Sevenum

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

sevenum_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Sevenum anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Sevenum anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Sevenum

Terug naar boven

Status

- Sevenum is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2009.

- Wapen van de voormalige gemeente Sevenum.

- Onder het dorp Sevenum vallen ook de buurtschappen Broek, De Hees (deels), De Vorst, Hazenhorst, Most, Steeg, Tongerlo, Ulfterhoek en Vinkepas. Dat zijn in totaal 9 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Sevenum ligt NW van Venlo, Z van Horst en grenst in het Z aan de A67.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Sevenum 294 huizen met 1.728 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 45/284 (huizen/inwoners) en de buurtschappen Rooskenskant 30/394 (dat is gemiddeld 13 mensen in 1 huis!, red.), Voorste Steeg 34/203, Achterste Steeg 54/207, Voorste Hees 46/206, Achterste Hees 52/221 en Ulfterhoek 33/213. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.000 huizen met ca. 4.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
Sevenum was tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet. Op 8 oktober 1944 vond er een razzia plaats. Mannen werden na het verlaten van de kerk opgepakt om te werk gesteld te worden. Deze razzia staat bekend als de grote kerkrazzia. Van de 326 personen die werden gedeporteerd overleefden 5 mensen het niet. Op 22 november 1944 is het dorp bevrijd. Op deze dag heeft de bezetter nog wel een geallieerde bommenwerper neergeschoten. Het toestel maakte een noodlanding, niet ver van de Kleefsedijk. Omwonenden hielpen de piloot in de bossen te ontkomen. De gehavende propeller van dit toestel, die werd verborgen, is nu onderdeel van het oorlogsmonument aan het pleintje aan de Molenveldweg-De Donckstraat.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sevenum, kun je terecht bij LGOG, het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, Kring ter Horst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sevenum heeft 8 rijksmonumenten.

- Sevenum heeft 40 gemeentelijke monumenten.

- Opgravingen na de Tweede Wereldoorlog hebben aangetoond dat ter plaatse van de huidige RK Fabianus en Sebastianuskerk in Sevenum (Markt 1) een houten kerk heeft gestaan, die omstreeks 1200 is gedateerd. De houten kerk is omstreeks 1300 vervangen door een eenbeukig stenen gebouw met een ingesnoerd rechtgesloten koor. Tegen deze kerk verrijst iets later een westtoren. In 1514 is de toren gebouwd. Omstreeks die tijd zijn tevens twee zijbeuken aangebouwd. Pierre Cuypers bouwt in 1879 een driebeukige neogotische hallenkerk op de plek van de oude kerk, waarvan alleen de toren gespaard is gebleven. Op 22 november 1944 is de gotische kerktoren opgeblazen. De kracht van de explosie was zo groot, dat de hele kerk werd vernield. De parochie vindt tijdelijk onderdak in twee noodkerken: de patronaatszaal en de zolder van de meisjesschool. Later is de toneelzaal als noodkerk in gebruik genomen. Architect Valk heeft de huidige kerk ontworpen. De kerktoren is geen kopie geworden van de verwoeste toren, maar sluit daar qua opbouw en detaillering wel nauw op aan. Beide torens waren ook even hoog, nl. 64 meter. De kerk is in oktober 1955 gereedgekomen.

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Sevenum.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het waterschap heeft in 2010 de beekdalen van de Molenbeek O van Sevenum opnieuw ingericht. Oude meanders (bochten) zijn hersteld en de beek is minder diep gemaakt. Daardoor wordt het water minder snel afgevoerd en worden de aanliggende graslanden natter. Het aantal specifieke planten van de natte graslanden neemt inmiddels weer toe door verbeterd waterbeheer en zorgvuldig maaibeheer. Staatsbosbeheer maait de beekdalgraslanden namelijk met speciale machines die op rupsbanden rijden. Door de natte terreinomstandigheden kunnen voertuigen met luchtbanden het terrein niet in. Deze zouden diepe sporen maken en de vegetatie te veel beschadigen. Uit inventarisaties in de beekdalen blijkt nu dat door deze maatregelen de bloemrijke graslanden van vroeger terugkeren.

