Sevenum

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

sevenum_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Sevenum anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Sevenum anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Sevenum

Terug naar boven

Status

- Sevenum is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009.

- Wapen van de voormalige gemeente Sevenum.

- Onder het dorp Sevenum vallen ook de buurtschappen Broek, De Hees (deels), De Vorst, Hazenhorst, Most, Steeg, Tongerlo, Ulfterhoek en Vinkepas. Dat zijn in totaal 9 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Sevenum ligt NW van Venlo, Z van Horst en grenst in het Z aan de A67.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Sevenum 294 huizen met 1.728 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 45/284 (huizen/inwoners) en de buurtschappen Rooskenskant 30/394 (dat is gemiddeld 13 mensen in 1 huis!, red.), Voorste Steeg 34/203, Achterste Steeg 54/207, Voorste Hees 46/206, Achterste Hees 52/221 en Ulfterhoek 33/213. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.000 huizen met ca. 4.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sevenum, kun je terecht bij LGOG, het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, Kring Horst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sevenum heeft 8 rijksmonumenten.

- Sevenum heeft 40 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Sevenum.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het waterschap heeft in 2010 de beekdalen van de Molenbeek O van Sevenum opnieuw ingericht. Oude meanders (bochten) zijn hersteld en de beek is minder diep gemaakt. Daardoor wordt het water minder snel afgevoerd en worden de aanliggende graslanden natter. Het aantal specifieke planten van de natte graslanden neemt inmiddels weer toe door verbeterd waterbeheer en zorgvuldig maaibeheer. Staatsbosbeheer maait de beekdalgraslanden namelijk met speciale machines die op rupsbanden rijden. Door de natte terreinomstandigheden kunnen voertuigen met luchtbanden het terrein niet in. Deze zouden diepe sporen maken en de vegetatie te veel beschadigen. Uit inventarisaties in de beekdalen blijkt nu dat door deze maatregelen de bloemrijke graslanden van vroeger terugkeren.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sevenum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Gasterij Bergerbaan.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sevenum.

Reactie toevoegen