Wapenveld

Plaats
Dorp
Heerde
Veluwe
Gelderland

wapenveld_plaatsnaambord_kopie.jpg

Wapenveld is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Heerde.

Wapenveld is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Heerde.

Wapenveld

Terug naar boven

Status

- Wapenveld is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Heerde.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Berghuizen, Werven en Wolbert en het villawijkje in het bos, NW van de dorpskern, W van de Groteweg, dat op kaarten als aparte plaatsnaam Wapenveld-Noord wordt vermeld (dat lijkt ons niet terecht; het lijks ons gewoon een, zij het los van het dorp gelegen, wijk of buurt van het dorp). Het heeft ook blauwe plaatsnaamborden (komborden) met die naam.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wapenveld ligt OZO van de dorpen 't Loo en Oldebroek, ZO van de dorpen Wezep en Hattemerbroek en het gelijknamige knooppunt (A28/A50), Z van de steden Hattem en Zwolle, ZW van de rivier de IJssel en de dorpen Windesheim, Laag Zuthem en Wijthmen, W van de dorpen Lierderholthuis en Heino, NW van de dorpen Veessen, Wijhe en Boerhaar, NNO van de dorpen Heerde, Oene en Epe, ONO van het dorp 't Harde en O van de A50.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Wapenveld 142 huizen met 794 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.500 huizen met ruim 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Nieuwbouwwijk De Kolk wordt sinds 2010 gerealiseerd.

- In 2011 is subsidie beschikbaar gekomen voor de herinrichting van het complex Erven IJzerman tot zuivelmuseum, verblijfsrecreatie en dagopvang voor ouderen.

- In 2011 is het Dorpsplan Wapenveld verschenen.

- De Dorpsraad, de Ondernemersvereniging en Stichting Recreatie Wapenveld hebben vanaf medio 2017 de promotie van het dorp gebundeld. Op die manier wil men het dorp promoten op basis van de slogan uit het Dorpsplan: "Wij wonen waar anderen op vakantie gaan". "Verschillende inwoners en clubs waren hier ieder voor zich mee bezig. Wij denken dat een bundeling van krachten de promotie van het dorp nog veel kan versterken. Verbetering van het imago is een van de weinige onderdelen uit het Dorpsplan waar tot heden nog geen aandacht aan is besteed", aldus voorzitter Johan Horst van de Dorpsraad. Onderdeel van de krachtenbundeling is de vervanging van de drie afzonderlijke websites van de genoemde instanties door één gezamenlijke website, waar ook de verschillende sociale media aan worden verbonden. Dit komt zowel de promotie van het dorp ten goede, als dat het beoogt te leiden tot versterking van de onderlinge samenhang van organisaties, clubs en eigen initiatieven van inwoners. (bron: Veluweland, 30-6-2017)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wapenveld heeft 20 rijksmonumenten.

- De Sionskerk (Putterweg 4) is gebouwd in 1977. In 1994 heeft er een uitbreiding plaats gevonden. De kerk heeft geen monumentale status en biedt ruimte voor circa 275 zitplaatsen. Met behulp van een vouwwand tussen kerk en vergaderzaal kunnen enkele tientallen plaatsen worden toegevoegd. Daarnaast zijn er meerdere kantoor-/vergaderruimtes in het gebouw aanwezig. Anno 2020 staat de kerk te koop.

- Molen De Vlijt.

- Molen De Wielewaal.

- Molen Volkers.

