Wesepe

Plaats
Dorp
Olst-Wijhe
Salland
Overijssel

Wesepe

Terug naar boven

Status

- Wesepe is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Olst-Wijhe. T/m 2000 gemeente Olst.

- Onder het dorp Wesepe valt ook de buurtschap Middel (deels).

Terug naar boven

Ligging

Wesepe ligt O van Olst, ZW van Raalte.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Wesepe 69 huizen met 412 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 460 huizen met ca. 1.150 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsontwikkelingsplan Wesepe (2014).

- Waterschap Groot Salland heeft in 2010 rond de Groote Vloedgraven bij Wesepe 80 hectare vergraven voor wateropvang in regenrijke tijden. Het waterbergingsgebied bestaat uit verschillende verlaagde terreinen naast de Heetense Broek, Bleerhorsterleiding en de Vloedgraven, die ten zuiden van het dorp naar de Soestwetering en de IJssel stroomt. Het zwaartepunt van de natte gebieden ligt rond het samenstroompunt van Vloedgraven en Soestwetering, een landbouwgebied rond de Schuilenbergerweg en het Wolbroekpad.

Waterbergingen moeten bij grote regenvloed water opvangen, ofwel bergen. Dat tempert de afvoer van water naar de IJssel. Die moet in regenrijke tijden ook al veel water uit Duitsland afvoeren en bereikt dan vaak zijn hoogste stand. Gelijktijdig met het waterbergingsproject is een omleiding van de N348 gerealiseerd. Nabij de noordelijke rotonde zijn in een nieuw plantsoen poelen gegraven. Op de kruising van de Vloedgraven en de nieuwe omleiding van de N348 is in de oevers flink wat grond weggehaald. Dankzij bijna vlak aflopende oevers is de watergang aanzienlijk breder geworden.

Het is de bedoeling dat riet en een rijke fauna gaan domineren, want vergroting van de Sallandse natuur is een belangrijke bijkomstigheid van alle 'waterplannen'. Overigens is de Vloedgraven niet het enige waterbergingsgebied van Salland. Ook bij het Wijhese landgoed De Gelder komt een waterbergingsgebied. (2010)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wesepe heeft 4 rijksmonumenten.

- Wesepe heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- De 14e-eeuwse (Hervormd PKN) Nicolaaskerk is sinds 2012 het podium voor een reeks concerten van hoog niveau. In combinatie met de geborgen sfeer van de kerk geven de Nicolaasconcerten een extra bijzondere ervaring.

- Gevelstenen in Wesepe.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Survivalrun (op een zondag eind maart).

- Zomerfeesten (weekend in augustus).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Wesepe.

- Nieuws: - De maandelijkse Dorpskrant Wesepe is via de link ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Wesepe.

- Sport: - SC Wesepe is een zogeheten omnivereniging, wat wil zeggen dat je er verschillende sporten kunt beoefenen, namelijk voetbal, handbal, tennis, volleybal, gymnastiek en jazzdance.

Reactie toevoegen