Dirkshorn

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

dirkshorn_bruist.jpg

Een van de weinige afbeeldingen die eigenlijk geen bijschrift behoeft, omdat het voor zich spreekt. Ga er zelf maar eens kijken of de slogan klopt. :-)

Een van de weinige afbeeldingen die eigenlijk geen bijschrift behoeft, omdat het voor zich spreekt. Ga er zelf maar eens kijken of de slogan klopt. :-)

Dirkshorn

Terug naar boven

Status

- Dirkshorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

- Onder het dorp Dirkshorn vallen ook de buurtschappen Schagerwaard en Woudmeer. Er zijn ook veel samenwerkingsverbanden en gezamenlijke voorzieningen met de kleine buurdorpen Groenveld en Stroet, die formeel, dat wil zeggen voor de postadressen, onder het verder weg gelegen dorp Sint Maarten vallen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1573 Dierickshorn, 1639 Dirckshorn, 1665 Dircks hoorn.

Naamsverklaring
Betekent horn 'uitspringende bocht, hoek' van de persoon Dierick.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Dirkshorn ligt NW van het dorp Waarland, NNW van het dorp Oudkarspel, NO van de dorpen Tuitjenhorn en Warmenhuizen, ONO van het dorp Eenigenburg, O van het dorp Burgerbrug, ZO van het dorp Sint Maarten, ZZO van het dorp Valkkoog, Z van de stad Schagen, ZW van het dorp Haringhuizen, W van het dorp Zijdewind en WNW van het dorp 't Veld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Dirkshorn 49 huizen met 297 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Leefbaarheidsplan Dirkshorn, Groenveld en Stroet (2016).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dirkshorn heeft 5 rijksmonumenten.

- Het dorp heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de Gereformeerde Kerk (Raadhuisstraat 80) uit 1919. De kerk is in maart 2017, na een laatste ‘feestelijke viering’ op 19 maart 2017 in verband het 150-jarig bestaan van deze Gereformeerde Kerk (als kerkelijke gemeente), buiten gebruik gesteld. Na langer dan anderhalf jaar te hebben samengewerkt, zijn de Gereformeerde Kerk te Dirkshorn en de Hervormde Gemeente Warmenhuizen-Harenkarspel later in 2017 gefuseerd tot Protestantse Gemeente. De diensten worden in het vervolg gehouden in de Hervormde kerk, ook aan de Raadhuisstraat, en de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen. In 2016 werden minder dan 10 kerkdiensten in de Gereformeerde kerk gehouden, waar gemiddeld ca. 60 kerkgangers de diensten bijwoonden. Een van de twee kerken moest worden verkocht omdat men nu eenmaal in een erg ruim jasje zat. Besloten is de Gereformeerde kerk te verkopen omdat het een geemeentelijk monument is, en dat verkoopt makkelijker dan een rijksmonument, wat de Hervormde kerk is. (bron en voor nadere informatie zie: Gereformeerdekerken.info)

- De Hervormde (PKN) kerk ((Raadhuisstraat 5) is bekroond met een houten torentje. Het ontwerp in eclectische bouwtrant is van de hand van architect B. Sleister. De rechthoekige zaalkerk is gebouwd in 1868 als vervanging van een gesloopte kerk op de plek waar het raadhuis staat. Het orgel is ook uit die tijd. De kerk is gebouwd van baksteen en de eclectische detailleringen in de voorgevel zijn gemaakt van zandsteen. Een preekstoel uit 1660 komt nog uit de eerste (afgebrande) kerk. De tekstborden uit 1663 zijn van schoolmeester en fijnschilder Gerrit Sydwindt uit Warmenhuizen. - Video-impressie van de Hervormde kerk te Dirkshorn.

- Het voormalige raadhuis van de gemeente Harenkarspel in Dirkshorn (Raadhuisstraat 1) is gebouwd in 1870 in neoclassicistische bouwtrant. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de Raadhuisstraat, de westzijde is gelegen aan het voorplein van de Hervormde kerk. Het raadhuis is gebouwd op de plaats van de in 1868 gesloopte vorige Hervormde kerk. Het basement van het raadhuis was aanvankelijk secretariswoning. Bij een verbouwing in 1911 is het dak van het raadhuis in zijn geheel vervangen. De kap, de zinken dakbedekking, het fronton en klokketorentje verdwenen en zijn vervangen door een schilddak met dakkapel aan de noordzijde. Het pand is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een in neoclassicistische stijl gebouwd raadhuis uit de tweede helft van de 19e eeuw. Daarnaast is het pand van belang vanwege de beeldbepalende ligging in de oude dorpskern en vanwege zijn ensemblewaarde in relatie tot de daarachter gelegen Hervormde kerk.

- De voormalige oostelijke ondermolen van de Schagerwaard ligt in buurtschap Schagerwaard en wordt daarom aldaar beschreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Straatfestival (op de 2e zaterdag in september, in 2020 voor de 33e keer).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Dirkshorn, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dirkshorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Dirkshorn, Groenveld en Stroet.