- "Bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed, molenerf met een gastvrij hart! Dat is de slogan die de basis is voor de ontvangst van de gasten die het toegangshek passeren. Voor een kopje koffie, een bezoek aan molen De Vlijt, als wandelaar of fietser de omgeving willen verkennen, er een feest vieren of trouwen, willen genieten van streekproducten. Het kan allemaal en er is nog veel meer. Het complex is aan de gemeenschap van Wapenveld geschonken door de op het erf begraven molenaar Willem Vrieze. De schenking van zijn bezit aan Stichting Molenbezit Gemeente Heerde in 2007 is de basis geweest voor de realisering van dit bezoekerscentrum op het snijvlak van de Veluwe en de IJsselvallei. Het erfgoedcomplex op Groteweg 54, N van de dorpskern, beslaat 3 hectare net als middelpunt de rijksmonumentale molen De Vlijt. Aan de zuidzijde staan een voormalige molenaarswoning/boerderij (gemeentelijk monument) en hooiberg (gemeentelijk monument) met aangebouwde kapschuur en aan de noordzijde een grote schuur (gedeeltelijk gemeentelijk monument). Het overdragen van kennis en liefde voor de molen aan met name de jeugd is een van de doelstellingen."

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Kids kunnen zich uitleven op het jaarlijkse Devotiefestival in Wapenveld (op een zaterdag in mei of juni, 10.00-16.00 uur, in 2020 voor de 6e keer) op en nabij het terrein van het hierboven beschreven Bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed. Een puzzeltocht met spannende verhalen, schatgraven naar de 'gouden kei' en zo een pannenkoek verdienen, rijden met paard en wagen, zien hoe in de middeleeuwen potten werden gebakken, zelf beeldhouwen, een puntje smeden en kaarsen maken, zijn enkele van de vooral op kinderen gerichte activiteiten. Vanaf Vrieze's Erfgoed is een puzzeltocht uitgezet door het Kloosterbos waarin ook het pontje over het Apeldoorns Kanaal is opgenomen. Onderweg horen de deelnemers spannende verhalen over het leven in de turbulente tijd van de middeleeuwen. Over fraters en edellieden, over woeste ridders en eenvoudige boeren. Op Camping 't Klooster kunnen ze schatgraven en eigentijds speuren met een metaaldetector. Wie de 'gouden kei' vindt heeft een pannenkoek verdiend, de ijzeren ringen zijn goed voor een ijsje. Moe van het lopen en graven, worden ze met paard en wagen door leden van menvereniging het Wapenvelds Gerij weer naar Vrieze's Erfgoed gebracht.

Daar zijn die dag ambachtslieden actief. Kinderen kunnen deelnemen aan een workshop beeldhouwen, een puntje smeden bij de smid, kaarsen dompelen in de bijenstal, calligraferen en kijken hoe glas-in-loodraampjes worden gemaakt. Natuurlijk is ook Molen De Vlijt in bedrijf en kunnen ze helpen met het malen van graan. Maar ook de moeders en vaders en oma's en opa's kunnen dit natuurlijk allemaal meebeleven. Via de scholen en kerken wordt vooraf ook nog een kleurplaat uitgedeeld over het klooster Hulsbergen. Die kan op de dag van het festival worden ingeleverd. De mooiste kleurplaat levert een pannenkoekenmaaltijd met tien vriendjes en vriendinnetjes op! Het Devotiefestival in Wapenveld pakt ook een traditie van de fraters van klooster Hulsbergen op. Om 12.00 uur wordt er zolang de voorraad strekt gratis brood en soep uitgedeeld. “Het beginsel van de Moderne Devotie vanuit het Evangelie van Jezus Christus was vooral gekenmerkt door het omzien naar elkaar. Dit in de zorg voor armen, het onderwijs aan de jeugd en ziekenzorg. Met het uitdelen van soep en brood verwijzen we hier naar”, vertelt Roel Docter namens de organisatie.

De deelname aan het Devotiefestival is helemaal gratis, mede dankzij een bijdrage van het Cultuur- en Erfgoedpact Heerde via het Platform Kunst en Cultuur Heerde. Om ook het 'omzien naar elkaar' handen en voeten te geven, worden op Vrieze's Erfgoed collectebussen geplaatst voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst hiervan gaat naar Stichting Grip op de Knip in Heerde. Deze heeft als doelstelling mensen in financiële problemen niet in de kou te laten staan. De organisatie is in handen van een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van Stichting Recreatie Wapenveld, Rond Uit Hattem, christelijk centrum De Hezenberg uit Hattem, Jeugd met een Opdracht uit Heerde, aangevuld met particulieren.

