De Stolpen

Plaats
Buurtschap
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Stolperbrug hulpkantoor 1857 [640x480].jpg

Stolperbrug. Van 1850-1859 was er een hulppostkantoor met deze naam. In 1859 is dat kantoor overgenomen door Schagerbrug. Wellicht lag Stolperbrug ter plekke van de huidige buurtschap Stolpervlotbrug?

Stolperbrug. Van 1850-1859 was er een hulppostkantoor met deze naam. In 1859 is dat kantoor overgenomen door Schagerbrug. Wellicht lag Stolperbrug ter plekke van de huidige buurtschap Stolpervlotbrug?

De Stolpen

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Stolpen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Stolpen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Stolpen.

Terug naar boven

Status

- De Stolpen is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Zijpe.

- De buurtschap De Stolpen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schagerbrug.

- De zuiveringsinstallatie die vanuit De Stolpen gezien, aan de overzijde van het Noord-Hollands Kanaal ligt (aan de kant van Schagerbrug dus), heet ook De Stolpen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
De Stollepe, De Stallepe.

Oudere vermeldingen
De buurtschap De Stolpen heette vroeger Panne Stolpen, omdat een aantal huizen al vroeg niet met riet was bedekt maar met pannen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap De Stolpen ligt WNW van Schagerbrug, aan de W kant van het Noord-Hollands Kanaal, rond de kruising Belkmerweg-Stolperweg (N503). Vroeger lag hier over het kanaal een vlotbrug (zoals bij veel dorpen langs dit kanaal in deze regio), en waar tot in de 19e eeuw tol betaald moest worden. De huizen rond dit punt werden of worden dan ook betiteld als buurtschap Stolpervlotbrug (vergelijk Sint Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug enkele kilometers naar het zuiden). In de Topografische atlas Noord-Holland (1) komt deze plaatsnaam niet meer voor, op Google Maps wordt de naam nog wel genoemd. Deze vlotbrug is overigens vervangen door een iets noordelijker gelegen (ophaal)brug, die de verbinding vormt tussen N248/N249 ten O van het Noord-Hollands Kanaal, en N9 ten W van het kanaal.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De provincialeweg N9 W langs het Noordhollands Kanaal is in 2012 bij Schoorldam en De Stolpen omgelegd. Aanvankelijk had de gemeente Zijpe hiervoor een tracé gekozen waarbij de buurtschap De Stolpen gesloopt zou moeten worden. Rijkswaterstaat heeft gelukkig gekozen voor een alternatief waarbij de buurtschap gespaard blijft.

Terug naar boven

Postale gegevens

In deze omgeving is van 1850-1859 een hulppostkantoor genaamd Stolperbrug geweest. Kennelijk was er in die tijd dus ook een buurtschap met die naam. Zie de afbeelding. Was aanvankelijk distributiekantoor, daarna hulpkantoor 1850-1858, in 1850 verplaatst naar Schagerbrug. Daarna nog bestelhuis, wisselplaats en brievenbus. Bestelhuis en wisselplaats opgeheven 1865.

Wij hebben echter ook in oude atlassen geen buurtschap Stolperbrug kunnen ontdekken. Van der Aa (2) stelt onder het lemma Schagerbrug: "Men heeft er aan het Noordhollandsche Kanaal, nabij de Schagerbrug, een distributie-kantoor van de brievenposterij". Aan de Stolpervlotbrug dus, die er toen nog was. Maar de PTT noemde het kantoor  en de kennelijke buurtschap aldaar dus Stolperbrug. Verwarrend is dat vergelijkbare plaatsnamen zuidelijk hiervan, ...brug heten aan de Grote Sloot (Burgerbrug, Sint Maartensbrug, en ter plekke dus Schagerbrug), en ...vlotbrug voor de plaatsen aan het Noordhollands Kanaal (Burgervlotbrug, Sint Maartensvlotbrug). Of het buurtje heette aanvankelijk Stolperbrug en is men later Stolpervlotbrug gaan noemen. Om het nog ingewikkelder te maken: als men consequent was geweest, had Stolpervlotbrug dus eigenlijk Schagervlotbrug moeten heten, zoals Sint Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug immers ook zijn benoemd vanuit de hoofdplaatsen aan de landzijde: Sint Maarten en Eenigenburg. Vooralsnog weten wij dus nog steeds niet waar dat kantoortje en kennelijke plaatsje Stolperbrug nu precies gelegen heeft. Lag dit W of O van het kanaal? De bebouwing O van het kanaal, W van 't Buurtje, wordt in de Grote Provincie Atlas 1996 nog betiteld als buurtschap Stolpervlotbrug (terwijl de zuiveringsinstallatie ter plekke De Stolpen heet...). In latere edities is deze plaatsnaam 'zomaar' verdwenen (de bebouwing is er immers nog gewoon).

 

Reactie toevoegen