Heeten

Plaats
Dorp
Raalte
Salland
Overijssel

Heeten

Terug naar boven

Status

- Heeten is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Raalte.

- Onder het dorp Heeten vallen ook de buurtschappen De Hooge Wegen en Schoonheeten (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1300 Heden, Hetene, 1371 Heten, 1381-1383 Hetenne, Heten, 1390 Hetene, 1665 Heeten.

Naamsverklaring
Afleiding van heet = heide 'onontgonnen veld, vlakte' met het suffix -ene in de betekenis 'nederzetting op de heide'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt O van de dorpen Wesepe, Boskamp en Olst, ZO van de dorpen Broekland, Boerhaar en Wijhe, ZZO van het dorp Heino, Z van het dorp Raalte, ZZW van de dorpen Mariënheem en Lemelerveld, ZW van de dorpen Haarle, Hellendoorn en Luttenberg, WZW van het dorp Nijverdal, WNW van het dorp Nieuw-Heeten, NW van de dorpen Okkenbroek en Holten, N van het dorp Bathmen, NNO van het dorp Lettele en NO van de dorpen Colmschate, Schalkhaar en Diepenveen en de stad Deventer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Heeten 195 huizen met 1.199 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Werkgroep Historisch Heeten, die als doelstelling heeft het verzamelen, archiveren en bewerken van historisch materiaal betreffende deze voormalige marke en van zowel historisch als recent materiaal van het dorp. Zij werkt geheel zelfstandig maar is onderdeel van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken. De Werkgroep beheert ook het Dorpsarchief. Dit is gevestigd in de koffiecorner van de Stevenskamp (Stevenskamp 1). Het archief is elke 1e vrijdag van de maand geopend van 18.00 tot 20.00 uur. Het Dorpsarchief is openbaar en dus vrij toegankelijk. Indien gewenst wordt toelichting gegeven en kunnen tegen vergoeding kopieën of scans worden gemaakt van de aanwezige materialen. De werkgroep beschikt ook over een uitgebreide bibliotheek met boeken over de regionale geschiedenis, die door diverse personen geschonken zijn. Onder bepaalde voorwaarden kunnen deze ook worden uitgeleend.

"Werkgroep Historisch Heeten verzamelt zo veel mogelijk materiaal uit het dorp om een gedegen overzicht te krijgen van de historie. Als je iets geschikts denkt te hebben, kun je dit tijdens de openstelling van het archief inbrengen, maar ze kunnen na een telefoontje ook contact met je opnemen om je thuis te bezoeken. Welke materialen zijn welkom? Denk met name aan oude foto’s van het dorp, schoolfoto’s, kiekjes van vroegere bewoners, van boerderijen en winkelbestand, van dorpsactiviteiten en festiviteiten, bidprentjes, oude documenten en aktes, notulen en andere gegevens van verenigingen, boekjes over het dorp of waarin het dorp vermeld staat e.d. Overigens is vanuit de Historische Vereniging Raalte en Omstreken een werkgroep van start gegaan met als doel het verrichten van onderzoek naar de historie van boerderijen in onze voormalige marke. De gegevens van de oude erven en katersteden zullen t.z.t., geïllustreerd met fotomateriaal, in boekvorm verschijnen."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heeten heeft 28 rijksmonumenten, voor een groot deel betrekking hebbend op landgoed Schoonheten.

- Heeten heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- De RK kerk O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Heeten (Dorpsstraat 16) is in 1892 ontworpen door architect A. Tepe. Het is een driebeukige hallenkerk, enigszins geinspireerd op de Westfaalse gotiek, met wijde interculumnien tussen de zuilen. Driezijdig gesloten transeptarmen, driezijdig gesloten koor met aan weerszijden diagonaal geplaatste polygonale kapellen als overgang naar het transept. De zijbeuken hebben aan de westzijde driezijdige sluitingen. Gekoppelde vensters in elk der beide schiptraveeen. Toren met in de klokkeverdieping in ieder gevelvlak een brede spitsboognis, geflankeerd door twee smalle. Kalkstenen hoogaltaar van F.W. Mengelberg. Mechanisch torenuuwerk van F. van de Kerkhof en Zonen (Aarle-Rixtel), met elektrische opwinding.