Het Devotiefestival is nauw verbonden met de historie van het klooster Hulsbergen dat van 1400 tot 1580 in de buurschap Hulsbergen aan de noordkant van het dorp heeft gestaan. De bewoners behoorden tot de beweging van de Moderne Devotie. De initiatiefnemers willen met deze activiteit bereiken dat de beginselen van zorg voor de minder draagkrachtigen, omzien naar elkaar en samen werken aan een leefbare samenleving onder de aandacht worden gebracht. Verldenswaard is dat de provincie Gelderland een bijdrage van ruim 20.000 euro heeft verstrekt aan Stichting Recreatie Wapenveld voor een archeologisch onderzoek naar de ondergrondse resten van het klooster. Dat zal in het najaar van 2019 worden uitgevoerd."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Het dorp ligt ingeklemd tussen de Veluwe en de IJsselvallei. Deze ligging zorgt voor een uniek en heel afwisselend landschap. Aan de ene kant de uitgestrekte Veluwse bossen, aan de andere de bekoring van het open weidelandschap. Daarbij wordt Wapenveld doorsneden door het Apeldoorns Kanaal, wat een extra charme geeft. Zeker als dit kanaal te zijner tijd weer bevaarbaar wordt! De ligging in het noordelijke puntje van de Veluwe, dichtbij de A50 en A28 en goed bereikbaar met openbaar vervoer, maakt van het dorp een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Als fietser, wandelaar, Nordic Walker, op skeelers; er zijn veel interessante tochten te maken. Niet alleen is er veel natuurschoon, ook de cultuurhistorie van het dorp, op het laagste puntje van de Veluwe, is boeiend. In de onmiddelijke omgeving ligt aan de noordkant de Hanzestad Hattem met haar schitterende binnenstad, aan de zuidkant Heerde met haar statige villa's, fraaie buitenplaatsen en Kasteel Vosbergen. En binnen een afstand van circa 10 kilometer de toeristenplaats Epe en de Overijsselse hoofdstad Zwolle. Het dorp kent een compact en gezellig winkelcentrum, heeft prima voorzieningen en actieve verenigingen die voor veel activiteiten zorgen." Aldus Stichting Recreatie Wapenveld op haar site.

- Ontdek het mooie buitengebied van Heerde, Hoorn en Wapenveld met het 'klompenpad' Vosbergenpad (14 km). Wandel over landgoed Vosbergen, langs sprengen en vroegere watermolens. Een afwisselend landschap op de flank van de Veluwe met haar rijke cultuurhistorie.

- Ontdek het mooie en afwisselende buitengebied van Wapenveld met het 'klompenpad' Paddenpad (13 km). Het landschap verandert richting de IJssel van bosrijk landschap - op de stuwwallen van de Veluwe - naar open ontginningsgebied. Onderweg kom je langs de nieuwe hoogwatergeul Veessen-Wapenveld.

- "Het Berghuizerbad in Wapenveld is een gezellig zwembad met diverse faciliteiten voor jong en ouder. Of je nu baantjes wilt zwemmen of wilt relaxen in het warme water. In het Berghuizerbad kan het allemaal! We hebben onder meer een wedstrijdbad van 25 meter lang. Dit bad heeft vijf banen en de temperatuur van dit bad is ca. 27 graden Celcius. Dit bad beschikt ook over een duikplank en startblokken. Verder is er een recreatiebad met verschillende dieptes en een rolstoelhelling. De temperatuur van dit bad is ca. 32 graden Celcius. Daarnaast beschikt dit bad over een glijbaan, jetstreams, bubbelbank, peuterbadje en diverse sproeiers. Het zwembad heeft ook een zonnebank die tegen betaling te gebruiken is. Daarnaast zijn er diverse kinderfeestjes mogelijk in het zwembad." Weet trouwens iemand waarom dit bad het Berghuizerbad heet? Buurtschap Berghuizen ligt toch aan de andere (noord) kant van het dorp?

