Deventer

Plaats
Stad en gemeente
Deventer
Salland
Overijssel

deventer bokkingshang 1902 [640x480].jpg

Deventer Bokkingshang 1902

Deventer Bokkingshang 1902

Deventer..jpg

Het stratenpatroon is ongewijzgd sinds de kaart van Blaeu uit 1652.

Het stratenpatroon is ongewijzgd sinds de kaart van Blaeu uit 1652.

Deventer.JPG

De Bruynsteeg links en de Papenstraat rechts in Deventer.

De Bruynsteeg links en de Papenstraat rechts in Deventer.

Deventer. (2).JPG

Mooie snijramen, gezien in de Graven in Deventer.

Mooie snijramen, gezien in de Graven in Deventer.

OV gemeente Deventer in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Deventer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Deventer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Deventer

Terug naar boven

Status

- Deventer is een stad en gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Salland.

- Middels een grenscorrectie in 1975 is het dorp Colmschate vanuit de gemeente Diepenveen aan de gemeente Deventer toegevoegd. De gemeente is vervolgens in 1999 vergroot met de gemeente Diepenveen en in 2005 met de gemeente Bathmen.

- De gemeente Deventer omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Bathmen, Colmschate, Diepenveen, Epse (deels: Epse-Noord), Lettele, Okkenbroek en Schalkhaar, en de buurtschappen Apenhuizen, Averlo en Frieswijk (een tweelingbuurtschap), De Bannink, Dortherhoek, Linde, Loo, Molenbelt, Oude Molen, Oxe, Pieriksmars, Rande en Zuidloo. In totaal zijn dit 1 stad, 7 dorpen en 13 buurtschappen.

- Voor de postadressen vallen een deel van het dorp Epse (Epse-Noord, dit is N buitengebied van het dorp) en de buurtschappen De Bannink en Oxe onder de stad Deventer.

- Wapen van de gemeente Deventer.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Deventer.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Deventer ligt in het uiterste ZW van de provincie Overijssel en de streek Salland, en grenst in het W aan de rivier de IJssel en de provincie Gelderland, met dien verstande dat een klein stukje van de stad (= de wijk die - ook op de site van de gemeente... - afwisselend De Hoven en De Worp wordt genoemd) W van de IJssel ligt, aan de Gederse kant dus (vergelijkbaar met het zuidelijker gelegen Zutphen); in het Z grenst de gemeente eveneens aan Gelderland. Voornoemde stad, en hoofdplaats van de gemeente, ligt ZW binnen de gemeente; de A1 loopt Z door de gemeente, van W naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Deventer, die dan nog alleen de gelijknamige stad omvat, 2.750 huizen met 14.007 inwoners. Tegenwoordig heeft de gemeente Deventer ca. 44.000 huizen met ca. 98.500 inwoners, de gelijknamige stad heeft ca. 36.000 huizen met een kleine 80.000 inwoners (dit is inclusief de aantallen voor het deel van het dorp Epse dat binnen het postcodegebied van Deventer ligt, Epse-Noord, met ca. 20 huizen en ca. 45 inwoners).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Deventer, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historisch Museum Deventer, gevestigd in de monumentale Waag uit 1528.

- Stichting Oud Deventer.

- Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) Deventer.

- Deventer geschiedenis.

- Het Deventer Dagblad kun je (betreffende de jaren 1869-1945) via de link digitaal doorzoeken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Onder de noemer De Kracht van Salland werkt een hecht netwerk van vrijwilligers en organisaties aan nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Deventer heeft als stad 540 rijksmonumenten.

- Deventer heeft 584 gemeentelijke monumenten.

- Deventer op de kaart is een site met een interactieve kaart waarop je bezienswaardigheden en anderszins cultureel erfgoed van deze stad kunt bekijken.

- Bolwerksmolen.

- Grote Kerk of Lebuïnuskerk.

- De 62,5 meter hoge Grote Toren of Lebuïnustoren dateert uit de 15e eeuw en is een van de 100 belangrijkste momenten van Nederland. Het beroemde Hemony-carillon in de toren omvat 47 klokken. In 2010 zijn zowel interieur als exterieur van de toren grondig gerestaureerd. Ònder meer alle aangetaste natuurstenen elementen zijn vervangen.

- Oude begraafplaats.

- De Zwarte Silo uit 1923 functioneerde tot 1990 als graanopslag. Sindsdien was het karakteristieke gebouw niet meer in gebruik. In 2016 is het voorheen gesloten opslaggebouw, een gemeentelijk monument, omgevormd tot een transparante hal met plek voor verschillende kleinschalige eetgelegenheden: Fooddock.

- Gevelstenen in Deventer.

