Raalte

Plaats
Dorp en gemeente
Raalte
Salland
Overijssel

gemeente_raalte_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Raalte anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Raalte anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Raalte

Terug naar boven

Status

- Raalte is een dorp en gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Salland.

- De gemeente Raalte is in 2001 vergroot met de gemeente Heino.

- De gemeente Raalte omvat, naast de gelijknamige hoofdplaats, de dorpen Broekland, Heeten, Heino, Laag Zuthem, Lierderholthuis, Luttenberg, Mariënheem en Nieuw-Heeten, en de buurtschappen Boetele, De Hooge Wegen, Raams (deels), Schoonheten en Veldhoek (grotendeels). Dit zijn bij elkaar 9 dorpen en 5 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Raalte.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Raalte.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Raalte ligt O van de dorpen Wesepe, Boskamp, Olst, Den Nul, Boerhaar, Wijhe en Windesheim, ZO van de stad Zwolle en het dorp Wijthmen, Z van de dorpen Hoonhorst, Dalfsen en Lemelerveld, ZW van de dorpen Lemele en Den Ham en de stad Ommen, W van de dorpen Haarle, Hellendoorn en Nijverdal, NW van het dorp Holten en de stad Rijssen, N van de dorpen Okkenbroek, Lettele en Bathmen en NO van de dorpen Colmschate, Schalkhaar en Diepenveen en de stad Deventer. De gelijknamige hoofdplaats ligt min of meer centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Raalte 833 huizen met 5.005 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 71/463 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Tijenraan 236/1.381, Linderte 112/648, Luttenberg 67/376, Boetelo 34/213, Heeten 195/1.199, Ramele 44/265, Pleegste 49/295 en Broekland 25/165. Tegenwoordig heeft de gemeente Raalte ca. 14.500 huizen met ca. 36.500 inwoners, het gelijknamige dorp heeft ca. 7.600 huizen met ca. 19.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Raalte, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Vereniging Raalte en Omstreken.

- Oudheidkamer in Cultuurboerderij Strunk.

- Raalte-clopedie. Geschiedenis van de gemeente (van voor de herindeling) in woord en beeld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Raalte krijgt, vermoedelijk in 2017, een ongelijkvloerse kruising in de N35. Deze zorgt ervoor dat het autoverkeer op de N35 en de N348 vlot kan doorrijden en niet meer hoeft te wachten voor verkeerslichten en slagbomen bij het spoor. Ook het fietsverkeer krijgt een veilige, vrij liggende en snelle route onder de N35 en het spoor door. De aanpak van knooppunt Raalte is onderdeel van de totale verbetering van rijksweg N35 Zwolle-Almelo. "De ambitie van ons als provincie en de betrokken gemeenten is om rijksweg N35 om te bouwen tot een autoweg met 2x2 rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en een maximum snelheid van 100 kilometer per uur. De aanpak van knooppunt Raalte is een mooie stap voorwaarts in het opheffen van weer een knelpunt op deze rijksweg. Dat is goed voor de economie en bereikbaarheid in deze regio", aldus gedeputeerde Bert Boerman bij de bekendmaking van het rond krijgen van de financiering (de kruising kost ca. 50 miljoen euro) eind 2016.

- Onder de noemer De Kracht van Salland werkt een hecht netwerk van vrijwilligers en organisaties aan nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Raalte heeft als plaats 16 rijksmonumenten.

- Raalte heeft 23 gemeentelijke monumenten.

- Stichting Industrieel Erfgoed Deventer voert een haalbaarheidsonderzoek uit naar woningbouw in en achter de Raalter watertoren aan de Korenstraat. De bedoeling is dat er 6 woningen in de toren komen. Om dit financieel haalbaar te maken, is aanvullende woningbouw noodzakelijk. Dat wordt mogelijk op het terrein van de voormalige firma Visser, waar Haarco nu nog een opslag heeft.

- Windmotor Overesch.

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Raalte.

- Het American Motorcycle Museum. Home of Harley-Davidson, Indian and other Legends wordt gerund door Max en Ans Middelbosch. Zij kopen hun eerste Harley in 1973 en vanaf dat moment groeit de passie voor motorfietsen uit tot de huidige collectie van ca. 150 Amerikaanse motorfietsen. Het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit Harley-Davidson en Indian motorfietsen, maar ook enkele andere merken zoals Ace, Excelsior en Henderson zijn vertegenwoordigd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Ribs & Blues is het grootste gratis roots- & bluesfestival van Nederland. Elk jaar tijdens Pinksteren op het festivalterrein in Raalte. Blues, bluesrock en Americana van de beste bands uit binnen- en buitenland.

- Gedurende 5 dagen eind augustus (in 2018 voor de 67e keer) viert Raalte en wijde omgeving Stöppelhaene. "Dankzij haar unieke activiteiten, folkloristische geschiedenis en betrokken vrijwilligers is dit Sallandse oogstfeest inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste, mooiste en leukste festivals van Oost-Nederland. Stöppelhaene is: volop genieten van het unieke Oogstcorso, feestvieren met de beste bands en artiesten, slenteren over de gezellige Braderie, een kijkje nemen op de Boerendag, meedeinen met de muziek van het Bloazersfestival, maar vooral elkaar ontmoeten op een terrasje en samen genieten van de geweldige sfeer. Kom ook naar Stöppelhaene en ervaar het zelf!" Aldus de organisatie op haar site.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Beekdallandschap Hoge Broek bloeit weer als vroeger, dankzij de inzet van vrijwilligers.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Raalte (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officièle site van de gemeente Raalte. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

Reactie toevoegen