Haelen

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

LB gemeente Haelen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Haelen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Haelen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Haelen

Terug naar boven

Status

- Haelen is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2006.

- De gemeente Haelen is per 1-10-1942 vergroot met de gemeenten Buggenum en Nunhem, en in 1991 met de gemeente Horn.

- Wapen van de voormalige gemeente Haelen.

- Onder het dorp Haelen vallen ook de buurtschappen Haelense Broek en Overhaelen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Hale.

Oudere vermeldingen
1224 Haele, 1240 en 1274 Halen, 1417 Haelen, ca. 1550 Halen, 1936 Halen.

Naamsverklaring
Te vergelijken met het Belgische Halen, 741 kopie 11e eeuw Halon, en terug te voeren op het Germaanse halhum*, datief meervoud bij halha-* 'bocht of uitloper van het hoogland'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Haelen grenst in het W aan Baexem en Heythuysen, in het N aan Roggel en het natuurgebied Leudal, dat ook ongeveer de W helft van het dorpsgebied beslaat, in het NO aan Nunhem en Buggenum, in het ZO aan het Lateraalkanaal Linne-Buggenum, de rivier de Maas en Leeuwen en in het Z aan Horn, en ligt NW van Roermond, ZW van Neer en W van Swalmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Haelen 129 huizen met 681 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 74/374 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Het Broek 21/107, De Beekkant 10/91 en Overhaelen 24/109. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.700 huizen met ca. 4.300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haelen heeft 8 rijksmonumenten.

- Haelen heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel O.L. Vrouw van Lourdes.

- Gevelstenen in Haelen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Op 8 mei 2019 is dorpsgaard/pluktuin Pluk a Way aan de kruising Houtrustlaan/Heyerveld officieel geopend. Woodcarver Roel van Wijlick heeft een prachtig beeld gecreëerd uit een boomstam. Menig wandelaar heeft deze mooie creatie al bewonderd. Natuurlijk hebben ze ook de prachtige krokussen en tulpen aan de rand van de pluk-a-way kunnen bewonderen. De pluktuin is feestelijk geopend door wethouder Backus, samen met de leerlingen die in november 2018 de fruitbomen hebben gepoot, de medewerkers van de gemeente, de mensen van het IKL, de buurtbewoners en de initiatiefnemers. De gemeente is een samenwerking aangegaan met Care+. De mensen van Care+ gaan er voor zorgen dat de pluktuin in optimale conditie blijft, zodat het dorp nog lang kan genieten van dit initiatief. Met dank aan alle mensen die meegeholpen hebben om deze dorpsgaard van de grond te krijgen, de medewerkers van de gemeente Leudal en het IKL, de werkgroep van de Dorpsraad en de buurtbewoners. Dorpsraad Haelen."

- "Door middel van diverse activiteiten wil Bezoekerscentrum Leudal in Haelen bewustwording initiëren bij onze bezoekers. Hoe belangrijk is onze natuur en welke impact hebben wij als mensen op de natuur. Met zijn allen moeten we een steentje bijdragen om onze woonomgeving leefbaar te houden voor ons, maar ook voor planten, bomen, dieren, nu maar vooral in de toekomst. Wil je wandelen of fietsen door Leudal? Bij Bezoekerscentrum Leudal kun je terecht voor diverse routekaarten, tevens is in ons bezoekerscentrum informatie te krijgen over natuur en cultuur van het hele leudalgebied. In het natuurgebied zijn ook enkele 'paaltjesroutes' uitgezet; ook hierover hebben wij informatie. Zoek je een leuk cadeau (diverse natuurboeken, leuke mokken en andere natuursnuisterijen) dan is ons winkeltje een leuke plek om iets uit te zoeken voor jezelf of als cadeautje.

Het Leudalmuseum op de bovenste verdieping van Bezoekerscentrum Leudal heeft een vaste collectie 'Leudal-ornamenten' en een regelmatig wisselende tentoonstelling. Bezoekerscentrum Leudal biedt onderdak aan diverse organisaties, die natuur en cultuur hoog in het vaandel dragen: Groen Hart Leudal, Studiegroep Leudal, Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren Velt, Imkervereniging Roer- en Leudal, Restaurant St. Elisabethshof, Stichting Leudalmonument en Stichting St. Elisabethmolen. Om even op geheel andere gedachten te komen kan het interessant zijn workshops, heidagen, vergaderingen, presentaties, conferenties en bijeenkomsten te houden in de Panoramazaal van het bezoekerscentrum. Zeer rustig gelegen met een prachtig uitzicht op de natuur.

- Het Laco zwembad biedt een gevarieerd aanbod aan zwemactiviteiten voor inwoners van Haelen, Horn, Neer, Buggenum en omgeving. "In deze accommodatie kun je terecht om te zwemmen, als sportbeoefening of recreatief, alleen, met je gezin of in groepsverband. Je wordt daarbij altijd perfect begeleid door ons ervaren en enthousiaste team. Naast reguliere zwemles wordt bij het Laco zwembad ook babyzwemmen aangeboden, het zogeheten Knuffelzwemmen. Babyzwemmen is een goede start om je baby of peuter spelenderwijs en veilig watervrij te maken. Daarnaast verzorgen wij gezellige groepslessen AquaJoggen voor jong en ouder. Ons binnenbad beschikt over een recreatiebad. Na het zwemmen kun je heerlijk relaxen in onze sauna of stoombad."

