Burgerbrug

Plaats
Dorp
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

burgerbrug_55_jaar_cv_de_pontcivielen_kopie.jpg

Burgerbrug, Carnavalsvereniging de Pontcivielen heeft in 2015 het 55-jarig bestaan gevierd (in de carnavalswereld rekent men met eenheden van 11 jaar voor jubilea).

Burgerbrug, Carnavalsvereniging de Pontcivielen heeft in 2015 het 55-jarig bestaan gevierd (in de carnavalswereld rekent men met eenheden van 11 jaar voor jubilea).

Burgerbrug

Terug naar boven

Status

- Burgerbrug is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Zijpe.

- Onder het dorp Burgerbrug vallen ook de buurtschappen Burgervlotbrug, Mennonietenbuurt en Zijpersluis (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging rond de brug (over de Grote Sloot) nabij het dorp Eenigenburg. Het dorp zou dan ook eigenlijk Eenigenburgerbrug moeten heten, maar we kunnen ons voorstellen dat men dat gemakshalve wat heeft ingekort.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Knorrenburg.

Terug naar boven

Ligging

Burgerbrug ligt ZO van Petten, rond de Grote Sloot.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Burgerbrug 35 huizen met 185 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Burgerbrug heeft 7 rijksmonumenten.

- Burgerbrug heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- RK kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte.

- De voormalige Hervormde kerk uit 1850 (Burgerweg 60) is tegenwoordig in gebruik als maatschappelijk en cultureel centrum. Stichting Herboren Toren zet zich in voor behoud en beheer van de Herboren Toren, zoals het rijksmonumentale voormalige boerderijkerkje tegenwoordig heet. Het is een locatie ten dienste van het dorpje Burgerbrug en omgeving, voor alle doelgroepen van alle gezindten, jong en ouder. Het kerkje valt samen met de kerkjes van Sint Maartensbrug en Oudesluis onder de Stichting Zijper Kerken. De kerkzaal van de Herboren Toren kan worden gehuurd voor workshops, vergaderingen of optredens. Daarnaast is de consistoriekamer te huur voor vergaderingen, met ruimte voor ongeveer 10 personen.

De Herboren Toren heeft sinds 2006 tevens de status van “Huis der Gemeente.” Dit houdt in dat toekomstige echtparen de voltrekking van de huwelijksplechtigheid, het registreren van partnerschappen, het omzetten van partnerschappen in huwelijk en vice versa hier kunnen laten plaatsvinden. Het bestuur van de stichting, dat bestaat uit 3 personen, heeft het beheer en de exploitatie van deze locatie. Geholpen door een aantal vrijwilligers worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Ze kunnen niet zonder vrijwilligers. Heb je interesse, kom gerust eens een kijkje nemen, meld je aan als vrijwilliger en kom het team van enthousiaste mensen versterken.

- Molens: - Molen Zuider G. - Molen F.

- Gevelstenen in Burgerbrug.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Burgerbrug is een overwegend katholiek dorp en viert dan ook het jaarlijkse carnaval, dat wordt verzorgd door Carnavalsvereniging de Pontcivielen. De vereniging is opgericht in 1959 en is daarmee een van de oudste carnavalsverenigingen van Noord-Holland. Carnaval zit hen in het bloed. Zij bewijzen dat polonaise, praalwagens en gezelligheid niet alleen het voorrecht is van de gebieden onder de grote rivieren. "Burgerbrug mag dan klein van stuk zijn, de jaarlijkse feesten zijn legendarisch te noemen." Aldus de vereniging op haar site.

- Toneelvereniging Burgerbrug - Sint Maartensbrug brengt jaarlijks in april een nieuw stuk op de planken.

- Sinds 1964 organiseert Harddraverij Vereniging De Snelvoeters jaarlijks op de 1e zondag van juli een Harddraverij (onder het zadel) voor pony’s en paarden. Tevens is er Ringsteken voor de deelnemers. Er zijn veel leuke prijzen en na de prijsuitreiking is het altijd nog lang gezellig. Deelname is gratis.

- Op een zondag half juli organiseert CV de Pontcivielen de Jaarmarkt (in 2018 voor de 33e keer). Deze markt, die volgens de organisatoren ook wel bekend staat als "de Kalverstraat van de gemeente Schagen", telt ca. 50 kramen met een grote verscheidenheid aan marktwaar, variërend van nieuw tot gebruikt en van oud Hollandse snoep tot ijskoude limonadedrankjes. Ook aan de jongsten is gedacht. Er is een springkussen, en de kinderen kunnen hun verkooptechniek uitoefenen op de door hen aangeboden spullen. Via de link kun je eventueel een grondplaats of marktkraam reserveren voor de eerstvolgende Jaarmarkt.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Burgerbrug is per openbaar vervoer te bereiken met Buurtbus 411 van en naar Schagen en Tuitjenhorn.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Burgerbrug.

- Nieuws: - Dorpskrant Brugpraat (1x per kwartaal) is via de link ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Stichting Dorpsraad Burgerbug en Omstreken.

- Onderwijs: - De St. Josephschool heeft in 2015 een nieuw onderkomen gekregen.

- Sport: - Biljartclub De Buuren. - Trim- en Gymclub Burgerbrug. - De Koersbalclub speelt iedere dinsdagmiddag in de gymzaal. - Hengelsportvereniging De Eendracht bestaat al meer dan 75 jaar. De club is voor jong en ouder die van vissen houdt. Het is een gezellige club met 200 leden waarvan ongeveer 40 wekelijks vissende leden.

- Overige verenigingen: - Volkstuinvereniging Burgerbrug is opgericht in 1986. "Het is een mooie hobby en geeft ook rust in ons jachtige leven. Er gaat niets boven eigen gekweekte piepers en groente of aardbeien en bessen of wat je maar wil. Ook kun je een luie stoel neerzetten en genieten van de natuur en luisteren naar de vogeltjes en kikkers." Aldus de site van de vereniging. - Sociëteit Samenspel is er voor alle leeftijden. Ze komen iedere donderdagmiddag bijeen en doen dan allerlei spellen. Door het jaar heen ondernemen ze ook diverse andere activiteiten.

- Zorg: - Zorgkwekerij Croon en Bergh (onderdeel van Scorlewald) is een woon-werkgemeenschap in Burgerbrug voor 8 mensen met een verstandelijke beperking. In de boerderij is een groep van 6 bewoners gehuisvest. Ook zijn er twee appartementen voor bewoners die begeleid zelfstandig wonen. Deze bewoners kunnen zich bijvoorbeeld tijdens de maaltijden aansluiten bij de woongroep. In het woonhuis voor de boerderij woont een medewerkersgezin. Daarnaast is er een enthousiaste groep vrijwilligers, die op verschillende gebieden voor extra handen zorgen. Ook de ouders participeren in de zorg, zij zijn immers de ervaringsdeskundigen. Rond de boerderij ligt 6 hectare land, gedeeltelijk bos, weiland en boomgaard. Hier worden heesters, planten en bloemen geteeld. Croon en Bergh ligt in een kleine dorpsgemeenschap. Zij streven ernaar deel uit te maken van deze dorpsgemeenschap, door (steeds meer) mee te (gaan) doen aan verschillende dorpsactiviteiten en, omgekeerd, door een gastvrije uitstraling te verzorgen.

Reactie toevoegen