Schalkhaar

Plaats
Dorp
Deventer
Salland
Overijssel

schalkhaar groeten uit westenberg kazerne 1959 [640x480].jpg

Schalkhaar Groeten uit Westenberg Kazerne 1959

Schalkhaar Groeten uit Westenberg Kazerne 1959

Schalkhaar

Terug naar boven

Status

- Schalkhaar is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Deventer. T/m 1998 gemeente Diepenveen. In Schalkhaar stond het gemeentehuis van de gemeente Diepenveen.

- Onder het dorp Schalkhaar vallen ook de buurtschappen Averlo en Frieswijk (grotendeels) en Linde (deels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Schalkhaar ligt NO van de stad Deventer, de rivier de IJssel en de dorpen Twello en Wilp, OZO van de dorpen Diepenveen, Terwolde, Vaassen en Emst, ZO van de dorpen Boskamp, Olst, Den Nul, Oene en Epe, ZZO van de dorpen Boerhaar en Wijhe, Z van het dorp Broekland, ZZW van het dorp Raalte, ZW van de dorpen Heeten en Nieuw-Heeten, WZW van de dorpen Lettele, Okkenbroek en Holten, WNW van het dorp Bathmen, NW van de dorpen Colmschate en Harfsen en N van de dorpen Epse en Gorssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Schalkhaar 7 huizen met 42 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.300 huizen met ca. 5.800 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Schalkhaar heeft 1 rijksmonument.

- Schalkhaar heeft 28 gemeentelijke monumenten.

- De RK H. Nicolaaskerk maakt deel uit van de H. Lebuinusparochie. Deze driebeukige neogotische pseudobasiliek met fronttoren is in 1895 gebouwd naar ontwerp van architect G. te Riele. Stilistisch beïnvloed door de late Nederrijnse gotiek en door het werk van A. Tepe. In 1933 ingrijpend gewijzigd en uitgebreid met een nieuw dwarsschip en koor door J. Haket. Op de van briefpanelen voorziene koortribune een eenklaviers orgel uit 1900, gemaakt door Ludwig Schwarze (1858-1925) te Anholt. De kerk lijkt veel op die van buurdorp Lettele. Ze zijn dan ook kort na elkaar door dezelfde architect ontworpen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Schalkhaar.

- Belangenvereniging: - Platform Schalkhaar.

- Sport: - SVS Volleybal.

Reactie toevoegen