Dirkshorn

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

Dirkshorn

Terug naar boven

Status

- Dirkshorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

- Onder het dorp Dirkshorn vallen ook de buurtschappen Schagerwaard en Woudmeer. Er zijn ook veel samenwerkingsverbanden met buurdorp Stroet.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Dirkshorn ligt NW van het dorp Waarland, NNW van het dorp Oudkarspel, NO van de dorpen Tuitjenhorn en Warmenhuizen, ONO van het dorp Eenigenburg, O van het dorp Burgerbrug, ZO van het dorp Sint Maarten, ZZO van het dorp Valkkoog, Z van de stad Schagen, ZW van het dorp Haringhuizen, W van het dorp Zijdewind en WNW van het dorp 't Veld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Dirkshorn 49 huizen met 297 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Leefbaarheidsplan Dirkshorn, Groenveld en Stroet (2016).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dirkshorn heeft 5 rijksmonumenten.

- Dirkshorn heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de Gereformeerde Kerk (Raadhuisstraat 80) uit 1919. De kerk is in maart 2017, na een laatste ‘feestelijke viering’ op 19 maart 2017 in verband het 150-jarig bestaan van deze Gereformeerde Kerk, buiten gebruik gesteld. Na langer dan anderhalf jaar te hebben samengewerkt, zijn de Gereformeerde Kerk te Dirkshorn en de Hervormde Gemeente Warmenhuizen-Harenkarspel later in 2017 gefuseerd tot Protestantse Gemeente. De diensten worden in het vervolg gehouden in de Hervormde kerk, ook aan de Raadhuisstraat, en de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen. In 2016 werden minder dan 10 kerkdiensten in de Gereformeerde kerk gehouden, waar gemiddeld ca. 60 kerkgangers de diensten bijwoonden. Een van de twee kerken moest worden verkocht omdat men nu eenmaal in een erg ruim jasje zat. Besloten is de Gereformeerde kerk te verkopen omdat het een geemeentelijk monument is, en dat verkoopt makkelijker dan een rijksmonument, wat de Hervormde kerk is. (bron en voor nadere informatie zie: Gereformeerdekerken.info)

- De voormalige oostelijke ondermolen van de Schagerwaard uit 1630 (Bliekenbos 5) is in 1923 deels afgebroken. De molenromp is herbestemd tot woonhuis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Straatfestival (op de 2e zaterdag in september, in 2018 voor de 31e keer).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dirkshorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Dirkshorn, Groenveld en Stroet.

- Nieuws: - Nieuws uit Dirkshorn, Groenveld en Stroet op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Dirkshorn e.o. (waarbij het 'e.o.' staat voor de kernen Groenveld en Stroet).

- Muziek: - Muziekvereniging Onder Ons.

- Gemengd zangkoor Excelsior is opgericht in 1948 en heeft ca. 90 leden.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Dirkshorn.

- Tennisvereniging.

- Zorg: - Zorgboerderij Paarlberg.

Reactie toevoegen