Olst-Wijhe

Gemeente
Olst-Wijhe
Salland
Overijssel

olst-wijhe_gemeentekaart_kopie.jpg

Kaart met de dorpen en buurtschappen in de gemeente Olst-Wijhe

Kaart met de dorpen en buurtschappen in de gemeente Olst-Wijhe

Olst-Wijhe

Terug naar boven

Status

- Olst-Wijhe is een gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Salland.

- De gemeente Olst-Wijhe is in 2001 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Olst en Wijhe.

- De gemeente Olst-Wijhe omvat naast de dorpen Olst en Wijhe verder nog de dorpen Boerhaar, Boskamp, Den Nul, Welsum en Wesepe en de buurtschappen Duur, Eikelhof, Elshof, Fortmond, Hengforden, Herxen, Marle, Middel en Welsumerveld. In totaal zijn dit 7 dorpen en 9 buurtschappen.

- Overzicht van dorpen en buurtschappen in de gemeente Olst-Wijhe op de gemeentesite (waar je een korte beschrijving van de kernen vindt, plus de gegevens van de verenigingen voor Plaatselijk Belang plus de Dorpsontwikkelingsplannen).

- Wapen van de gemeente Olst-Wijhe.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Olst-Wijhe.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Van 2001 t/m 25-3-2002 had de fusiegemeente als voorlopige werknaam Olst (zijnde standaard de grootste van de voormalige gemeenten). De definitieve, door de nieuwe gemeenteraad vastgestelde naam, Olst-Wijhe, is ingegaan per 26-3-2002.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Olst-Wijhe ligt N van Deventer en grenst in het W aan de IJssel en daarmee aan de provincie Gelderland (gemeenten Epe en Heerde), met dien verstande dat aan de Gelderse kant van de IJssel nog twee gebiedjes liggen van deze gemeente, met respectievelijk het dorp Welsum en de buurtschap Marle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Olst-Wijhe omvat ca. 7.100 huizen met ca. 18.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Onder de noemer De Kracht van Salland werkt een hecht netwerk van vrijwilligers en organisaties aan nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

- De in 2015 afgeronde Landinrichting Olst - Wesepe levert een flinke impuls op voor de landbouw door verbetering van de verkaveling. Ook andere functies als recreatie profiteren mee. Het uitwerkingsgebied Olst-Wesepe ligt in het westen van Salland en heeft een oppervlakte van 4.073 hectare. Kernen in en rond het gebied zijn Olst, Den Nul, Wesepe, Heeten en Middel.

Door de aanleg van 50 hectare natuur in de Wolbroeken wordt de potentie van de diepe kalkrijke opwellende grondwaterstroom in dit gebied benut en zijn soortenrijke hooiland-, moeras- en bosbiotopen te verwachten. De verantwoordelijkheid om water langer vast te houden in het eigen gebied is vormgegeven door wateropvang te combineren met natuur langs de Groote Vloedgraven en verder door op de meest geschikte lage plekken ruimte te scheppen in combinatie met landbouwkundig gebruik.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Met fietsroute de 12-Kernenroute leer je in één keer alle kernen van de gemeente Olst-Wijhe kennen. De route is verdeeld in 4 etappes die je afzonderlijk kunt fietsen. Ze hebben allemaal een begin- en eindpunt in Wijhe.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Olst-Wijhe (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Olst-Wijhe.

Reactie toevoegen