Krabbendam

Plaats
Dorp
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

Krabbendam-MSD-20120322-255766.jpg

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam-MSD-20120322-255768.jpg

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam-MSD-20120322-255771.jpg

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam-MSD-20120322-255775.jpg

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam-MSD-20120322-255778.jpg

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam, Schagen, Noord-Holland

Krabbendam

Terug naar boven

Status

- Krabbendam is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 1989 gemeente Warmenhuizen. In 1990 over naar gemeente Harenkarspel, in 2013 over naar gemeente Schagen.

- Het dorp Krabbendam heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien ´in´ Warmenhuizen.

- Onder het dorp Krabbendam valt ook een deel van de buurtschap Zijpersluis.

Terug naar boven

Naam

Geslachtsnaam
Er zijn families met de naam Krabbendam. Een zekere Pieter Crabbendam was vermoedelijk afkomstig uit het nabijgelegen Kalverdijk. Bewijs dat dit geslacht uit de plaats Krabbendam stamt is echter nog niet gevonden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Krabbendam ligt Z van het dorp Burgerbrug, ZW van het dorp Eenigenburg, WZW van het dorp Tuitjenhorn, NW van het dorp Warmenhuizen, NNO van het dorp Schoorl, ONO van het dorp Groet en ZO van het dorp Petten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Krabbendam 22 huizen met 109 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tijdens de Slag bij Krabbendam in 1799 is vrijwel het hele dorp verwoest. Slechts 1 pand heeft het overleefd. In 1808 is het dorpje herbouwd.

Krabbendam heeft een station gehad aan de spoorlijn Alkmaar-Schagen.

Onderwijs
Het eerste schooltje stond in de Zijpe op de terp "de Grote Weijt", zeker vanaf 1623, waarschijnlijk eerder maar gegevens ontbreken. Dit grondgedeelte was van de gemeente Warmenhuizen. Het schooltje stond daar tot ongeveer 1733 en er stonden ook nog 14 huizen daar in de buurt. Daarna kwam de school op het Kerkpad. Door de oorlog van 1799 verbrandde Krabbendam geheel. In 1818 is er een nieuwe school gebouwd op het Kerkpad, naast de Gereformeerde kerk. In 1894 komt er een nieuwe school aan de Westfriesedijk, deze wordt genoemd naar een oude schoolmeester Jacob Olthoff.

Deze school wordt in 1965 wegens ouderdom afgebroken en er wordt een nieuwe school gebouwd. In 1990 wordt ook deze school wegens ouderdom gesloten en de kinderen van Krabbendam en omgeving gaan naar de Doorbraak in Warmenhuizen naar een nieuwe Olthoff school, later werd dit de kleuterschool. In 1994 moest de school minstens 77 kinderen hebben, echter men kwam daar niet aan en het Protestant Christelijk Onderwijs moest noodgedwongen de school sluiten. (bron: Warmenhuizen in oude foto's)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Krabbendam heeft 1 rijksmonument, zijnde de Gereformeerde (PKN) Kerk. In 1846 is een huis annex schuur aan het Kerkpad aangekocht, dat na verbouwing en voorzien van gotische ramen als kerk in gebruik is genomen. De kerk staat daarom ook bekend als 'schuurkerk'. Het kerkgebouw is enkele malen aangepast en uitgebreid en omvat naast een kosterswoning tevens een accommodatie voor doordeweekse activiteiten, onder de naam ’t Trefpunt, waar o.a. diverse verenigingen uit het dorp hun activiteiten houden. Zie verder de site van de Gereformeerde Kerk van Krabbendam, Warmenhuizen en omstreken. De in 2014 opgerichte Stichting ter behoud Krabbendammer Erfgoed zet zich in voor behoud van het monumentale complex, o.a. door het te verhuren voor activiteiten en evementen zoals trouwerijen en vergaderingen.

- Krabbendam heeft 2 gemeentelijke monumenten, zijnde 2 panden op resp. Westfrieseweg 92 en 94.

- Dwangburcht Nuwendore werd aan het eind van de 13e eeuw gebouwd in opdracht van de beroemde Floris V, die de opstandige Westfriezen onderwerpt. Het ligt direct NO van Krabbendam, in een scherpe bocht van de Westfriese Omringdijk als onderdeel van een keten dwangburchten in Noord-Holland. De burchten waren noodzakelijk om de heftig weerstand biedende West-Friezen te kunnen onderwerpen. Waarschijnlijk is het kasteel in de tweede helft van de 14de eeuw alweer verwoest bij een grote dijkdoorbraak. Noord-Holland was in die tijd een dynamische verzameling van kleine stukken droog land in een gebied van moerassen, rivieren, meren en zeedoorbraken. Het enige wat van Nuwendore overbleef waren de nauwelijks herkenbare fundamenten, die honderden jaren ongestoord in het landbouwgebied hebben gelegen. In de jaren zestig wordt het terrein met de resterende fundamenten tot rijksmonument benoemd.

In 2011 is een restauratieproject gereed gekomen. Architect Paul van Vliet ontwierp een geconsolideerde ruïne met toren, die de beleving voor de bezoekers tastbaar maakt. Vanaf die toren heeft u een prachtig uitzicht over het omringende landschap. Met een beetje fantasie stel je je de zee aan de andere kant van de dijk voor, waan je je in de middeleeuwen en vormt zich in je hoofd een beeld van de roemruchte geschiedenis van dit ruige gebied. - Nadere informatie over geschiedenis en project dwangburcht Nuwendoorn. - Het boekje 'Het huis te Nuwendoorn' is via de link ook online te lezen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Krabbendam door fotograaf Martin Stevens.

- Oude foto's en ansichtkaarten van Krabbendam.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Trefpunt.

Reactie toevoegen