Olst

Plaats
Dorp
Olst-Wijhe
Salland
Overijssel

olst dorpsstraat 1905 [640x480].jpg

Olst Dorpsstraat 1905

Olst Dorpsstraat 1905

OV gemeente Olst in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Olst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Olst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Olst

Terug naar boven

Status

- Olst is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Olst-Wijhe. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000.

- Wapen van de voormalige gemeente Olst.

- Onder het dorp Olst vallen ook de buurtschappen Hengforden (deels) en Middel (deels). Voor de postadressen vallen ook de dorpen Boskamp en Den Nul onder het dorp Olst.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Olst ligt aan de rivier de IJssel en ligt verder O van het dorp Welsum, OZO van de dorpen Oene en Epe, ZO van het dorp Heerde, ZZO van de dorpen Veessen en Wapenveld, Z van het dorp Den Nul, WZW van de dorpen Wijhe en Boerhaar, ZW van de dorpen Broekland en Raalte, W van de dorpen Boskamp, Wesepe en Heeten, NW van de dorpen Schalkhaar en Colmschate, NNW van het dorp Diepenveen en de stad Deventer, NNO van de dorpen Terwolde en Twello, NO van het dorp Vaassen en ONO van het dorp Emst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Olst 547 huizen met 3.470 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 123/823 (= huizen/inwoners), de dorpen Wesepe 69/412 en Welsum 102/691 en de buurtschappen Overwetering 41/276, Middel 59/311, Duur 81/481 en Hengforden 72/476. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.500 huizen met ca. 6.200 inwoners, dit is exclusief de aantallen voor de dorpen Boskamp en Den Nul.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Olst, kun je terecht bij Historische Vereniging 't Olster Erfgoed.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 zijn in Olst 23 zogeheten aardehuizen of earthships gebouwd. Het zijn zeer duurzame huizen want o.a. klimaatneutraal, hergebruik afvalmaterialen, eigen water- en energievoorziening. Het zijn de eerste aardewoningen in Nederland. - Nog een artikel over de aardewoningen in Olst. - Filmpje start bouw aardehuizen. - Actualiteiten over de aardehuizen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Olst heeft 36 rijksmonumenten.

- Olst heeft 47 gemeentelijke monumenten.

- De Bökkers Mölle.

- Mölle van Boks.

- Gevelstenen in Olst.

- Geologisch Streekmuseum De IJsselvallei is genoemd naar de IJsselvallei; het gebied van Zwolle tot Arnhem in de lengte en in de breedte van de Veluwe tot de Sallandse Heuvelrug. De IJsselvallei is een gletsjerdrukdal, tijdens de 3e IJstijd het Saalien ontstaan. Een enorme massa landijs van enkele honderden meters dikte heeft de toenmalige bodem ongeveer 150 meter weggedrukt en het gebied de Veluwe wel 150 meter omhoog gestuwd. De IJsselvallei is het grootste en diepste gletsjerdrukdal ter wereld. Het landijs heeft toen miljoenen zwerfstenen en fossielen uit Scandinavië hier naartoe gebracht. Er zijn ook tal van zuidelijke zwerfstenen in het museum te zien. Deze zijn door de Rijn en later de IJssel naar deze streek gebracht. Een schaalmodel toont de IJsselvallei zoals die tijdens de 3e IJstijd is ontstaan.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Appelloop (op een woensdag in september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Olsterveer naar Welsum over de IJssel.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten, krantenartikelen e.d. van Olst op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Olst (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij Overkempe.

Reactie toevoegen