- Sinds 2019 worden jaarlijks van 15 februari tot 15 juni delen van de Hoenwaard en de Gelderse Waard bij Hattem en het Wapenveldsebroek bij Wapenveld met pompen onder water gezet. De pompen die de plasdras-gebieden nat moeten houden werken op milieuvriendelijke zonne-energie. Het initiatief is genomen door het Collectief Veluwe, de coöperatie voor agrarisch natuurbeheer. De boeren stellen (delen van) hun percelen beschikbaar voor onder meer weidevogelbeheer. Op die percelen wordt bijvoorbeeld het maaien uitgesteld om weidevogels de kans te geven hun eieren uit te broeden en hun kuikens groot te laten worden. Andere percelen worden kruidenrijk gemaakt of worden door een paar koeien begraasd, waardoor weidevogelkuikens er insecten als voedsel kunnen vinden.

Door het deels onder water zetten van percelen ontstaan 'plasdras-gebieden', wat gunstig is voor weidevogels. Wormen en larven gaan langs de randen van het plasdras zitten. Zij vormen voor de volwassen weidevogels een grote voedselbron. Het water heeft ook een grote aantrekkingskracht op insecten. En die insecten zijn weer voedsel voor de kuikens van weidevogels. Het aanleggen van plasdras-gebieden is een onderdeel van het actieplan van de provincie Gelderland voor verbetering van het leefgebied voor akker- en weidevogels. Behalve voor weidevogelbeheer, maakt het Collectief Veluwe ook afspraken met agrariërs over het beheer van landschapselementen, zoals knotbomen, poelen en hagen en over botanisch beheerde kruidenrijke graslanden. Hiermee maken boeren en het Collectief Veluwe het agrarische landschap voor mens en dier aantrekkelijker. (bron: LTO Noord, 8-2-2019)

- "De primaire waterkering van de IJssel tussen Wapenveld en Hattem (dijkring 52) is gelegen langs het Apeldoorns kanaal. Dit deel van de IJssel-waterkering beschermt het gebied ten westen van het Apeldoorns kanaal tussen de genoemde kernen tegen overstromingen vanuit de IJssel. Deze waterkering voldoet niet meer aan de landelijk geldende veiligheidseisen en dient daarom te worden verbeterd. De dijkverbetering is opgenomen in het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma en dient uiterlijk in 2022 te zijn uitgevoerd. Waterschap Vallei en Veluwe heeft ten behoeve van de dijkverbetering IJsseldijk Apeldoorns Kanaal een projectplan Waterwet opgesteld." (bron en voor nadere informatie zie Waterschap Vallei en Veluwe, januari 2021)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wapenveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Stichting Recreatie Wapenveld.

- Sport: - Voetbalvereniging WZC* Wapenveld is opgericht in 1947. Na diversere eerdere locaties hebben ze sinds 1972 hun complex op Sportpark Monnikenbos. "In augustus 2013 is het zover: WZC moderniseert haar sportpark en met medewerking van de gemeente komt er geld vrij voor een kunstgrasveld. Dat biedt de club meteen de mogelijkheid om na 40 jaar het straatwerk te vernieuwen en dankzij de hulp van vele vrijwilligers bespeelt WZC nu een van de mooiste sportparken van de Veluwe. In 2012 was er al een overkapping gemaakt om het publiek bij neerslag een droge staanplaats te beiden. Ook het clubhuis is voorzien van een nieuwe uitstraling zodat de club klaar is voor een mooie toekomst. Hopelijk gaan we ooit weer een keer gloriejaren op voetbalgebied beleven... Maar het belangrijkste blijft wel dat iedereen zich thuisvoelt bij de club en iedereen zijn of haar hobby met plezier kan uitoefenen. De club heeft niet voor niets de slogan ontworpen: “beleef het mee bij WZC”." Aldus de laatste alinea van het hoofdstuk Geschiedenis op de site van de vereniging.
* = Wapenveldse Zaterdag Club.

