Heibloem

Plaats
Dorp
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Heibloem

Terug naar boven

Status

- Heibloem is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal. T/m 1990 gemeente Roggel. In 1991 over naar gemeente Roggel en Neer, in 2007 over naar gemeente Leudal.

- Onder het dorp Heibloem vallen ook de buurtschappen Asbroek (deels), Heide (deels), Karreveld (grotendeels) en Schaapsbrug.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Heibloem grenst in het Z en W aan Heythuysen, in het N aan Meijel, in het NO aan Beringe en Egchel en in het Z aan Roggel, en ligt ONO van Nederweert en Weert, O van Ospel en ZW van Panningen en Helden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Heibloem heeft ca. 320 huizen met ca. 790 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Heemkundevereniging Heibloem.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Stichting IKL heeft in 2014 onderhoud uitgevoerd aan een bijna 1 km lange houtwal in het beekdal van de Roggelse Beek bij Heibloem. Naast de kap van 40 populieren is regulier hakhoutbeheer uitgevoerd. Daarbij zijn om de 10 tot 12 meter bomen blijven staan, zodat die breed kunnen uitgroeien. Door dit onderhoudswerk krijgen de planten en struiken meer licht en ruimte. De stobben van de omgezaagde bomen lopen daarbij weer uit.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Heibloem.

- Belangenvereniging: - De Gemeenschapsraad stelt zich ten doel om naar vermogen de leefbaarheid binnen het gebied van de Parochie Heibloem te verbeteren.

- Dorpshuis: - Gemeenshapshuis De Klokkestoel.

- Onderwijs: - Basisschool De Heihorst. - De Widdonckschool is een school voor speciaal onderwijs voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en psychiatrische problematieken (cluster IV). De Widdonckschool staat bekend als expertisecentrum voor leerlingen waar adaptief onderwijs ingebed is in de cultuur van de school. Van de 3 basisbehoeften is 'relatie' de eerste en belangrijkste component waar op deze school aan gewerkt wordt. Leerlingen voelen zich geaccepteerd, ze weten dat ze welkom zijn en dat ze zich veilig kunnen voelen. Als aan deze eerste basisbehoefte is voldaan wordt er gewerkt aan 'competentie' en 'autonomie'. Verder beogen ze de leerlingen gepaste onderwijszorg te bieden gericht op het realiseren van een toekomstperspectief en daarmee een zo optimaal mogelijke plaats in de samenleving.

- Sport: - SVVH (Sport Vereniging Victoria Heibloem) is opgericht in 1957 en heeft dus in 2017 het 60-jarig bestaan gevierd.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Heibloem.

Reactie toevoegen