Groote Keeten

Plaats
Badplaats
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Groote Keeten plaatsnaambord [640x480].jpg

De badplaats Groote Keeten heeft officiële blauwe plaatsnaamborden en is dan 'dus' een woonplaats zou je denken. Gemeente en PTT denken daar echter anders over, voor die instanties ligt Groote Keeten 'in' Callantsoog.

De badplaats Groote Keeten heeft officiële blauwe plaatsnaamborden en is dan 'dus' een woonplaats zou je denken. Gemeente en PTT denken daar echter anders over, voor die instanties ligt Groote Keeten 'in' Callantsoog.

Groote Keeten

Terug naar boven

Status

- Groote Keeten is een badplaats in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 1989 gemeente Callantsoog. In 1990 over naar gemeente Zijpe, in 2013 over naar gemeente Schagen.

- De badplaats Groote Keeten heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden), maar heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het plaatsje daarom 'in' Callantsoog.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Groôte Keete.

Oudere vermeldingen
1680 herdruk 1745 de Keten, 1810 Groote Keet, 1839-1859 Groote Keeten, 1840 Groote Keete.

Naamsverklaring
Een keet is een eenvoudig houten onderkomen, onder andere ten dienste van polderwerkers en zoutzieders. De toevoeging Groot diende ter onderscheiding van Kleine Keeten (thans verdwenen), ongeveer 7 kilometer noordelijker.(1)

Terug naar boven

Ligging

Groote Keeten ligt N van Callantsoog, Z van Julianadorp en grenst in het W aan de Noordzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Groote Keeten 12 huizen met 68 inwoners. Tegenwoordig heeft de badplaats - naast alle vakantieaccommodaties - ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorspronkelijk is Groote Keeten een buurtje van dijk- en polderwerkers bij het Dubbelduin en de Helmdijk van de Zandpolder, gegroeid rond een inspectiehut van opzichters, de Groote Keet. In 1610 wordt begonnen met de aanleg van de Zanddijk van hier naar Huisduinen, met name om de net ingepolderde Wieringerwaard te beschermen. De breuk tussen het Dubbelduin en de oude Helmdijk (sinds 1300) wordt geheeld, evenals die met de aangrenzende Noordschinkeldijk (doorgebroken tijdens de Allerheiligenvloed van 1570). Ook worden de dijken van de zuidelijke Zanden Jewelpolders hersteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vuurtoren.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vanuit Groote Keeten lopen 3 wandelroutes.

- Groote Keeten is tegenwoordig een populaire badplaats, met het breedste strand van Noord-Holland. In de zomer verveelvoudigt het inwonertal door tijdelijk verblijvende toeristen. De plaats heeft appartementen, een grote camping met overdekt zwembad, een aantal kleine campings en grote en kleinere bungalowparken. Ook in restaurants en terrassen is de plaats goed voorzien.

- In 2010 is een 5 meter hoge uitkijktoren gebouwd op het voormalige schietterrein, thans natuurgebied Botgat. Vanaf de uitkijktoren kunt u over het duin tot aan zee kijken en heeft u een mooi overzicht over het voormalige schietterrein Botgat, dat nu geleidelijk aan de natuur wordt teruggegeven. Nu bloeien er bijzondere bloemen, zoals rolklaver en rondbladig wintergroen. Verder komen er regelmatig graspiepers uit het gras omhoog vliegen. Ze maken een baltsvlucht in de lucht en laten zich dan als een parasolletje al piepend naar beneden zakken. Er zijn opvallend veel konijnen in dit gebied. En de zeldzame tapuit broedt er in verlaten konijnenholen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Callantsoog en Groote Keeten van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Callantsoog en Groote Keeten.

Reactie toevoegen