Het hoofdorgel is in 1870 gebouwd door orgelmaker Elberink (met gebruikmaking van materiaal van het oude orgel van Naber). In de oorlog is het orgel zwaar beschadigd geraakt. De firma Elbertse heeft het orgel in 1946/1947 hersteld. In 2000 is het orgel nogmaals door dezelfde firma gerestaureerd. Het koororgel is in 1878 gebouwd door Maarschalkerweerd & Zoon voor het Sint Andreasklooster in Utrecht. In 1986 is het orgel geplaatst in de kapel van de Zusters Franciscanessen in Aerdenhout (België). Sinds 1998 staat het orgel in Heeten. De kerk valt tegenwoordig onder de Parochie Heilig Kruis.

"In 1986 werd de kerk van Heeten aangemerkt als "een monument dat matig was onderhouden". De kapconstructie was door houtrot ernstig aangetast en in de toren moesten diverse balken worden vervangen. Deze eerste fase is in 1987 uitgevoerd. In 1989 kwam in fase twee de torenspits aan de beurt. Er kwamen onder meer nieuwe leien op, waardoor de toren er weer strak uit kwam te zien. In 1993 zijn in fase drie de leien op het dak en de dakgoten vervangen. In dat jaar zijn ook de glas-in-loodramen van voorzetramen voorzien, waarna het kerkgebouw weer wind- en waterdicht was. Afhankelijk van de beschikbaarheid van subsidies is in 1997 de toren helemaal opnieuw ingevoegd. Een jaar later is het interieur opnieuw geschilderd, waardoor deze een geheel ander aanzien heeft gekregen. Vervolgens is de kerk begin 1999 voorzien van nieuwe verlichting, volgens een nieuw concept dat nog nergens was toegepast. In 2000 is het grote orgel volledig gerestaureerd. Tevens heeft in 2000 restauratie van de leien op de steunberen plaatsgevonden, en is de kapel op de begraafplaats gerestaureerd." (bron: Parochie Heilig Kruis)

- Gevelstenen in Heeten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Treffers Heeten is een vereniging die door het jaar heen allerlei evenementen en activiteiten organiseert.

- Treffers Weidefeest (weekend in april).

- Kermis (gedurende 5 dagen in juni).

- Dorpsfeest Ponyweek (laatste week van september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2012 is een nieuw zelfbedienings-kabelpontje bij Heeten in gebruik genomen. Door dit pontje is er een goede verbinding ontstaan tussen het jaagpad aan de oostkant van het Overijssels Kanaal met het Schot Beumerpad dat aan de westkant is gelegen.

- Zwembad De Oase is aangelegd in 1970. Er is een onverwarmd familiebassin van 1,4 meter diep met een oppervlakte van 360 m2 (12x30). Daarnaast is er een peuter/kleuterbad. De zonneweide is ruim 3000 m2 groot. Verder is er een 30 meter lange glijbaan. Vanaf medio 2018 wordt het zwembad gerenoveerd; het grote bad wordt vervangen door een energieneutraal nieuw bad en ook verder worden er duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Zo wordt de zuivering vernieuwd, met minder chloorverbruik tot gevolg. De totale renovatie kost ca. 250.000 euro. Dankzij de gulheid van de inwoners van Heeten bij inzamelingsacties in 2017, onder de titel "Wij zwemmen niet in het geld, vandaar dat er bij u wordt aangebeld", kan het zwembad definitief behouden blijven, en is in de voorheen nog ontbrekende 45.000 euro nu ook voorzien. Tijdens de collectes lieten de inwoners weten het zwembad graag te willen behouden.

- Winkelen in Heeten is een initiatief van de Heetense Ondernemers Vereniging (HOV). Middels deze website kun je snel een bedrijf vinden, contact leggen en de weg er naar toe vinden.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Heeten, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heeten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Heeten op nieuwssite Salland Centraal.

- Dorpshuis: - Kulturhus Trefpunt is het dorpshuis van Heeten waar dagelijks diverse activiteiten plaatsvinden "voor Heetenaren, door Heetenaren". Het staat aan de rand van het centraal gelegen dorpsplein en het biedt een scala aan mogelijkheden. Het wordt gerund door een grote groep gemotiveerde vrijwilligers, samen met Stichting Trefpunt en een beheerder.

