Welsum

Plaats
Dorp
Olst-Wijhe
Salland
Overijssel

Welsum

Terug naar boven

Status

- Welsum is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Olst-Wijhe. T/m 2000 gemeente Olst.

- Onder het dorp Welsum valt ook de buurtschap Welsumerveld.

Terug naar boven

Ligging

Welsum ligt aan de rivier de IJssel, ligt W van Olst, NW van Deventer en Diepenveen, OZO van Epe en O van de A50, en grenst in het Z aan Terwolde en in het W aan Oene.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Welsum 102 huizen met 691 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 230 huizen met ca. 580 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Welsum.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Welsum.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Welsum heeft 12 rijksmonumenten.

- Welsum heeft 15 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde Kerk.

- Molen Houdt Braef Stant (IJsseldijk 65) is een korenmolen uit 1856. De molen is voor het laatst in 1986 gerestaureerd. Vrijwillig molenaar is Casper van Beek. De molen is tegenwoordig in gebruik als woning en is niet te bezichtigen.

- Gevelstenen in Welsum.

- De LAACC-bunker (Light Anti Aircraft Control Centre) (IJsseldijk 5a) is een als boerenschuur vermomde bunker, die tijdens de Koude Oorlog dienst heeft gedaan als commandopost. De grote deuren waren louter bedoeld als vermomming. In deze bunker, gebouwd in 1952, bevond zich het commandocentrum van de luchtverdediging van de voormalige IJssellinie. De bunker is te bezichtigen.

Terug naar boven

Evenementen

- De Vereniging voor Volksvermaken (VvV) is opgericht in 1917 en heeft dus in 2017 het 100-jarig bestaan gevierd. De organisatie bestaant uit vrijwilligers die door het jaar heen allerlei evenementen organiseren, zoals palmpasen (voor kinderen), het Poasvuur, de Welsumse Karmse, het IJsfeest en de Zeepkistenrace.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Met de afronding van graafwerkzaamheden in de Welsummer- en Oenerdijkerwaarden is in december 2011 fase 4 van het project IJsseluiterwaarden Olst afgerond. Deze fase bestond uit de aanleg van een deel van een meestromende geul in de uiterwaard op de westoever van de IJssel. Daarnaast zijn de voormalige zandwinput de Hooge Waard en de rivieroever natuurlijker gemaakt. Met de afronding van de werkzaamheden bij Welsum krijgt het project IJsseluiterwaarden Olst steeds meer vorm.

De werkzaamheden op de westoever volgen op de succesvolle afronding van de eerste werkzaamheden in Fortmond. Die bestond uit het vergroten van de plas de Roetwaard en uitbreiden van de geul die al aanwezig was in de Duurse Waarden. Daarnaast is ook een voormalige puinstort gesaneerd in de Enk. Op deze plek wordt in de toekomst een nieuw geulenstelsel gegraven. In het kader van Ruimte voor de Rivier moest in de IJssel in 2015 een waterstandsdaling zijn bereikt van 6 tot 8 centimeter. Dat is nodig om de veiligheid bij hoog water te vergroten. Daarnaast wordt er nieuwe natuur ontwikkeld en komt er meer ruimte voor recreatie. Tevens wordt de bodem van het ernstig verontreinigde Olsafaterrein gesaneerd.

- Wandelroute 't Welsums Kippeneindje (7 km).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Welsum.

- Nieuws: - Het Welsums Krantje verschijnt 1x per kwartaal en is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Welsum.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Bongerd bestaat sinds 1980 en is het bruisende dorpshart. Het is de thuisbasis van bijna 20 verenigingen en activiteitenclubs.

- Onderwijs: - Basisschool Dijkzicht.

- Muziek: - "Een bezoek aan de Welsumse Karmse is natuurlijk niet compleet zonder het Welsums Volkslied te zingen. Natuurlijk kennen alle Welsummers dit lied uit hun hoofd, maar voor bezoekers van “buitenaf” is de tekst te vinden onder de link. Bij het zingen van dit volkslied gaat het niet om zangkwaliteit, maar om plezier en volume." Aldus de dorpssite.

- Sport: - Sportvereniging SV Welsum is een zogeheten omni-vereniging, dat wil zeggen dat je er voor verschillende sporten terecht kunt, namelijk Voetbal (veld), Zaalvoetbal (dames), Tennis, Volleybal en Gymnastiek (MBVO).

- Weer: - Weerstation Welsum.

Reactie toevoegen