Wapenveld

Plaats
Dorp
Heerde
Veluwe
Gelderland

wapenveld groeten uit 1957 [640x480].jpg

Wapenveld Groeten uit 1957

Wapenveld Groeten uit 1957

Wapenveld

Terug naar boven

Status

- Wapenveld is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Heerde.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Berghuizen, Werven en Wolbert. Verder heeft Wapenveld-Noord kennelijk een aparte bebouwde kom (want officiële blauwe plaatsnaamborden / komborden met die naam) en staat het - daarom? - ook in de atlas als vermeend aparte 'plaats', maar in de praktijk is het een buurt of (buiten)wijk van het dorp Wapenveld.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wapenveld ligt OZO van de dorpen 't Loo en Oldebroek, ZO van de dorpen Wezep en Hattemerbroek en het gelijknamige knooppunt (A28/A50), Z van de steden Hattem en Zwolle, ZW van de rivier de IJssel en de dorpen Windesheim, Laag Zuthem en Wijthmen, W van de dorpen Lierderholthuis en Heino, NW van de dorpen Veessen, Wijhe en Boerhaar, NNO van de dorpen Heerde, Oene en Epe, ONO van het dorp 't Harde en O van de A50.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Wapenveld 142 huizen met 794 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.500 huizen met ruim 6.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Nieuwbouwwijk De Kolk wordt sinds 2010 gerealiseerd.

- In 2011 is subsidie beschikbaar gekomen voor de herinrichting van het complex Erven IJzerman tot zuivelmuseum, verblijfsrecreatie en dagopvang voor ouderen.

- In 2011 is het Dorpsplan Wapenveld verschenen.

- De Dorpsraad, de Ondernemersvereniging en Stichting Recreatie Wapenveld gaan vanaf medio 2017 de promotie van het dorp bundelen. Op die manier wil men het dorp promoten op basis van de slogan uit het Dorpsplan: "Wij wonen waar anderen op vakantie gaan". "Verschillende inwoners en clubs zijn hier ieder voor zich mee bezig. Wij denken dat een bundeling van krachten de promotie van Wapenveld nog veel kan versterken. Verbetering van het imago is een van de weinige onderdelen uit het Dorpsplan waar tot heden nog geen aandacht aan is besteed", aldus voorzitter Johan Horst van de Dorpsraad. Onderdeel van de krachtenbundeling is de vervanging van de drie afzonderlijke websites van de genoemde instanties door één gezamenlijke website, waar ook de verschillende sociale media aan worden verbonden. Dit komt zowel de promotie van het dorp ten goede, als dat het beoogt te leiden tot versterking van de onderlinge samenhang van organisaties, clubs en eigen initiatieven van inwoners. (bron: Veluweland, 30-6-2017)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wapenveld heeft 20 rijksmonumenten.

- Molen De Vlijt.

- Molen De Wielewaal.

- Molen Volkers.

- Het complex Vrieze's Erfgoed is in 2011 geopend. Het erfgoed beslaat 3 hectare net als middelpunt rijksmonument De Vlijt. Aan de zuidzijde staat een voormalige molenaarswoning / boerderij (gemeentelijk monument), hooiberg (gemeentelijk monument) met aangebouwde kapschuur en aan de noordzijde een grote schuur (gedeeltelijk) gemeentelijk monument. Het geheel is in 2007 geschonken aan Stichting Molenbezit Gemeente Heerde. Die ontwikkelde plannen om het complex te behouden en verder te ontwikkelen. Het overdragen van kennis en liefde voor de molen aan met name de jeugd is een van de doelstellingen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken ove Wapenveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Stichting Recreatie Wapenveld.

Reactie toevoegen