- Onderwijs: - Basisschool St. Bernadette. Door hun wijze van omgaan met kinderen, beogen ze de kinderen zelfstandigheid, creativiteit en kritisch denken bij te brengen. Ze vinden dat kinderen hun eigen mogelijkheden moeten kunnen ontplooien, en willen zoveel mogelijk rekening houden met de mogelijkheden van het kind. Ze vinden het belangrijk dat kinderen leren openstaan voor de waarden en normen van anderen. Respect kunnen opbrengen voor anderen. Daarom zijn ze alert op discriminatie en pesten. Ze vinden het belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan en er veel leren.

De Bernadetteschool is een katholieke school. Hun geloof beogen ze inspiratiebron te laten zijn bij hun werken met kinderen. De waarden en normen die daaruit voortkomen zijn natuurlijk niet uniek voor de school. Wel beogen zij hun katholiek-zijn serieus inhoud te geven door o.a.: het houden van een dagopening in iedere groep aan het begin van de dag; de catecheselessen, vieringen rond kerkelijke feesten; de band met de parochie en de voorbereiding op Eerste Communie en Vormsel. Omdat er in Heeten maar één basisschool is, staat de school ook open voor kinderen met een andere geloofsopvatting en niet-kerkelijken (ongeveer 10%).

- Jeugd en jongeren: - "Scoutinggroep de Achille Ratti-groep in Heeten - meestal spreken we zelf over 'de Ratti' - is direct na de Tweede Wereldoorlog in 1945 opgericht door kapelaan Lohuis, hopman Eijsink en vaandrig Bömer. Zij vernoemden de nieuwe groep naar Paus Pius de Elfde (Achille Ratti was zijn burgernaam), die vlak voor de oorlog was overleden. Deze paus stond onder andere bekend om zijn voorliefde voor het maken van bergwandelingen en dat past natuurlijk precies bij een Katholieke Verkennersgroep. Uit het feit dat we opgericht zijn door onder meer een kapelaan én vernoemd zijn naar een paus blijkt wel dat we van oorsprong een katholieke groep zijn.

Vandaag de dag hebben we echter een 'open signatuur' en iedereen is dan ook welkom als lid van onze vereniging ongeacht geloof, afkomst of sexuele geaardheid. Gezelligheid, plezier, elke week een ander programma met de kinderen. Dat is wat wij voor jou in de aanbieding hebben: vlotvaren, een bezoekje bij de brandweer, paasvuur aansteken, marshmallows boven een houtvuur, een glas zandstralen, dweilhockey, een dropping, hutten bouwen, bos spelen, verzin het maar... En het leuke is dat je het zelf mag verzinnen... Lijkt het je wat? Kom dan eens een keer kijken en kennismaken bij een van onze bijeenkomsten. Je bent van harte welkom!"

- Muziek: - Fanfare St. Caecilia.

- "De naam van Mannenkoor Germania is ontstaan naar aanleiding van Germaanse vondsten die tijdens opgravingen in 1994 in Heeten zijn gedaan. Het koor heeft ca. 30 leden, die allemaal uit het dorp komen, ook de dirigent en de toetsenist. Marjon Ruiter is onze dirigent en Robert Jansen begeleidt ons op keyboard. Wij zijn een graag gehoord mannenkoor en geven regelmatig concerten. Wij treden op voor diverse verenigingen en instellingen, ook op kermissen en partijen zorgen wij voor een vrolijke noot. Ons koort is meerstemming, met tenoren, baritons en bassen. Wij hebben een uitgebreid repertoire: Oudhollandse liederen, modern Nederlands en Engelstalige liederen, zeemansliederen en een uitgebreid Kerstrepertoire. Nummers die zich daarvoor lenen worden meerstemmig gebracht. Kortom voor elk wat wils. We beschikking over een eigen geluidsinstallatie. Ook hebben we een speciaal ontwikkelde podiumtent voor buitenoptredens "

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. Heeten.

- Tennisvereniging.

- Zorg: - Zorgboerderij Beumershoek.

- In 2007 zijn aan de Johannalaan in Heeten zelfstandige appartementen gerealiseerd in een bestaande villa, voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De locatie wordt beheerd door de in NAH gespecialiseerde organisatie Op Pad, die valt onder zorginstelling Zozijn.

Reactie toevoegen