Sint Maartenszee

Plaats
Badplaats
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Sint Maartenszee

Terug naar boven

Status

- Sint Maartenszee is een badplaats in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Zijpe.

- De badplaats Sint Maartenszee heeft geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt deze badplaats daarom 'in' Sint Maartensvlotbrug.

Terug naar boven

Ligging

De badplaats Sint Maartenszee ligt W van Schagen, NW van Sint Maarten, NNO van Petten.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2016 is een 'Plan van aanpak' gemaakt met als doel om middels een reeks projecten de kwaliteiten van badplaats Sint Maartenszee nog verder te vergroten. Op 14 november 2016 heeft wethouder Jan Steven van Dijk aan ondernemers en inwoners het een en ander over dit plan toegelicht. De ondernemers mochten vervolgens, samen met leden van de gemeenteraad, bepalen welke acties uit het plan van aanpak het eerst moeten worden uitgevoerd. De prioriteitenlijst is als volgt geworden: 1. Verkeersveiligheid; 2. Verleggen van het voetpad langs de Zeeweg; 3. Verlichting langs de Burg. Breebaartweg (tussen rotonde en de zee); 4. Een eyecatcher bij het begin van Sint Maartenszee; 5. Duidelijkheid over initiatieven die al lopen; 6. Recreatieve wandel- en fietsroutes; 7. Camouflageduin (of beplanting met bomen); 8. Uitkijkpunt; 9. Elektrisch treintje van park Goudvis naar zee; 10. Aanlegplaatsen in het kanaal; 11. Parken revitaliseren. Wethouder Van Dijk zei op die avond toe: "Voor het volgende zomerseizoen moeten we een aantal zaken zichtbaar gerealiseerd hebben."

De eerste bijeenkomst in juni 2016 was het startpunt. Iedereen was het er over eens: Sint Maartenszee heeft een prachtig landschap, dat door bezoekers beter gezien kan worden dan nu. De rest van de zomer is door betrokkenen gebruikt om ideeën in te brengen over acties om Sint Maartenszee meer kwaliteit te geven. Die inbreng was goed; het heeft resultaat opgeleverd. Wethouder Jan Steven van Dijk liet op 14 november 2016 graag zien wat er is ingebracht en hoe dit wordt verwerkt in het Plan van aanpak. Tijdens de informatieve avond vertelden de projectleider en betrokken bedrijven en organisaties wat zij nu verder gaan doen. Wordt vervolgd dus! (bron: gemeente Schagen)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Rondwandeling Sint Maartenszee - Petten (9 km) gaat vanuit de badplaats dwars door de duinen en over het strand richting Petten. Nog voor Petten ga je weer de duinen in om terug te keren naar het beginpunt, waarbij je ook langs het bekende Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) komt, het belangrijkste Nederlandse onderzoeksinstituut op het gebied van energie. Met en voor de markt ontwikkelt ECN kennis en technologie die gericht is op een transitie naar een duurzame energiehuishouding.

- Sint Maartenszee heeft een eigen Reddingsbrigade, opgericht in 1970. De vereniging begon met het strand bewaken op alleen de zondagen, maar in de jaren erna is de de brigade uitgegroeid en geprofessionaliseerd. Het materieel is moderner en beter en de eisen aan de strandwacht zijn veel strenger geworden. Het strandbezoek is in de loop der jaren ook vele malen drukker geworden door de komst van campings en vakantieparken in de omgeving. De brigade zorgt nu gedurende de maanden juni, juli en augustus 7 dagen per week voor de bewaking van het strand. Het materieel van de brigade bestaat uit voer- en vaartuigen en overig materieel. De voertuigen zijn een Toyota Landcruiser, die is uitgerust als strandambulance, en een tractor voor het vervoeren van de boten van loods naar strand v.v. en het lanceren van de boten vanaf het strand in de zee.

Naast de voer- en vaartuigen is er in de zomer een post op het strand aanwezig, met professionele radiokamer en met goed uitzicht over het bewakingsgebied. In de post is ook een goed uitgeruste EHBO-ruimte aanwezig. Daarnaast beschikt de brigade over professionele reddingsmiddelen zoals reddingsvesten, werplijnen, rescuecans en rescuetubes. Reddingsbrigade Sint Maartenszee bewaakt ca. 3 km strand, van het Zwanenwater tot het ECN-terrein (Energieonderzoek Centrum Nederland) tussen Sint Maartenszee en Petten.

Er wordt actief bewaakt in de maanden juni, juli en augustus van 09.30 uur tot 18.00 uur. Tijdens het hoogseizoen zal de post vaak langer geopend zijn, dit is te zien aan de vlaggen op de post en bij de strandopgangen. De uitvoering van de bewaking gebeurt door ongeveer vijf betaalde strandwachten, in het weekend aangevuld met vrijwilligers. Er wordt samengewerkt met de buurtbrigades van Callantsoog en Petten, de alarmcentrale van veiligheidsregio Noord-Holland-Noord, de KNRM en de Kustwacht. Je kunt bij de strandwachten terecht voor EHBO, gevaarlijke situaties en informatie. Je kunt ze aanspreken op het strand, in de post of telefonisch. De gemeente Schagen heeft een handige flyer gemaakt getiteld 'Veilig naar het strand' met allerei tips voor wat je het beste wel en niet kunt en moet doen als je een dagje naar het strand gaat.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Op de site van Dorpskrant De Uijtkijk vind je actualiteiten uit de kernen Sint Maartensbrug, Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee.

Reactie toevoegen