- "Attractiepark Toverland in Sevenum is een familiebedrijf vol passie en bezieling. Met zo'n 800.000 gasten per jaar en ruim 35 attracties en shows zijn we inmiddels een stevige speler binnen de Benelux. Onze visie, van waaruit wij alles doen, is: magische gelukservaringen creëren! De magie van Attractiepark Toverland begon met een echt Nederlandse regenbui. Oprichter Jean Gelissen liep met zijn gezin door een recreatiepark. Toen daar een regenbui uitbrak, liep vrijwel het hele park leeg. Hij realiseerde zich hoe weersafhankelijk traditionele parken eigenlijk wel niet waren. Een gat in de markt, zo bleek. Gelissen, tevens eigenaar van bouwbedrijf Gepla (Gelissen Plafonds), legde het idee voor aan zijn zus Caroline Kortooms, die op dat moment lerares in het basisonderwijs was. Vol enthousiasme waagden ze samen de sprong in het diepe. Door het bezoeken van diverse parken en het luisteren naar de wensen van de toekomstige gasten, kreeg hun droom steeds meer vorm. Het park moest een eigen uniek gezicht krijgen, iets wat echt tot de verbeelding sprak. Het hoofdthema werd 'Toveren', de kracht van magie is immers tijdloos en universeel. Hun passie, het geloof in Toverland en doorzettingsvermogen zorgden dat de droom werkelijkheid werd.

Op 19 mei 2001 openden voor het eerst de poorten van de magische wereld: Attractiepark Toverland. Het overdekte themagebied Land van Toos met de indoorachtbaan Toos-Express en een Oosterse zweefmolen, bleek meteen een groot succes te zijn. In 2004 opende Wunderwald. Gasten konden hier een ritje wagen in de spectaculaire bobsleebaan of hun dag eindigen met een grote splash in de wildwaterbaan. Buiten vond een wereldprimeur op achtbaangebied plaats, de opening van de eerste motorachtbaan Booster Bike. In 2007 strijkt de snelste, grootste en langste houten achtbaan van de Benelux in Toverland neer. Met deze spectaculaire achtbaan Troy zet het attractiepark zich definitief op de kaart en trekt het tevens steeds meer gasten van verder weg. Troy is met zijn 90 km per uur en ruim één kilometer lange baan de nummer 1 van menig achtbaanfan. In 2010 wordt het Griekse mythologische themagebied rondom Troy verder uitgebreid met het schommelschip Scorpios en de Paarden van Ithaka, waar onze jongste gasten een ritje per paard kunnen maken. Met de realisatie van haar unieke Toverhuis verrast het park kleine en hele grote kinderen. Met een toverstaf in de hand kunnen de bezoekers in het Toverhuis allerlei magische effecten en bewegingen in gang zetten.

In 2013 stroomt voor het eerst het betoverende water door Toverlands nieuwste themawereld Magische Vallei. Door het betoverende hoogstandje op thematiseringsgebied wordt het park ineens anderhalf keer zo groot. De nieuwe wereld wordt bewoond door het magische volkje de Dwervels. Magische Vallei omvat acht nieuwe attracties, waaronder de draaiende achtbaan Dwervelwind en de 450 meter lange wildwaterbaan Djengu River. Bezoekers reageren enthousiast op de betoverende werking van de Magische Vallei. Toverland mag meerdere internationale onderscheidingen voor dit nieuwe parkdeel in ontvangst nemen, met als mooiste bekroning de Zoover publieksprijs voor 'Leukste attractiepark van Nederland'. De nieuwe bobsleebaan Maximus' Blitz Bahn wordt in 2015 geopend. Bezoekers kunnen in de volledig gethematiseerde wachtrij, het huis van uitvinder Maximus Müller, zijn recente uitvindingen bewonderen. Aan het einde van het jaar opent tevens de door vier geesten bewoonde, Oosterse zweefmolen Djinn.

In 2018 opent het nieuwe entreegebied Port Laguna en het nieuwe themagebied Avalon. Bezoekers kunnen hun eigen magie ontdekken door zélf te toveren in Port Laguna, op zoek te gaan naar de bron van het eeuwige leven in boatride Merlin's Quest of de spectaculaire wing coaster Fenix te berijden. Met deze uitbreiding wordt het park wederom anderhalf keer zo groot. De nieuwe gebieden worden tot ver over de landsgrenzen gewaardeerd: Toverland mag maar liefst 9 internationale awards in ontvangst nemen, waaronden de European Star Award voor Beste Attractiepark. De komende jaren zal er nog meer geschiedenis geschreven worden. De ambitie van Toverland is om in de komende jaren de magische grens van 1 miljoen gasten te doorbreken. Het park wil daarvoor de verblijfsduur verlengen door nieuwe parkuitbreidingen en het openen van een viersterren-hotelresort naast het park. De toekomst is er één vol magie!"

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sevenum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Gasterij Bergerbaan.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sevenum.

Reactie toevoegen