- Speelgoedmuseum Deventer is gehuisvest in twee fraaie laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink. De collectie omvat meer dan 13.000 objecten. Zwaartepunten hierin zijn ongeveer 2000 treinen en mechanisch speelgoed, poppen (ca. 350), poppenhuizen (ca. 200), constructiespeelgoed (ca. 250), optisch speelgoed (ca. 450), kinderboeken (ca. 2060) en -prenten (ca. 600), spellen (ca. 1700) en buitenspeelgoed.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Vlinderstad is een door de Deventer Stichting Open Boek ontworpen vlindertuin in het Gooikerspark. De naam geeft aan dat het een all-round verblijfplaats is voor vlinders (en andere insecten) met gebruik van nectarplanten, waardplanten voor rupsen en schuilplaatsen voor slecht weer en de winter. Het is een uniek concept 'van ei tot einde', bedoeld als demonstratietuin om navolging te stimuleren. Het ontwerp is niet alleen bedoeld om zo vlindervriendelijk mogelijk te zijn, het gaat ook om een optimale beleving voor de bezoeker. Er wordt geëxperimenteerd met 40 soorten vlinderstruiken om een optimaal advies voor toepassing in particuliere tuinen te vinden. De tuin is aangelegd door vrijwilligers en kinderen.

- Woeste Willem Speelnatuur is een natuurspeelplaats van 10.000 m2 in de Deventer stadsuiterwaarden. Struinen, verstoppen, bouwen, kliederen voor kinderen tussen 2 en 14 jaar. De natuurspeelplaats is in oktober 2017 gereed gekomen.

- In het kader van het project Ruimte voor de Rivier zijn in 2014 nevengeulen in de uiterwaarden bij Deventer aangelegd en heringericht. Door de klimaatverandering moet de IJssel in de toekomst in extreme situaties meer water afvoeren. Door geulen te graven in de uiterwaarden kan het water sneller worden afgevoerd, waardoor de kans op overstromingen afneemt. Het project betrof bijna 10 kilometer uiterwaard, aan beide kanten van de rivier. Door de uitvoering van het plan nemen veiligheid en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied toe.

Zo is de Zandweerdplas, in het NW van de stad, W van de wijk Zandweerd, uitgebreid en naar het N verlengd, en zo geschikt gemaakt om te functioneren als nevengeul. Als gevolg is de jachthaven aldaar, met als gebruikers de Deventer Watersport Vereniging, Zeil- en Motorbootvereniging Deventer, en Roei- en Zeilvereniging Daventria, afgebroken en op een andere plek aan de plas weer opgebouwd.

De Zandweerdplas is ook een populaire recreatieplas om te vissen en te zwemmen. Bijzonder is dat de koeien die worden ingezet voor begrazing van de omgeving, als het heel warm weer is ook weleens in de plas 'pootjebaden'. Mensen zijn al snel bang dat dat 'vies' is en men daar ziekten van kan krijgen, maar volgens de eigenaar van de koeien, Berrie Klein Koerkamp uit Lettele, loopt dat niet zo'n vaart: "Koeien houden niet van temperaturen boven de 25 graden. Ze staan dan soms met hun buik in het water, maar ze poepen er niet in hoor. Dus volgens mij moet het best samengaan." Bovendien stelt de gemeente dat ervoor gekozen is de Zandweerdplas en omgeving te beheren als natuurgebied. "Mensen zijn er welkom, maar dieren ook. Bovendien lopen die koeien er niet altijd. Ze worden ingezet voor de begrazing. Als ze klaar zijn, gaan ze naar elders", aldus woordvoerder René Nanninga. Ook volgens Nanninga kunnen mens en dier prima samen aan de boorden van de Zandweerdplas. "Anders moet je naar Bussloo of het Borgelerbad. Dan weet je zeker dat er geen dieren zijn." (bron)

- De Veenoordkolk en Teugse Kolk, voormalige zandwinplassen Z van Deventer, zijn in 2012 herontwikkeld tot natuurgebied. - Nadere informatie over herontwikkeling Veenoordkolk en Teugse Kolk.

- Recreatiepark De Worp ligt vanuit Deventer gezien aan de overkant van de IJssel, tussen de wijk De Hoven en de IJssel, begrensd door de spoorlijn in het N en de N344 in het Z. Het is een uiterwaardengebied. De Worp geldt als oudste openbare wandelplaats van Nederland. Van oudsher komen mensen al naar deze plek voor hun rust en ontspanning. Al in de middeleeuwen zochten de inwoners van de stad hier hun vertier.

In 2006 is een grondig herstelplan uitgevoerd om de toegankelijkheid van De Worp te vergroten en het park zijn oude luister terug te geven. Zo is de oorspronkelijke padenstructuur van Leonard Springer in ere hersteld, zijn het kampeerterrein en het IJsselhotel opgeknapt en zijn de parkeervoorzieningen en het parkmeubilair vernieuwd. Het Worpplantsoen is na de uitvoering van dit herstelplan een echt stadspark geworden. De bezoekers komen vooral uit de aangrenzende woonwijk De Hoven. In de zomermaanden wordt het park intensief bezocht door wandelaars, fietsers en dagjesmensen. Het park is het gehele jaar vrij toegankelijk. Maar in de winter kan het gebied korte of langere tijd onder water staan.

Terug naar boven

Beeld

- Beeldbank Stadsarchief Deventer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Deventer (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Deventer.

- Media / nieuws: - Deventer RTV is de lokale omroep van de gemeente. - Nieuwssite Deventer Post. Het gelijknamige wekelijkse huis-aan-huisblad is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Wijk- en buurtverenigingen: - Wijk- en Speeltuinvereniging De Hoven.

- Zorg: - Zorgboerderij De Ulebelt.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Deventer Steenbrugge en - idem RK.

Reactie toevoegen