Deventer

Plaats
Stad en gemeente
Deventer
Salland
Overijssel

deventer bokkingshang 1902 [640x480].jpg

Deventer Bokkingshang 1902

Deventer Bokkingshang 1902

Deventer..jpg

Het stratenpatroon is ongewijzgd sinds de kaart van Blaeu uit 1652.

Het stratenpatroon is ongewijzgd sinds de kaart van Blaeu uit 1652.

Deventer.JPG

De Bruynsteeg links en de Papenstraat rechts in Deventer.

De Bruynsteeg links en de Papenstraat rechts in Deventer.

Deventer. (2).JPG

Mooie snijramen, gezien in de Graven in Deventer.

Mooie snijramen, gezien in de Graven in Deventer.

OV gemeente Deventer in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Deventer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Deventer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Deventer

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij Het Wesselink.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Deventer.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Deventer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Deventer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Deventer (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Deventer is een stad en gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Salland.

- De gemeente Deventer is in 1999 vergroot met de gemeente Diepenveen en in 2005 met de gemeente Bathmen. Middels een grenscorrectie in 1975 was het dorp Colmschate al vanuit de gemeente Diepenveen aan de gemeente Deventer toegevoegd.

- De gemeente Deventer omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Bathmen, Colmschate, Diepenveen, Lettele, Okkenbroek en Schalkhaar en de buurtschappen Apenhuizen, De Bannink, Dortherhoek, Averlo en Frieswijk, Linde, Loo, Molenbelt, Oude Molen, Oxe, Pieriksmars, Rande, Snippeling, Tjoene en Zuidloo.

- Wapen van de gemeente Deventer.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Deventer.

Terug naar boven

Ligging

Deventer ligt in het uiterste ZW van de provincie Overijssel en grenst in het Z aan de A1, in het W aan de IJssel (en in beide gevallen ook aan de provincie Gelderland), met dien verstande dat een klein stukje van Deventer (= de wijk De Hoven) W van de IJssel ligt (vergelijkbaar met het Z van Deventer gelegen Zutphen).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Grenscorrectie:
Tot 1 januari 2010 heeft binnen de gemeente Deventer (en tot 2005 binnen de gemeente Bathmen) een tweetal adressen in de gemeente Deventer de postale naam Holten gehad. De betreffende woningen stonden t/m 2009 in de gemeente Deventer, maar hadden een oprijlaan die uit kwam op de Oude Stationsweg (kadastrale gemeente Holten) en kregen daarom de postcode van Holten (7451).

Toen men in Deventer keek naar de plaatsnamen t.b.v. de Wet BAG viel daarbij op dat in de gemeente Deventer ook de naam 'Holten' als plaatsnaam voor kwam. Vanuit de gemeente werd toen geopperd om de betreffende woningen onderdeel te maken van Bathmen, hetgeen kracht werd bijgezet door de historische situatie (tot 2005 lagen de woningen in de gemeente Bathmen). De bewoners voorzagen daardoor echter problemen met de vindbaarheid van het adres voor de post en eventuele hulpdiensten.

Een andere optie was de plaatsnaam 'Holten' ook vast te leggen binnen de gemeente Deventer, maar dat stuitte op bezwaren bij TNT. Aangezien voor deze twee woningen een nieuwe woonplaatscode uitgegeven diende te worden (en middels het Kaderconvernant Postcodes tussen ondermeer TPG/TNT en VNG juist is afgesproken dat "gemeenten zich inspannen te voorkomen dat Woonplaatsnamen worden toegekend die reeds in Nederland bestaan".) Ook met het toekennen van een nieuwe postcode voorzag men problemen met de vindbaarheid van het adres.

Uiteindelijk is besloten om de gemeentegrens tussen de gemeenten Deventer en Rijssen-Holten een logischer verloop te geven, waarbij de bovenstaande woningen zijn overgeheveld naar de gemeente Rijssen-Holten. Daarnaast is de gemeentegrens aangepast op plaatsen waar deze een perceel doorsneed, waardoor de bewoners met één i.p.v. twee gemeenten als ambtelijke instantie te maken hebben. Zie ook het artikel over deze materie in de Stentor.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Deventer, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historisch Museum Deventer, gevestigd in de monumentale Waag uit 1528.

- Stichting Oud Deventer.

- Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) Deventer.

- Deventer geschiedenis.

- Het Deventer Dagblad kunt u (betreffende de jaren 1869-1945) via de link digitaal doorzoeken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Deventer heeft als stad 540 rijksmonumenten.

- Deventer heeft 584 gemeentelijke monumenten.

- Deventer op de kaart is een site met een interactieve kaart waarop u bezienswaardigheden en anderszins cultureel erfgoed van Deventer kunt bekijken.

- Bolwerksmolen.

- Grote Kerk of Lebuïnuskerk.

- Oude begraafplaats.

- De Zwarte Silo uit 1923 functioneerde tot 1990 als graanopslag. Sindsdien was het karakteristieke gebouw niet meer in gebruik. In 2016 is het voorheen gesloten opslaggebouw, een gemeentelijk monument, omgevormd tot een transparante hal met plek voor verschillende kleinschalige eetgelegenheden: Fooddock.

- Gevelstenen in Deventer.

