Wesepe

Plaats
Dorp
Olst-Wijhe
Salland
Overijssel

Wesepe

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Wesepe.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Wesepe.

- 5-sterrencamping De Luttenberg is een vakantiepark gelegen tussen de prachtige Overijsselse natuur. De camping heeft alle faciliteiten voor gezinnen, maar biedt ook de rust voor oudere bezoekers. Door de ligging, tegen de Sallandse Heuvelrug, vlakbij vakantiepark Hellendoorn en in de buurt van Zwolle, Deventer en Almelo is Luttenberg een ideale plek voor mensen die dagjes weg willen. Naast de ruime kampeerplekken zijn er ook Chalets, Safaritenten en Trekkershutten beschikbaar.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Wesepe.

Terug naar boven

Status

- Wesepe is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Olst-Wijhe. T/m 2000 gemeente Olst.

Terug naar boven

Ligging

Wesepe ligt O van Olst, ZW van Raalte.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsontwikkelingsplan Wesepe (2014).

- Waterschap Groot Salland heeft in 2010 rond de Groote Vloedgraven bij Wesepe 80 hectare vergraven voor wateropvang in regenrijke tijden. Het waterbergingsgebied bestaat uit verschillende verlaagde terreinen naast de Heetense Broek, Bleerhorsterleiding en de Vloedgraven, die ten zuiden van Wesepe naar Soestwetering en IJssel stroomt. Het zwaartepunt van de natte gebieden ligt rond het samenstroompunt van Vloedgraven en Soestwetering, een landbouwgebied rond de Schuilenbergerweg en het Wolbroekpad. Waterbergingen moeten bij grote regenvloed water opvangen, ofwel bergen. Dat tempert de afvoer van water naar de IJssel. Die moet in regenrijke tijden ook al veel water uit Duitsland afvoeren en bereikt dan vaak zijn hoogste stand. Gelijktijdig met het waterbergingsproject is een omleiding van de N348 gerealiseerd. Nabij de noordelijke rotonde zijn in een nieuw plantsoen poelen gegraven. Op de kruising van de Vloedgraven en de nieuwe omleiding van de N348 is in de oevers flink wat grond weggehaald. Dankzij bijna vlak aflopende oevers is de watergang aanzienlijk breder geworden. Het is de bedoeling dat riet en een rijke fauna gaan domineren, want vergroting van de Sallandse natuur is een belangrijke bijkomstigheid van alle 'waterplannen'. Overigens is de Vloedgraven niet het enige waterbergingsgebied van Salland. Ook bij het Wijhese landgoed De Gelder komt een waterbergingsgebied. (2010)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wesepe heeft 4 rijksmonumenten.

- Wesepe heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- De 14e-eeuwse (Hervormd PKN) Nicolaaskerk is sinds 2012 het podium voor een reeks concerten van hoog niveau. In combinatie met de geborgen sfeer van de kerk geven de Nicolaasconcerten een extra bijzondere ervaring.

- Gevelstenen in Wesepe.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Survivalrun Wesepe (op een zondag eind maart).

- Zomerfeesten Wesepe (weekend in augustus).

Terug naar boven

Links

- Site van en over Wesepe.

- De maandelijkse Dorpskrant Wesepe is via de link ook online te lezen.

Reactie toevoegen