Den Nul

Plaats
Dorp
Olst-Wijhe
Salland
Overijssel

den_nul_plaatsnaambord.jpg

Den Nul is een dorp in vanouds gemeente Olst, tegenwoordig gemeente Olst-Wijhe. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Fortmond en Duur.

Den Nul is een dorp in vanouds gemeente Olst, tegenwoordig gemeente Olst-Wijhe. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Fortmond en Duur.

Den Nul

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Den Nul.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Den Nul.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Den Nul.

Terug naar boven

Status

- Den Nul is een dorp* in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Olst-Wijhe. T/m 2000 gemeente Olst.
* De plaats heeft weliswaar geen kerk, maar heeft wel een kern van voldoende omvang om het als dorp te kunnen kwalificeren. Vergelijk een soorgelijke kern als Vlist.

- Het dorp Den Nul heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Olst.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Duur en Fortmond.

Terug naar boven

Ligging

Den Nul ligt direct N van Olst, ZW van Wijhe en grenst in het W aan de IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Den Nul heeft ca. 220 huizen met ca. 550 inwoners. Vermoedelijk zitten de buurtschappen Fortmond en Duur daarbij inbegrepen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Tijdens archeologisch onderzoek in 2010, voorafgaand aan de bouw van het nieuwe informatiecentrum, is op die plek een concentratie vuursteen aangetroffen. Tevens zijn resten van een haardkuil uit de prehistorie gevonden. Dit betekent dat op deze plek in die tijd jagers verbleven.

- Dorpsontwikkelingsplan Den Nul - Fortmond - Duur (2009).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Den Nul heeft 1 rijksmonument.

- Den Nul heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De Deventer historicus H.J. van Baalen, schrijver van onder meer ‘Joods leven Deventer en omstreken’, noemt de Joodse begraafplaats van Den Nul ‘het vermoedelijk meest vergeten Joodse begraafplaatsje van Nederland’. Klein is de begraafplaats met slechts 1 grafzerk in ieder geval (iemand stelt te weten dat er ooit nog enkele zerken hebben gestaan, maar daar is nog geen bewijs van gevonden), maar vergeten is de begraafplaats zeker niet. Ingesloten door naoorlogse bebouwing ligt het mini-begraafplaatsje er verzorgd bij. Begin 21e eeuw is de begraafplaats door bewoners van Den Nul opgeknapt. De begraafplaats wordt onderhouden door een buurtbewoner.

- Op de Algemene Begraafplaats van Den Nul rusten 15 vliegeniers uit het Gemenebest die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Nulse Feest (weekend in juni) met o.a. loempia's van Kim Chi, die volgens de link kennelijk zó lekker zijn dat je ze niet mag missen, en dat de feestgangers het alleen daarom al jammer vinden als het feest afgelopen is.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Informatiecentrum IJssel Den Nul is ontworpen door De Velde Architecten en in 2010 gerealiseerd. Het is het resultaat van een vruchtbare samenwerking van Staatsbosbeheer, Woningcorporatie SallandWonen (zie pag. 13 onder de link), de J.P. van den Bentstichting en Historische Vereniging 't Olster Erfgoed. Het informatiecentrum is een vervanging van informatieboerderij De Zoogenbrink bij Olst. Het Infocentrum laat de cultuurhistorie, de natuur en de rol van het water in het gebied op en rond de IJssel zien. Cliënten van de J.P. van den Bentstichting runnen het restaurant. - Prinses Margriet en haar man prof. mr. Pieter van Vollenhoven hebben in april 2012 het infocentrum officieel geopend.

Het vroegere trekpontje over de Lange Kolk bij het Infocentrum heeft plaats gemaakt voor een mooie 66 meter lange drijvende voetbrug, waarover je naar de Duurse Waarden kunt lopen. De boomgaard van het infocentrum, de waterspeelplaats en de milieuvriendelijke drijvende voetbrug sluiten aan op de wandelroutes in de waterrijke omgeving van de uiterwaarden langs de IJssel.

- Wandelroute Rondom Den Nul (naar keuze 8 of 12 km).

- Rereatieplas Lange Kolk, ook wel Kolkbad.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoalbums met oude foto's van Den Nul, Fortmond en Duur.

Terug naar boven

Links

- Buurthuis Den Nul - Fortmond - Duur. - Buurthuis op Facebook.

- Plaatselijk Belang Den Nul - Fortmond - Duur is opgericht in 1978.

- Basisschool De Holsthoek is een kleine dorpsschool. De school staat in een prachtige omgeving en 'Natuurlijk! De Holsthoek' is dan ook niet voor niets de slogan van de school waar iedereen welkom is. Respect voor elkaar, vertrouwen, verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, uitgaan van de sterke kanten en een grote mate van ouderbetrokkenheid is de basis. De school is een plek waar kinderen zich thuis voelen en waar zij de bagage krijgen om zich te kunnen ontwikkelen tot een evenwichtig en gelukkig mens.

- De Nulse Natjes on Tour is een vriendinnengroep die ooit begonnen zijn met een biljartclubje en later ook met een carnavalsgroep. De naam is afgeleid van het lokale drankje 'Nuls Nat'.

Reactie toevoegen