- De 62,5 meter hoge Grote Toren of Lebuïnustoren dateert uit de 15e eeuw en is een van de 100 belangrijkste momenten van Nederland. Het beroemde Hemony-carillon in de toren omvat 47 klokken. In 2010 zijn zowel interieur als exterieur van de toren grondig gerestaureerd. Ònder meer alle aangetaste natuurstenen elementen zijn  vervangen.

- Het Speelgoedmuseum Deventer is gehuisvest in twee fraaie laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink. De collectie omvat meer dan 13.000 objecten. Zwaartepunten hierin zijn ongeveer 2000 treinen en mechanisch speelgoed, poppen (ca. 350), poppenhuizen (ca. 200), constructiespeelgoed (ca. 250), optisch speelgoed (ca. 450), kinderboeken (ca. 2060) en -prenten (ca. 600), spellen (ca. 1700) en buitenspeelgoed.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het kader van het project Ruimte voor de Rivier zijn in 2014 nevengeulen in de uiterwaarden bij Deventer aangelegd en heringericht. Door de klimaatverandering moet de IJssel in de toekomst in extreme situaties meer water afvoeren. Door geulen te graven in de uiterwaarden kan het water sneller worden afgevoerd, waardoor de kans op overstromingen afneemt. Het project betrof bijna 10 kilometer uiterwaard, aan beide kanten van de rivier. Door de uitvoering van het plan nemen veiligheid en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied toe.

Zo is de Zandweerdplas, in het NW van Deventer, W van de wijk Zandweerd, uitgebreid en naar het N verlengd, en zo geschikt gemaakt om te functioneren als nevengeul. Als gevolg is de jachthaven aldaar, met als gebruikers de Deventer Watersport Vereniging, Zeil- en Motorbootvereniging Deventer, en Roei- en Zeilvereniging Daventria, afgebroken en op een andere plek aan de plas weer opgebouwd.

De Zandweerdplas is ook een populaire recreatieplas om te vissen en te zwemmen. Bijzonder is dat de koeien die worden ingezet voor begrazing van de omgeving, als het heel warm weer is ook weleens in de plas 'pootjebaden'. Mensen zijn al snel bang dat dat 'vies' is en men daar ziekten van kan krijgen, maar volgens de eigenaar van de koeien, Berrie Klein Koerkamp uit Lettele, loopt dat niet zo'n vaart: "Koeien houden niet van temperaturen boven de 25 graden. Ze staan dan soms met hun buik in het water, maar ze poepen er niet in hoor. Dus volgens mij moet het best samengaan." Bovendien stelt de gemeente dat ervoor gekozen is de Zandweerdplas en omgeving te beheren als natuurgebied. "Mensen zijn er welkom, maar dieren ook. Bovendien lopen die koeien er niet altijd. Ze worden ingezet voor de begrazing. Als ze klaar zijn, gaan ze naar elders", aldus woordvoerder René Nanninga. Ook volgens Nanninga kunnen mens en dier prima samen aan de boorden van de Zandweerdplas. "Anders moet je naar Bussloo of het Borgelerbad. Dan weet je zeker dat er geen dieren zijn." (bron)

- De Veenoordkolk en Teugse Kolk, voormalige zandwinplassen Z van Deventer, zijn in 2012 herontwikkeld tot natuurgebied. Nadere informatie over herontwikkeling Veenoordkolk en Teugse Kolk.

- Recreatiepark De Worp ligt vanuit Deventer gezien aan de overkant van de IJssel, tussen de wijk De Hoven en de IJssel, begrensd door de spoorlijn in het N en de N344 in het Z. Het is een uiterwaardengebied. De Worp geldt als oudste openbare wandelplaats van Nederland. Van oudsher komen mensen al naar deze plek voor hun rust en ontspanning. Al in de middeleeuwen zochten de bewoners van Deventer hier hun vertier. In 2006 is een grondig herstelplan uitgevoerd om de toegankelijkheid van De Worp te vergroten en het park zijn oude luister terug te geven. Zo is de oorspronkelijke padenstructuur van Leonard Springer in ere hersteld, zijn het kampeerterrein en het IJsselhotel opgeknapt en zijn de parkeervoorzieningen en het parkmeubilair vernieuwd. Het Worpplantsoen is na de uitvoering van dit herstelplan een echt stadspark geworden. De bezoekers komen vooral uit de aangrenzende woonwijk De Hoven. In de zomermaanden wordt het park intensief bezocht door wandelaars, fietsers en dagjesmensen. Het park is het gehele jaar vrij toegankelijk. Maar in de winter kan het gebied korte of langere tijd onder water staan.

Terug naar boven

Beeld

- Beeldbank Stadsarchief Deventer.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Deventer.

- Deventer RTV is de lokale omroep van de gemeente Deventer.

- Salland Buiten coördineert de ontwikkelingen in het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Deventer Steenbrugge en idem RK.

- Zorgboerderij De Ulebelt.

Reacties

(2)

aanvulling buurtschap Dortherhoek: http://www.dortherhoek.nl/ de buurtvereniging heet Dortherhook en besteedt veel tijd en aandacht aan de jaarlijkse paasvuren. foto buurtschap beschikbaar

Dank voor de tip Hans. Ik had hier nog geen pagina van, die heb ik aangemaakt op http://www.plaatsengids.nl/dortherhoek. Foto welkom.

Reactie toevoegen