Warmenhuizen

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

warmenhuizen_volleybalvereniging_dinto.png

Volleybalvereniging Dinto in Warmenhuizen is opgericht in 1969 (d.w.z. verzelfstandigd vanuit de gymnastiekvereniging) en heeft daarom in 2019 het 50-jarig bestaan gevierd.

Volleybalvereniging Dinto in Warmenhuizen is opgericht in 1969 (d.w.z. verzelfstandigd vanuit de gymnastiekvereniging) en heeft daarom in 2019 het 50-jarig bestaan gevierd.

NH gemeente Warmenhuizen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Warmenhuizen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Warmenhuizen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Warmenhuizen

Terug naar boven

Status

- Warmenhuizen is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989. In 1990 over naar de gemeente Harenkarspel, in 2013 over naar de gemeente Schagen.

- Onder het dorp Warmenhuizen valt ook de buurtschap Schoorldam (deels) en, voor de postadressen, de buurtschap Zijpersluis (deels) en het dorp Krabbendam.

- Wapen van de voormalige gemeente Warmenhuizen.

Terug naar boven

Naam

Bijnaam
De regionale bijnaam van Warmenhuizen en Tuitjenhorn is Warmetuut.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Warmenhuizen ligt ZO van de dorpen Krabbendam, Burgerbrug en Petten, Z van de dorpen Eenigenburg en Sint Maarten, ZW van de dorpen Dirkshorn en Valkkoog en de stad Schagen, WZW van het dorp Zijdewind, W van het dorp Waarland, WNW van het dorp Oudkarspel, NW van de dorpen Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk, NNW van het dorp Koedijk, NNO van het dorp Bergen, NO van het dorp Schoorl en O van het dorp Groet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Warmenhuizen 174 huizen met 920 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 126/672 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Schoorldam (deels) 26/139 en Krabbendam 22/109. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.400 huizen met ca. 6.000 inwoners (dit is exclusief de aantallen voor het dorp Krabbendam).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Warmenhuizen heeft 12 rijksmonumenten.

- Warmenhuizen heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- De Oude Ursulakerk in Warmenhuizen (Dorpsstraat 93) is een laatgotisch kerkgebouw uit de 13e eeuw. In de kerk worden naast kerkdiensten ook exposities en concerten gehouden. Tegen de westmuur is later de toren gebouwd, waarschijnlijk daterend uit de 14e eeuw. In de loop der eeuwen zijn zowel het schip in 1500 als de toren diverse malen uitgebreid. De zuiderzijbeuk is later gesloopt. De klok in de toren is afkomstig uit de in 1779 ingestorte toren van Schoorl. Na de reformatie werd de kerk overgenomen door protestanten. Het houten koor heeft op het houten gewelf schilderingen van Jan van Scorel. Het gewelf is in 1890 overgebracht naar de tekenschool van het Rijksmuseumgebouw en daar geplaatst in een speciaal hiervoor gebouwde uitbouw. In 1964 is het gewelf weer teruggeplaatst.

- De RK Sint-Ursula en Gezellinnenkerk (Dorpsstraat 178) is gebouwd in 1872-1873. Architect Theo Asseler ontwierp een driebeukige zaalkerk in neoromaanse stijl. Boven de hoofdingang staat een hoge toren. Het kerkorgel werd in 1882 gebouwd door de firma L. Ypma en Co. Het houten koor heeft gewelfschilderingen. Deze zijn in 1890 overgebracht naar de tekenschool van het Rijksmuseum Amsterdam en daar geplaatst in een speciale kooruitbouw. In 1964 zijn deze weer teruggeplaatst. De kerk valt onder de parochie H.H. Ursula en Gezellinnen.

- De Grebmolen (Molenweg 1) is een in 1875 gebouwde poldermolen met een eikenhouten achtkant bij Huiskebuurt, in het buitengebied van Warmenhuizen. De molen, die een eerdere schepradmolen verving die na blikseminslag was uitgebrand, is een zogeheten grondzeiler. Samen met een elektrisch gemaal bemaalt de molen thans de 162 hectare grote Grebpolder en verzorgt de onderbemaling van de polder Geesterambacht. Tot 1925 heeft de molen de Groeterpolder uitsluitend op windkracht bemalen. De molen is uitgerust met een stalen vijzel, die het water uitmaalt in de polder Geesterambacht. De Grebmolen is eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Huisweidfestival (1e pinksterdag) is gratis toegankelijk. De opbrengst komt ten goede aan diverse goede doelen.

- Jaarmarkt (juni).

Terug naar boven

Beeld

- Warmenhuizen in oude foto's.

- Warmenhuizen in oude ansichten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Warmenhuizen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - "Het ontstaan van Volleybalvereniging Dinto uit Warmenhuizen vond plaats midden jaren vijftig, onder de vlag van gymnastiekvereniging DWV. De trainingen werden gehouden in de fusthal achter het plaatselijke veilingkoffiehuis (nu bolletjescafé De Klok). Eerst moesten alle kisten worden opgeruimd, dan trainen onder leiding van Hannes Leerling en na afloop alles weer terug zetten. De wedstrijden werden gespeeld in gymnastieklokalen in Alkmaar. Bij het realiseren van de Gymzaal aan de Doorbraak kon men daar gaan trainen en werden de wedstrijden gespeeld in de Alkmaarse Veilinghal. Eerst op zes velden en later werden dat er tien. In 1969 splitste de volleybal zich af van de gymnastievereniging om als zelfstandige vereniging onder de naam Dinto verder te gaan met als thuishal Sporthal de Doorbraak. Inmiddels is Dinto uitgegroeid tot een gerenommeerde volleybalclub met zo'n 300 leden, uitkomend in de NeVoBo competitie, waarvan dames en heren 1 in de landelijke competitie, met daarnaast ruimte voor recreatief volleybal."

Reactie toevoegen