Hanssum

Plaats
Buurtschap
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Hanssum

Terug naar boven

Status

- Hanssum is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal.

- De buurtschap Hanssum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Neer.

- De buurtschap Hanssum ligt grotendeels binnen de bebouwde kom van het dorp Neer (namelijk een van de twee delen ervan: Groot Hanssum), maar ligt er zodanig van geïsoleerd, dat lijkt te rechtvaardigen, Hanssum als een op zichzelf staande buurtschap op te vatten.

De buurtschap Hanssum wordt onderscheiden in de delen Groot Hanssum (of kortweg Hanssum; gelegen N van de beek Neerbeek) en Klein Hanssum (gelegen Z van die beek).

- De buurtschap Hanssum heeft geen eigen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. Ten aanzien van het buurtschapsdeel Klein Hanssum geldt dan nog, dat de straatnaam ter plekke Kleinhanssum is, bijna gelijknamig dus.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hanssum ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Kleinhanssum, Schoor (het gedeelte tussen de wegen Vilgert en Hanssum), Maaszicht, Vilgert, Soerendonck, Maasweg (het gedeelte tussen de wegen Vilgert en Soerendonck), Bergerstraat (het gedeelte tussen de wegen Hanssum en Vilgert), Molenstraat (het gedeelte Z en ZO van huisnummer 8) en Neer-Rijkel (bij het veer, voor zover op de W oever van de rivier de Maas). De buurtschap ligt O en ZO van het dorp Neer en aan de W oever van de rivier de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hanssum (dan: Groot en Klein Hansem) 19 huizen met 128 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 105 huizen met ca. 265 inwoners.

Reactie toevoegen