied beslaat, in het NO aan Nunhem en Buggenum, in het ZO aan het Lateraalkanaal Linne-Buggenum, de rivier de Maas en Leeuwen en in het Z aan Horn, en ligt NW van Roermond, ZW van Neer en W van Swalmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Haelen 129 huizen met 681 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 74/374 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Het Broek 21/107, De Beekkant 10/91 en Overhaelen 24/109. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.700 huizen met ca. 4.300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haelen heeft 8 rijksmonumenten.

- Haelen heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel O.L. Vrouw van Lourdes.

- Gevelstenen in Haelen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Door middel van diverse activiteiten wil Bezoekerscentrum Leudal in Haelen bewustwording initiëren bij onze bezoekers. Hoe belangrijk is onze natuur en welke impact hebben wij als mensen op de natuur. Met zijn allen moeten we een steentje bijdragen om onze woonomgeving leefbaar te houden voor ons, maar ook voor planten, bomen, dieren, nu maar vooral in de toekomst. Wil je wandelen of fietsen door Leudal? Bij Bezoekerscentrum Leudal kun je terecht voor diverse routekaarten, tevens is in ons bezoekerscentrum informatie te krijgen over natuur en cultuur van het hele leudalgebied. In het natuurgebied zijn ook enkele 'paaltjesroutes' uitgezet; ook hierover hebben wij informatie. Zoek je een leuk cadeau (diverse natuurboeken, leuke mokken en andere natuursnuisterijen) dan is ons winkeltje een leuke plek om iets uit te zoeken voor jezelf of als cadeautje.

Het Leudalmuseum op de bovenste verdieping van Bezoekerscentrum Leudal heeft een vaste collectie 'Leudal-ornamenten' en een regelmatig wisselende tentoonstelling. Bezoekerscentrum Leudal biedt onderdak aan diverse organisaties, die natuur en cultuur hoog in het vaandel dragen: Groen Hart Leudal, Studiegroep Leudal, Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren Velt, Imkervereniging Roer- en Leudal, Restaurant St. Elisabethshof, Stichting Leudalmonument en Stichting St. Elisabethmolen. Om even op geheel andere gedachten te komen kan het interessant zijn workshops, heidagen, vergaderingen, presentaties, conferenties en bijeenkomsten te houden in de Panoramazaal van het bezoekerscentrum. Zeer rustig gelegen met een prachtig uitzicht op de natuur.

- Het Laco zwembad biedt een gevarieerd aanbod aan zwemactiviteiten voor inwoners van Haelen, Horn, Neer, Buggenum en omgeving.

- Houthandel Huub Brentjens wilde in 2012 zijn bedrijf langs de Haelense Beek uitbreiden. Dat mocht alleen als hij natuurcompensatie zou plegen voor het groen dat daarbij verloren zou gaan. Naast herplant op eigen erf heeft hij 200 meter van de Haelense Beek laten herinrichten zodat deze ter plekke nu weer als vanouds meandert.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Leerlingst.

- Muziek: - Harmonie Philomena is in 1921 opgericht als fanfare, door de toenmalige burgemeester van Haelen; mr. Th. Aquarius. Uit dankbaarheid stellen bestuur en leden voor om de fanfare te noemen naar de jongste dochter van het echtpaar Aquarius; Philomena. Vandaar dus deze naam. In 1955 is het een harmonie geworden. Harmonie Philomena komt uit in de 3e divisie.

- Pipers Society Anam Cara is een doedelzakband met jaren ervaring op gebied van allerlei optredens, zoals Highland Games, Evenementen, Parades, Herdenkingen, Bruiloften, Whisky tastings, verjaardagen en begrafenissen. Ze treden op in binnen- en buitenland.

- Sport: - Voetbalvereniging RKVV Haelen is opgericht in 1927.

- Zorg: - Bij Zorgcentrum St. Magdalena in Haelen, van zorginstelling Proteion, zijn tevens 20 aanleunappartementen gevestigd, die eigendom zijn van Woningcorporatie Wonen Zuid. De voorzieningen in het zorgcentrum, zoals het restaurant en het activiteitenprogramma, staan ook voor de 'aanleuners' ter beschikking, evenals thuiszorg, hulp bij het huishouden en andere zorg en ondersteuning via Proteion. Ook kun je gebruik maken van het Volledig Pakket Thuis: alle zorg, diensten en hulp die ze ook in een zorgcentrum leveren. Hierdoor kun je zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Haelen.

Reactie toevoegen