- Houthandel Huub Brentjens wilde in 2012 zijn bedrijf langs de Haelense Beek uitbreiden. Dat mocht alleen als hij natuurcompensatie zou plegen voor het groen dat daarbij verloren zou gaan. Naast herplant op eigen erf heeft hij 200 meter van de Haelense Beek laten herinrichten zodat deze ter plekke nu weer als vanouds meandert.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Haelen van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenorganisatie: - "Dorpsraad Haelen is opgericht om het algemene belang van het dorp en zijn bewoners te behartigen. Een van de taken van de Dorpsraad is om richting gemeente aan te geven wat de inwoners belangrijk vinden met betrekking tot de leefbaarheid van he dorp en welke problemen aangepakt moeten worden. Omgekeerd kan de gemeente (voorgenomen) beleid toetsen door het aan de Dorpsraad voor te leggen. Het bestuur van de Dorpsraad heeft ervoor gekozen om te werken in werkgroepen, te weten: culturele evenementen, verkeer en veiligheid, wonen en leven, verenigingen en jongeren."

- Dorpshuis: - "Trefcentrum Aldenghoor is het Dorpshuis en Café/Zalencentrum van Haelen, prachtig gelegen midden in het groene Leudal bij het historisch kasteel Aldenghoor. Wij beschikken over 7 zalen waar nog altijd een stuk van de historie van Aldenghoor in terug te vinden is. Onze doelstelling is om alle verenigingen van het dorp binnen ons Trefcentrum gastvrijheid te bieden. Onze locatie is verder beschikbaar voor feesten , koffietafels, vergaderingen, presentaties, tapasavonden en als kookstudio. Kortom Trefcentrum Aldenghoor is er voor iedereen! Peter en Lian."

- Onderwijs: - Basisschool De Leerlingst.

- Muziek: - Harmonie Philomena is in 1921 opgericht als fanfare, door de toenmalige burgemeester van Haelen; mr. Th. Aquarius. Uit dankbaarheid stellen bestuur en leden voor om de fanfare te noemen naar de jongste dochter van het echtpaar Aquarius; Philomena. Vandaar dus deze naam. In 1955 is het een harmonie geworden. Harmonie Philomena komt uit in de 3e divisie.

- Pipers Society Anam Cara is een doedelzakband met jaren ervaring op gebied van allerlei optredens, zoals Highland Games, Evenementen, Parades, Herdenkingen, Bruiloften, Whisky tastings, verjaardagen en begrafenissen. Ze treden op in binnen- en buitenland.

- Sport: - Voetbalvereniging RKVV Haelen is opgericht in 1927.

- Toneel: - "Toneelgroep Spot-Licht in Haelen is in 1986 opgericht door regisseuse Tilly Müller en Frits Criens, tegenwoordig stadsdichter van de gemeente Leudal. Frits Criens schreef in de beginperiode van Spot-Licht een aantal toneelstukken zelf. De enthousiaste spelers van Spot-Licht weten elk jaar weer een avondvullend toneelstuk op de planken te brengen. Naast het spelen van het jaarlijkse grote stuk kent Spot-Licht nog een aantal activiteiten: De Fuchsia's spelen parodieën op bekende liedjes. Zij doen dat op een ludieke manier en betrekken het publiek daarbij. De twee dames worden geassisteerd door een niet zo snuggere technicus. De optredens duren ca. 45 minuten en zijn bijzonder geschikt voor het opluisteren van verjaardagfeestjes, feestavonden, bedrijfsfeesten e.d. De WC-dames zorgen er letterlijk voor dat de gasten van je feestje zich tot in de toiletruimte kunnen amuseren. Met hoofddoek, bezem en dweil improviseren zij zonder kwetsend of indiscreet te zijn. Het Kerststuk "Kind van het Licht" wordt in de kerstperiode op aanvraag voor gezelschappen op locatie gespeeld. Het stuk is geschreven door Frits Criens."

- Zorg: - Bij Zorgcentrum St. Magdalena in Haelen, van zorginstelling Proteion, zijn tevens 20 aanleunappartementen gevestigd, die eigendom zijn van Woningcorporatie Wonen Zuid. De voorzieningen in het zorgcentrum, zoals het restaurant en het activiteitenprogramma, staan ook voor de 'aanleuners' ter beschikking, evenals thuiszorg, hulp bij het huishouden en andere zorg en ondersteuning via Proteion. Ook kun je gebruik maken van het Volledig Pakket Thuis: alle zorg, diensten en hulp die ze ook in een zorgcentrum leveren. Hierdoor kun je zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Haelen.

Reactie toevoegen