Twello

Plaats
Dorp
Voorst
Veluwe
Gelderland

twello dorpsstraat 1973 [640x480].jpg

Twello Dorpsstraat 1973

Twello Dorpsstraat 1973

GL kadastrale gemeente Twello in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Twello in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Twello in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Twello

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Bosgraaf.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Twello.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Twello.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Twello.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Twello (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Twello is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Voorst. Twello viel vanouds reeds onder de gemeente Voorst, is in 1812 daarvan afgesplitst tot een zelfstandige gemeente (waar ook Teuge onder viel, zie de kaart hieronder), en in 1818 wederom opgegaan in de gemeente Voorst. Twello is dus slechts 6 jaar een zelfstandige gemeente geweest.

- Wapen van de voormalige gemeente Twello.

- Twello is de hoofdplaats van de gemeente Voorst.

- Onder het dorp Twello valt ook de buurtschap Duistervoorde.

Terug naar boven

Ligging

Twello ligt NO van Apeldoorn, ZW van Deventer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Twello heeft 33 rijksmonumenten.

- Twello heeft 37 gemeentelijke monumenten.

- Havekes Mölle.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Twello.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Twellose Beek opnieuw ingericht
In 2011 is de Twellose Beek heringericht. In het gedeelte tussen de Zuiderlaan en de Rijksstraatweg heeft Waterschap Veluwe plaatselijk de bodembreedte van de beek versmald. Tevens zijn er op diverse plekken natuurvriendelijke oevers en flauwe waterkanten gekomen. De herinrichting maakt efficiënter beheer en onderhoud van de beek mogelijk. Het is de bedoeling dat de Twellose Beek in de toekomst een groenblauwe ader vormt door de kern van Twello. Door de oevers natuurvriendelijk te maken wordt de beek een interessant leefgebied voor diverse kikkers, salamanders, planten en nabij de Eikenlaan ook voor vleermuizen. Ontwikkelen de oevers zich kruidenrijk, dan trekken deze vlinders, libellen en bijen aan.

Terug naar boven

Eten en drinken

- 'Hof van Twello' wil boeren die niet meedoen aan de schaalvergroting een alternatief bieden. De algemene boodschap aan boeren is dat uitbreiden noodzakelijk is om te overleven. Voor boeren met kleinere bedrijven is de diagnose van anderen dat ze maar snel moeten stoppen. Niet nodig, vindt 'Hof van Twello'. Er zijn veel antwoorden op dezelfde vraag. Een andere oplossing vraagt wel studie en in hun ogen is een praktijktest daarbij belangrijk. 'Hof van Twello' gaat die test aan door als actief boerenbedrijf zelf de testcase voor eigen ideëen te zijn. De basis voor de alternatieven die 'Hof van Twello' uitwerkt is het gewas. Het kan daarbij gaan om nieuwe, soms zelfs exotische gewassen, waar weinig over bekend is, om de herintroductie van veelbelovende oude gewassen of om het gebruik van bekende gewassen voor nieuwe toepassingen. De eigen verkoop is van belang voor de inkomsten, maar nog meer om het contact met de afnemers te onderhouden. Dat contact is van belang om de klant uit te leggen wat er met onze producten kan en om van de klant te horen hoe de ervaringen met die producten waren. Is die groente lekkerder als salade of gekookt? Wat vonden de klanten van de salade met paarse aardappelen? Is het glutenvrije brood lekker? Zo verenigt 'Hof van Twello' onderzoek, productie en consumptie onder één dak. Omdat er steeds wat nieuws te beleven is op de boerderij in Twello, is het zo leuk om regelmatig een kijkje te komen nemen. En zeg nou zelf: welk onderzoeksbedrijf vindt het nu goed dat er zoveel mensen komen kijken? 'Hof van Twello' juicht bezoek juist toe. Wij vinden het leuk dat mensen komen kijken hoe al dat bijzondere voedsel groeit! Af en toe een wandelingetje langs de singels van de hoeve is leuk en leerzaam. Voor nadere informatie zie de site van Hof van Twello.

Terug naar boven

Links

- Zorgboerderij Sterrenland.

 

 

Reactie toevoegen