Waarland

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

Waarland

Terug naar boven

Status

- Waarland is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

- Onder het dorp Waarland valt ook de buurtschap Slootgaard (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Waarland ligt NO van de dorpen Oudkarspel en Noord-Scharwoude, NNO van het dorp Zuid-Scharwoude, N van de stad Heerhugowaard, NW van de dorpen De Noord en Veenhuizen, WNW van het dorp Oude Niedorp, W van de dorpen Zijdewind, 't Veld en Nieuwe Niedorp, Z van het dorp Haringhuizen, ZZO van de stad Schagen, ZO van het dorp Dirkshorn, OZO van het dorp Tuitjenhorn en O van het dorp Warmenhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Waarland omvat ca. 1.000 huizen met ca. 2.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Waarland van Toen, p/a Bloemstraat 24, 1738 CK. Voor zover ons bekend heeft deze instelling nog geen website. Wij hebben er ook geen nadere inhoudelijke gegevens over kunnen vinden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Waarland heeft 3 rijksmonumenten.

- Waarland heeft 1 gemeentelijk monument.

- Poldermolen Waarland.

- Slootgaardmolen.

- AZ Museum Waarland is een grote verzameling van allerlei unieke AZ(’67) spullen. Binnen een tijdsbestek van 6 jaar is de verzameling zo groot geworden als hij nu is. Bezoek (alleen op afspraak) is gratis, maar een donatie wordt wel op prijs gesteld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Kluivers.

- Expeditie Waarland (op een zaterdag in juni, in 2017 voor de 2e keer) omvat 8 spelonderdelen, gebaseerd op Expeditie Robinson. Na alle spelrondes volgt de finale met onder andere over de sloot, door de sloot, over de muur en vuur maken. Na het sportieve gedeelte kunnen de deelnemers bijkomen en nagenieten met een BBQ en 'nazit'.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Vlindertuin Vlindorado.

- Zwembad Waarland is in 1947 door heel veel vrijwilligers eigenhandig uitgegraven uit een oorspronkelijk stuk moeras. De beschoeiing werd gemaakt van oude rioolbuizen uit de duinen van Schoorl die in de oorlog dienst deden als tankval. Vervolgens werd met een karavaan van trekkertjes zand opgehaald uit Schoorl. De bodem werd volgestort met zand en er werd een mooi strandje gemaakt. En zo kreeg Waarland zijn eigen zwembad... Nog altijd beschikt het zwembad over een groot 50 meter natuurbad, natuurlijk door de jaren heen wel flink gemoderniseerd. Ideaal om flink baantjes te trekken maar ook om volop te spelen. Zo staan er 2 duikplanken, 3 meter en 1 meter hoog. Een suisbuis van 50 meter eindigt in het natuurbad en er ligt een heel grote opblaasspin in het water. In het natuurbad mag je zwemmen als je de beschikking hebt over zwemdiploma`s A en B en je minimaal 7 jaar bent.

Naast het natuurbad beschikt Zwembad Waarland ook over een 25 meter verwarmd chloorbad. Dit bad heeft een ondiep gedeelte voor de kleintjes en een diep gedeelte voor de gevorderde zwemmer. Natuurlijk ontbreekt een pierebad niet voor de allerkleinsten. Stap het zwembad uit en loop over een heerlijk grote speel- en zonneweide met allerlei speeltoestellen en een groot springkussen. Er kan gespeeld worden maar er blijft genoeg ruimte over om heerlijk te luieren in de zon. Hou je meer van schaduw dan kan je terecht onder één van de grote parasols. Honger gekregen? Haal een lekkere versnapering bij de kassaruimte en ga zitten op het terras of aan de picknicktafels. Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, en dat is het ook. Niet voor niets is Zwembad Waarland in 2011 uitgeroepen tot 'Buitenzwembad van het Jaar' van de Provincie Noord-Holland. Ook het milieu staat er hoog in het vaandel. Rondom het zwembad liggen zonnepanelen voor het opwekken van stroom. Daarnaast beschikken ze over zonnecollectoren die ervoor zorgen dat ze minder hoeven bijverwarmen om het water op temperatuur te krijgen.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Bij Waarlands Dorpshuis kun je zalen huren voor je feesten, partijen, vergaderingen, cursussen, workshops en andere activiteiten. Daarbij kan desgewenst catering op maat worden verzorgd.

- Jeugd: - JASS Waarland staat voor Jeugd, Activiteiten, Sport en Spel.

- Muziek: - In 1926 wordt in ’t Veld Fanfare Sint Martinus opgericht. Ruim anderhalf jaar later wordt in Waarland Fanfare Sint Gregorius opgericht. In 1964 fuseren de orkesten tot Fanfare Samen Voorwaarts. Naast de genoemde dorpen is het korps er ook voor buurdorp Zijdewind. Naast de fanfare is er het opleidingsorkest de Junior Stars en Feestorkest De Vrolijke Noot, dat ook jouw feest of evenement graag muzikaal opluistert.

- Sport: - Voetbalvereniging Con Zelo. - Handbalvereniging Con Zelo. - IJsclub Waarland. - Noordkop Skating uit Waarland is een vierseizoenenvereniging die het gehele jaar rond een programma biedt, waarbij schaatsen in de winter en o.a. inline-skaten in de zomer elkaar afwisselen. Dit zijn activiteiten voor wedstrijdrijders zowel als recreatieve sporters van jong tot ouder. Van begin oktober tot half maart hebben ze hun thuisbasis op kunstijsbaan De Meent. Daar hebben zij een zeer actieve groep jeugd, pupillen en junioren die wedstrijdtraining krijgt en aan wedstrijden meedoet. Dit zijn zowel marathon-, shorttrack- als langebaanwedstrijden. Ook voor senioren en masters zijn er trainingsuren en de mogelijkheid om wedstrijden te rijden. Van eind maart tot eind september worden de ijzers geruild voor de wieltjes om te gaan inline-skaten. Naast inline skating worden er in deze periode fietstrainingen georganiseerd en een droogtrainingsprogramma (coördinatieoefeningen, looptraining en conditietraining).

- Al sinds 1980 worden bij VPG De Vrije Teugel in Waarland paardrijlessen gegeven voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking. Elke dinsdagavond zijn er lessen op verschillende niveaus, die worden begeleid door een groep enthousiaste vrijwilligers. Zij helpen met op- en afzadelen, op- en afstappen en tijdens het rijden. De Vrije Teugel maakt, zo nodig, gebruik van aangepast materiaal, zodat alle ruiters op een verantwoorde en plezierige manier kunnen genieten van de paardensport.

Reactie toevoegen