- Bedrijvigheid: - De plaatsnaam Wapenveld komt wereldwijd 'op de kaart' dankzij Roeland van Delden met zijn in het dorp gevestigde firma Leadax. Zijn innovatieve producten vinden wereldwijd aftrek. Leadax heeft de ING Circulair Ondernemenprijs gewonnen op Duurzame Dinsdag editie 2019. - Duurzame Dinsdag (jaarlijks op de 1e dinsdag van september) is een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen bij beleidsmakers. Leadax was tot winnaar gekozen uit maar liefst 522 bedrijven verspreid door het hele land die zich hadden aangemeld voor deze editie van de Duurzame Dinsdag. De doorslag voor het winnen van de prijs was uiteindelijk het oplossen van twee grote problemen. Aan de ene kant het vervangen van het toxische lood op daken en aan de andere kant, door het gebruik van gerecycled plastic van autoruiten en veiligheidsglas. Op deze manier draag wordt er bijgedragen aan een gezondere samenleving door lood uit de directe werk- en leefomgeving van mensen te weren. Tevens wordt de afvalberg van plasticfolie uit veiligheidsglas verkleind. Een afvalberg die anno 2019 met 1 miljard kilo per jaar groeit! En een van de aannemers die het product gebruikt bij zijn opdrachten meldt als nog een groot voordeel dat dieven er, in tegenstelling tot lood, geen belangstelling voor hebben...

"Bij Leadax zijn we natuurlijk erg enthousiast over deze ontwikkelingen. De ING Circulair Ondernemenprijs is een prestigieuze prijs die wederom aangeeft dat we met ons product de juiste dingen doen. Natuurlijk is dit voor ons een goede manier om bekendheid te creëren over de toxische eigenschappen van lood, met als uiteindelijke doel natuurlijk om lood de wereld uit te helpen." ING heeft, als sponsor van de Circulair Ondernemenprijs, een artikel over Leadax en haar innovatieve product geschreven. Anno 2020 werkt ceo Roeland van Delden in Wapenveld aan zijn nieuwste ‘baanbrekende uitvinding’: duurzame dakbedekking die ook CO2 'opeet'. Elke vierkante meter staat gelijk aan een boom.

- "In Wapenveld maakt AkzoNobel diverse soorten coatings in relatief kleine hoeveelheden. De AkzoNobel-locatie ligt op een industrieterrein maar grenst ook aan een zijde aan het dorp. AkzoNobel wil een goede en veilige buurman zijn in het dorp. In 2017 zijn diverse projecten uitgevoerd om de veiligheids- en milieuprestaties van deze locatie te verbeteren. Er is onder meer een start gemaakt met het vervangen van alle uitpandige bovengrondse tanks door nieuwe tanks, die voldoen aan de nieuwste stand der techniek. Er is een nieuwe brandmeldcentrale in gebruik genomen, waardoor de brandveiligheid wordt verhoogd. Ook is in de grootste ventilator een demper geplaatst, die het geluid naar de omgeving sterk vermindert. Meerdere dempers gaan nog geplaatst worden.

Ook is er een logistiek project uitgevoerd. Dit project bestond onder andere uit het verplaatsen van de opslag van lege emballage naar het vernieuwde distributiecentrum. Dit leidt tot minder heftruckverkeer op de locatie waardoor er ook minder geluid zal zijn voor de medewerkers en de omgeving. In 2017 zijn alle naaste buren uitgenodigd voor een bezoekje aan de locatie. De locatiemanager heeft toegelicht wat de toekomstplannen zijn en er is een ronde gemaakt door de fabriek. AkzoNobel Wapenveld doneert regelmatig verf aan onder andere basisscholen in de regio." (bron: AkzoNobel)

Reactie toevoegen