Callantsoog

Plaats
Dorp
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

callantsoog panorama 1936 [640x480].jpg

Callantsoog, panorama, 1936

Callantsoog, panorama, 1936

NH gemeente Callantsoog in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Callantsoog in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Callantsoog in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Callantsoog

Terug naar boven

Status

- Callantsoog is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989. In 1990 over naar de gemeente Zijpe, in 2013 over naar de gemeente Schagen.

- Onder het dorp Callantsoog vallen ook de buurtschap Abbestede en de badplaats Groote Keeten.

- Wapen van de voormalige gemeente Callantsoog.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Calansoog, in de middeleeuwen Callingen, later Callings-Ooge of Calling-Ooge, 1840 'Calandsoog of Callantsoog', 1883 Kallantsoog.

Terug naar boven

Ligging

Callantsoog ligt NW van Schagen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Callantsoog 40 huizen met 327 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 21/187 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Abbestede 7/72 en Groote Keeten 12/68. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kunt u terecht bij de volgende instanties:

- Historische Vereniging Callantsoog.

- Museumboerderij Tante Jaantje is gehuisvest in een kleine duinstolp. Dit is een afgeleide van de West-Friese stolp. De stolp is minstens 150 jaar oud en grotendeels opgebouwd uit hout van het strand (gestrande schepen en juthout). Het is nog de enige in zijn soort in het duingebied tussen Petten en Huisduinen. In de boerderij wordt het (agrarische en zee-)leven en werken in het Callantsoog van 100 jaar geleden weergegeven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Callantsoog heeft 5 rijksmonumenten.

- Callantsoog heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Zwaan.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landschap Noord-Holland werkt aan uitbreiding van natuurgebied Zandpolder bij Callantsoog. Daardoor groeit de omvang van het natuurgebied tot 32 hectare. Momenteel omvat het natuurgebied 15 hectare. De werkzaamheden beginnen medio 2018.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Callantsoog (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Callantsoog en Groote Keeten van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Callantsoog en Groote Keeten houdt zich bezig met: het behartigen van belangen van de dorpsbewoners. Tevens het oplossen van knelpunten die de leefbaarheid van de dorpsbewoners bedreigen; het onderhouden van contacten met het gemeentelijk apparaat. Het verstrekken van adviezen, gevraagd en ongevraagd aan het gemeentebestuur, gemeentelijke instellingen en andere instellingen van belang; het bevorderen van inspraakogelijkheden; het aanmoedigen en handhaven van sociaal-culturele en sportieve activiteiten voor de bewoners van de dorpskernen; bevorderen en coördinatie van sociale en maatschappelijke dienstverlening; handhaving van de huidige ‘bovenwijkse’ voorzieningen en indien nodig uitbreiding hiervan in al haar facetten; voorwaarden en omstandigheden helpen creëren en stimuleren voor recreanten.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Kolfweid bevindt zich in het centrum van het kustdorpje Callantsoog op loopafstand van het strand. Een sfeervolle locatie met gezellige bar, foyer, toneelzaal, biljartzaal en sportzaal. Naast de vele verenigingen die van het dorpshuis gebruik maken, verhuren zij de zalen ook voor vergaderingen, bijeenkomsten, grote en kleine evenementen en feesten. Indien gewenst kunnen zij je activiteit/zaalhuur of bijeenkomst uitbreiden met catering. Natuurlijk ben je altijd welkom om een kijkje te nemen.

Reactie toevoegen