Tuitjenhorn

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

Tuitjenhorn

Terug naar boven

Status

- Tuitjenhorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

- Onder het dorp Tuitjenhorn vallen ook de buurtschappen Kalverdijk, Kerkbuurt en Zijbelhuizen.

Terug naar boven

Naam

Bijnaam
De regionale bijnaam van Warmenhuizen en Tuitjenhorn is Warmetuut.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Tuitjenhorn ligt NO van het dorp Warmenhuizen, ONO van het dorp Krabbendam, O van het dorp Eenigenburg, OZO van de dorpen Burgerbrug en Petten, ZZO van het dorp Sint Maarten, ZZW van het dorp Valkkoog en de stad Schagen, ZW van het dorp Dirkshorn, W van de dorpen Zijdewind en 't Veld, WNW van het dorp Waarland, NW van de dorpen Oudkarspel en Noord-Scharwoude en N van het dorp Koedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Tuitjenhorn 28 huizen met 209 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Oostwalkwartier is een recent opgeleverd kleinschalig nieuwbouwwijkje met 29 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Molen van Piet.

Terug naar boven

Evenementen

- Stichting Jeugd Tuitjenhorn organiseert door het jaar heen diverse evenementen voor de jeugd in het dorp, zoals de Griezeltocht in januari en het Timmerdorp in augustus.

- Kermis (half september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Van Blanckendaell Park is naar eigen zeggen het leukste dierenpark van Noord-Holland, met grote speeltuin en museum. En rolstoelvriendelijk; verkozen tot het meest toegankelijke park van Nederland.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Tuitjenhorn.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Ahoj beschikt over 3 zalen die aan te passen zijn door middel van schuifwanden. Zo is er voor elke gelegenheid een passende zaal te creëren. Hun keuken staat in de omtrek zeer goed aangeschreven en in overleg is op culinair gebied heel veel mogelijk. Je kunt bij hen terecht voor een eenvoudig diner, een zeer compleet koud/warm buffet of een catering bij je thuis. Naast alle standaard opties is in overleg alles mogelijk.

- Zorg: - Midgard is een woon- en werkgemeenschap in Tuitjenhorn waar meer dan 100 jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking wonen, naar school gaan, werken en een bloeiend gemeenschapsleven onderhouden. - De Appelboom is een kinderdagcentrum voor kinderen met een intensieve zorgvraag. Deze vraag kan zowel van fysieke als psychische aard zijn. De Appelboom biedt kinderen van 0 tot 18 jaar een warme en veilige omgeving waarin ontwikkeling centraal staat.

Reactie toevoegen