Horn

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

horn sanatorium hornerheide 1953 [640x480].jpg

Horn Sanatorium Hornerheide 1953

Horn Sanatorium Hornerheide 1953

LB gemeente Horn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Horn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Horn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Horn

Terug naar boven

Status

- Horn is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Leudal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Haelen, in 2007 over naar gemeente Leudal.

- Wapen van de voormalige gemeente Horn.

- Onder het dorp Horn valt ook de buurtschap Heugde.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Horn grenst in het Z aan Beegden, in het W aan Baexem, in het N aan Haelen en Buggenum en in het O aan het Lateraalkanaal Linne-Buggenum, en ligt W van de rivier de Maas en Leeuwen, NW van Roermond, NNW van Herten en ZO van Heythuysen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Horn 141 huizen met 844 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 133/797 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Weert 8/47. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.540 huizen met ca. 3.840 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Heemkundevereniging Horn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Horn heeft 14 rijksmonumenten.

- Horn heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Hoop.

- Molen De Welvaart.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Joekskapel Gans Om is opgericht in 2004 door enthousiaste muzikanten, oorspronkelijk afkomstig uit Horn, Haelen en omstreken. Inmiddels komen ze tijdens het vastelaovesseizoen bij elkaar vanuit alle uithoeken van Nederland. Ze zijn vaak te vinden bij verschillende joekskapellentreffens, en bij carnavalsactiviteiten in dorpen van de gemeente Leudal. Met veel plezier maken ze samen muziek en kleuren ze menige kroeg en feesttent groen en paars.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Horn op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool De Mussenberg. - De Latasteschool in Horn biedt speciaal onderwijs aan leerlingen van 4 tot 14 jaar. De Latasteschool is de grootste school voor speciaal onderwijs in de regio. Zij zijn er voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, veelal op sociaal-emotioneel gebied. In een veilige en uitdagende leeromgeving bieden zij onderwijs zoveel mogelijk ‘op maat’, zodat ieder kind het beste uit zichzelf kan halen. De Latasteschool ontwikkelt zich tot een expertisecentrum met een breed onderwijs- en ondersteuningsaanbod voor kinderen in de regio Midden-Limburg.

- Scholengemeenschap Sint Ursula is een streekschool in de gemeente Leudal. De school telt ongeveer 2300 leerlingen en 235 medewerkers en verzorgt een breed aanbod van voortgezet onderwijs in Midden-Limburg ten westen van de Maas, op 2 locaties: Horn; Gymnasium, Atheneum, HAVO en VMBO-theoretisch, en Heythuysen; VMBO-theoretisch, VMBO-gemengd en VMBO-beroepsgericht (kader en basis).

- Muziek: - Harmonie De Drie Horens.

- Sport: - Voetbalvereniging KSV Horn.

- Overige verenigingen: - Schutterij St. Martinus.

- Zorg: - Zorgboerderij Casquettenhof.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Horn Haelerweg en - idem kerk.

Reactie toevoegen