Neeritter

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

LB gemeente Neeritter in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Neeritter in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Neeritter in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Neeritter

Terug naar boven

Status

- Neeritter is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Leudal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1942. Per 1-7-1942 over naar gemeente Hunsel, in 2007 over naar gemeente Leudal.

- Wapen van de voormalige gemeente Neeritter.

- Onder het dorp Neeritter valt ook de buurtschap Heioord.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
Lokaal wordt het dorp kortweg Itter genoemd.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Neeritter grenst in het Z en W aan België, in het Z aan de Belgische plaats Kessenich, in het ZW aan de Belgische plaats Kinrooi, in het W aan de Belgische plaats Molenbeersel, in het N aan België, Haler-Uffelse en Hunsel en in het O aan Ittervoort, en ligt W van Thorn, NW van Maasbracht, ZO van Weert en ZW van Roermond.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Neeritter 142 huizen met 747 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 120/656 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Het Heioord 22/91. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 520 huizen met ca. 1.300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Neeritter heeft 24 rijksmonumenten.

- Neeritter heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- De Armenmolen is een van de weinige overgebleven watermolens aan de Ittersebeek. Deze onderslagmolen was in gebruik als korenmolen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De leefbaarheid in Neeritter komt onder druk te staan door ontwikkelingen als het samenvoegen van de basissschool, het verdwijnen van het gemeenschapshuis, de teruglopende voorzieningen enz. Door de Itterse krachten te bundelen en activiteiten te ontwikkelen beoogt het aan de Dorpsraad gelieerde comité Itter Laeftj het dorp vitaal en levendig te houden.

- Werkgroep 'Belaef ut in Itter' organiseert jaarlijks eind juni een Belevingstocht (in 2018 voor de 5e keer). In 2017 was het thema 'Itter mèt eine Franse slaag!' (onder de link vind je de video-compilatie ervan). In totaal waren er 110 mensen betrokken bij de productie en waren er 80 spelers, danseressen en muzikanten die deze dag hebben ingevuld. Daarnaast waren er mensen die de kostuums en de requisieten hebben gemaakt, de logistiek hebben verzorgd enz. Een mooie productie van, door en voor mensen van Neeritter en omgeving.

Terug naar boven

Beeld

- Op de Facebookpagina 'Itter door de jaore haer' kan alles van Neeritter uit vroeger tijden een plek vinden. Thema's zijn bijvoorbeeld: het straatbeeld, familieportretten, het verenigingsleven, de plaatselijke middenstand, de kerk met zijn religieuze gebruiken, de oorlogstijd, krantenartikelen enzovoort. Iedereen kan er zijn foto's plaatsen. Als je geen digitale foto's aan kunt leveren, kunnen ze die eventueel ook voor je inscannen.

- L1-programma Óngerwaeg, reportage uit Neeritter (juni 2017).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool St. Lambertus.

- Jeugd: - Om voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 5-16 jaar een cre-actieve vrije tijdsbesteding te bieden organiseert Jong Nederland Neeritter elke week groepsbijeenkomsten in jeugdhuis 't Zölderke. Voor elke leeftijdscategorie is er een eigen groep met een eigen programma en eigen leiding. Samen met hun leiders en leidsters beleven ze telkens weer een leuke, actieve, spannende of creatieve activiteit. Samenwerking en beleving staan centraal in het spel van Jong Nederland. De vereniging heeft ca. 80 leden en 20 leiders en leidsters die klaar staan voor de kinderen. Naast kinderen uit Neeritter zijn er ook kinderen uit Ittervoort en Kessenich lid.

- Muziek: - Harmonie St. Lucia.

- Sport: - RKVV Veritas (voetbal).

- Overige verenigingen: - Schutterij St. Lambertus.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Neeritter.

Reactie toevoegen