Colmschate

Plaats
Dorp
Deventer
Salland
Overijssel

colmschate huize oxerhof [640x480].jpg

Colmschate Huize Oxerhof

Colmschate Huize Oxerhof

Colmschate

Terug naar boven

Status

- Colmschate is een dorp en stadsdeel in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Deventer. T/m 1974 gemeente Diepenveen. In 1975 is het dorp middels een grenscorrectie naar de gemeente Deventer overgegaan.

- Hoewel het dorp inmiddels aan de kern Deventer is vastgegroeid, heeft het nog steeds een eigen postcode (7429) en plaatsnaam in het postcodeboek en wonen de inwoners dus nog steeds - althans deels - in de plaats Colmschate. Ter plekke is namelijk sprake van een aantal Baarle-Nassau-achtige situaties: een deel van de buurten die je redelijkerwijs tot het dorp zou rekenen, valt daar voor de postadressen ook onder, maar een ander deel ligt in de postale woonplaats Deventer.

- Onder het dorp valt vanouds ook de buurtschap Oxe (getuige bijv. de ansichtkaart hieronder die getiteld is 'Colmschate, Oxerhof', die dus in de buurtschap Oxe ligt), Z van de A1, hoewel die voor de postadressen tegenwoordig 'in' Deventer ligt. Verder valt tot het dorpsgebied nog te rekenen buurtschap De Bannink, die in 2008 op initiatief van Plaatselijk Belang Colmschate plaatsnaamborden heeft gekregen. Ook de vroegere buurtschap Snippeling heeft toen plaatsnaambordjes gekregen, maar dat is tegenwoordig een te zeer verstedelijkt gebied binnen de kom van Deventer om dat vandaag de dag nog een buurtschap te kunnen vinden. Als 4e min of meer buurtschap van het dorp was er dan nog de Vijfhoek, die je onder de link toegelicht vindt en die ook is opgegaan in de sinds de jaren zeventig gerealiseerde nieuwbouwwijken.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1230 Colmescate, 1233 Colmescote, 1284 Colmescaten, 1299 Comeschoten, 1444 Colmeschate.

Naamsverklaring
Kate 'bij het kot, kleine boerderij' van de persoon Colmo.(1)

Terug naar boven

Ligging

Colmschate ligt (in het) O van Deventer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volksteling van 1840 worden onder Colmschate slechts 5 huizen met 34 inwoners vermeld. Tegenwoordig omvat de kern die voor de postadressen Colmschate heet, ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners. Maar inclusief het omliggende gebied dat vaak ook tot Colmschate wordt gerekend, maar voor de postadressen 'in' Deventer ligt, heeft de plaats/wijk ca. 8.000 huizen met ca. 20.000 inwoners. Sinds ca. 1970 is namelijk forse nieuwbouw gepleegd om het oude dorp heen, als stadsuitbreidingen van Deventer.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het gebied rond Colmschate was in de tijd van de Romeinen en Germanen al bewoond. De plaatsnaam komt 'pas' sinds de 14e eeuw voor. Het schoutambt Colmschate werd begrensd door de IJssel, de buurtschap Epse, de kerspelen Bathmen en Holten en de schoutambten Raalte en Olst.

In het schoutambt Colmschate lagen zes marken (bestuurlijke eenheden): de Gooier Marke, de Marke van Oxe, de Marke Borgel, de Marke van Tjoene, de Marke Rande en de Marke Averlo. Zo'n marke was weer onder te verdelen in een aantal buurtschappen. De Gooier Marke was verdeeld in acht buurtschappen: Wechele, Riele, Weteringen, Essen, Ortele, Okkenbroek, Lettele en Linde.

Het dorp Colmschate is ontstaan in de buurtschap Weteringen. Deze buurtschap bestond ook weer uit twee delen: Hoge Weteringen en Lage Weteringen. Tot begin jaren zestig werden de huisnummers ten noorden van de weg naar Holten (Holterweg) voorafgegaan met een W. Dit was het gebied Hoge Weteringen. Ten zuiden van deze weg stond er een C (van Colmschate) voor het huisnummer. Dit gebied was Lage Weteringen.

In 1811 werd het schoutambt Colmschate, waar sinds 1576 Deventer het voor het zeggen had, een zelfstandige gemeente onder de naam Diepenveen. Dat dorp zal als hoofdplaats zijn gezien, omdat dat de enige plaats in het schoutambt was met een hervormde kerk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Colmschate heeft 6 rijksmonumenten, zijnde buitenplaats De Achterhoek met koetshuis en historische tuin- en parkaanleg (dat zijn er in totaal dus 3) op Colmschaterstraatweg 9, boerderijtje Erve De Achterhoek op Stationsweg 32, en buitenplaats De Bannink uit 1896 met koetshuis/dienstwoning op Banninkslaan 4 resp. 1 (dat zijn er in totaal dus 2). De Bannink valt onder de gelijknamige buurtschap en wordt daarom verder aldaar beschreven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Colmpop (weekend in mei).

- Najaarskermis.

- Carbidschieten (oudjaarsdag).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Winkelhart van Colmschate tegenover sportcentrum De Scheg, is alles onder 1 dak, en gratis parkeren! 42 winkels, waaronder Wibra, Blokker, Miss Etam (collectie-restanten), Bart Smit, Cool Jay, Schoenenreus, Schuurman Schoenen, Kruidvat en nog veel, veel meer.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Colmschate.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Colmschate op Facebook. - Het actuele nummer van (zo te zien maandblad) ColmMagazine is via de link ook online te lezen.

- Dorps- en buurthuizen: - Gemeenschapshuis De Kuip. - Buurtcentrum De Fontein.

- Muziek: - Harmonie Eendracht.

- Sport: - SV Colmschate (voetbal).

Reactie toevoegen