- Nieuws: - Nieuws uit Dirkshorn, Groenveld en Stroet op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Dirkshorn e.o. (waarbij het 'e.o.' staat voor de kernen Groenveld en Stroet) is opgericht in 2010. De stichting heeft als doelstelling de belangen van de inwoners van de genoemde dorpen te behartigen. Deze belangen moeten uiteraard de individuele belangen overstijgen. Deze belangen zijn het beste te omschrijven als de belangen van de dorpen als gemeenschap en van de leefbaarheid voor de inwoners in de meest brede zin van het woord. De dorpsraad vertegenwoordigt de dorpen tegenover de gemeentelijke organen van de gemeente Schagen, en eventuele andere overheden, in de meest brede betekenis. De dorpsraad tracht deze doelen te bereiken door regelmatig met de inwoners van de dorpen te overleggen teneinde de inwoners te horen over hun belangen en wensen. Om goed te weten welke belangen en wensen er leven bij de inwoners wordt er elke 4 jaar een Leefbaarheidsplan opgesteld. Dit Leefbaarheidsplan wordt samengesteld door werkgroepen vanuit de inwoners. In het Leefbaarheidsplan wordt in grote lijnen aangegeven welke belangen en wensen er leven, dit plan is voor de Dorpsraad richtinggevend in het overleg met de gemeente.

- Muziek: - Muziekvereniging Onder Ons is opgericht in 2003, 100 jaar na de oprichting van de oude Fanfare Onder Ons. Inclusief jeugd-/opleidingsorkest Young Onder Ons heeft de vereniging ca. 60 leden.

- "Gemengde zangvereniging Excelsior is een gezellig, 4-stemmig zangkoor in alle leeftijdcategorieën. De vereniging is opgericht in 1948 en telt momenteel ca. 90 zangers en zangeressen. De leden zijn afkomstig uit Dirkshorn en wijde omgeving. Het koor zingt van modern tot klassiek en functioneert onafhankelijk van politieke of religieuze voorkeur. Op het repertoire staan dan ook gevarieerde nummers. Jaarlijks worden gemiddeld 2 eigen concerten gegeven in de Nederlands Hervormde kerk. In deze kerk met mooie akoestiek vinden elke donderdagavond ook de repetities plaats. Het koor verzorgt verder onder andere optredens op uitnodiging van andere koren of verenigingen en soms op kerstavond. De dirigent is Arwin Kluft uit Slootdorp. Pianiste is Atie List uit Alkmaar."

- Sport: - "Voetbalvereniging v.v. Dirkshorn is een dorpsclub in de positieve zin van het woord. Zonder een grote groep vrijwilligers zou onze voetbalvereniging niks zijn. Van de vele besturen tot de kantinemedewerkers en van de schoonmaakploeg tot de redactie van het clubblad en de website. Mede door hun inzet hebben wij een bloeiende jeugdafdeling, een financieel gezonde situatie en een prachtige accommodatie. Vanaf 5 jaar kan de jongste jeugd al bij de kaboutertak van onze vereniging aansluiten. Als zesjarige kun je in onze zaterdagteams terecht om wedstrijden tegen andere clubs te spelen. Wie weet zien we jou dan over een jaar of tien, vijftien in de basis van ons eerste (dames)elftal staan!"

- "Tennisvereniging TV Dirkshorn is opgericht in 1976. In 2013 zijn de 4 gravelbanen vervangen door probounce zandkunststofbanen. Er wordt veel georganiseerd. Elke dinsdag- en vrijdagavond is er toss vanaf 19:30 uur. Je speelt dan in willekeurige samenstelling mix. Er wordt wel rekening gehouden met je speelsterkte. Op woensdagmorgen is er seniorentoss en op vrijdagmorgen gewone toss vanaf 9.00 uur (vanaf april). De wedstrijdcommissie organiseert clubkampioenschappen en allerlei incidentele activiteiten. Begin juli is er het Tropen Toernooi, het KNLTB open toernooi. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Wil je eerst eens bekijken of tennis wat voor je is? Neem dan een 10-rittenkaart van 10x een uur tennissen voor € 40,-.Je kunt ook alleen winterlid worden (oktober t/m maart) voor € 40,- of zomerlid (van april t/m september) voor € 50,-. Losse baankaartjes zijn te koop voor € 5,-, bij de SPAR, in de kantine of bij de familie Duinkerken, Voorpolderweg 14a. Wil je leren tennissen of je techniek verbeteren? Onze lerares is Janneke Vis en zij geeft tennisles voor jong en ouder, van beginner tot semi-prof."

- Zorg: - "Zowel jongeren als ouderen kunnen terecht op Zorgboerderij Paarlberg in Dirkshorn. De leeftijd van de huidige deelnemersgroep varieert van 17 tot 70+, waarbij het merendeel tussen 20 en 35 jaar is. Deze mensen bieden wij een zinvolle dagbesteding, Ieder werkt naar eigen kunnen en is naar vermogen verantwoordelijk voor zijn werkzaamheden op de boerderij. De activiteiten worden bepaald door het ritme van de seizoenen en datgene wat de natuur ons brengt. Soms vinden deelnemers rust en ontspanning in individuele bezigheden zoals tekenen, schilderen of andere creatieve activiteiten. Wie kunnen op de boerderij terecht? Mensen met een verstandelijke beperking, met een lichamelijke beperking, met psychische of pyschiatrische problemen, waaronder mensen met een autisme verwante stoornis, mensen met verslavingsproblematiek en mensen die tijdelijk uit het arbeidsproces zijn."

Reactie toevoegen