Haelen

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

LB gemeente Haelen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Haelen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Haelen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Haelen

Terug naar boven

Status

- Haelen is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2006.

- De gemeente Haelen is per 1-10-1942 vergroot met de gemeenten Buggenum en Nunhem, en in 1991 met de gemeente Horn.

- Wapen van de voormalige gemeente Haelen.

- Onder het dorp Haelen vallen ook de buurtschappen Haelense Broek en Overhaelen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Haelen grenst in het W aan Baexem en Heythuysen, in het N aan Roggel en het natuurgebied Leudal, dat ook ongeveer de W helft van het dorpsgebied beslaat, in het NO aan Nunhem en Buggenum, in het ZO aan het Lateraalkanaal Linne-Buggenum, de rivier de Maas en Leeuwen en in het Z aan Horn, en ligt NW van Roermond, ZW van Neer en W van Swalmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Haelen 129 huizen met 681 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 74/374 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Het Broek 21/107, De Beekkant 10/91 en Overhaelen 24/109. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.700 huizen met ca. 4.300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haelen heeft 8 rijksmonumenten.

- Haelen heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel O.L. Vrouw van Lourdes.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bezoekerscentrum Leudal en Leudalmuseum.

- Het Laco zwembad biedt een gevarieerd aanbod aan zwemactiviteiten voor inwoners van Haelen, Horn, Neer, Buggenum en omgeving.

- Houthandel Huub Brentjens wilde in 2012 zijn bedrijf langs de Haelense Beek uitbreiden. Dat mocht alleen als hij natuurcompensatie zou plegen voor het groen dat daarbij verloren zou gaan. Naast herplant op eigen erf heeft hij 200 meter van de Haelense Beek laten herinrichten zodat deze ter plekke nu weer als vanouds meandert.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Leerlingst.

- Muziek: - Harmonie Philomena. - Pipers Society Anam Cara is een doedelzakband met jaren ervaring op gebied van allerlei optredens, zoals Highland Games, Evenementen, Parades, Herdenkingen, Bruiloften, Whisky tastings, verjaardagen en begrafenissen. Ze treden op in binnen- en buitenland.

- Sport: - RKVV Haelen (voetbal) is opgericht in 1927.

- Zorg: - Bij Zorgcentrum St. Magdalena van zorginstelling Proteion zijn tevens 20 aanleunappartementen gevestigd, die eigendom zijn van Woningcorporatie Wonen Zuid. De voorzieningen in het zorgcentrum, zoals het restaurant en het activiteitenprogramma, staan ook voor de 'aanleuners' ter beschikking, evenals thuiszorg, hulp bij het huishouden en andere zorg en ondersteuning via Proteion. Ook kun je gebruik maken van het Volledig Pakket Thuis: alle zorg, diensten en hulp die ze ook in een zorgcentrum leveren. Hierdoor kun je zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Haelen.

Reactie toevoegen