Aa en Hunze

Gemeente
Aa en Hunze
Drenthe

aa_en_hunze_gemeente_actuele_kaart.jpg

De gemeente Aa en Hunze (het roze geaccentueerde gebied op de kaart) is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Anloo, Gasselte, Gieten en Rolde. Het is een uitgestrekte gemeente, gelegen tussen Assen in het W en de provincie Groningen in het O

De gemeente Aa en Hunze (het roze geaccentueerde gebied op de kaart) is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Anloo, Gasselte, Gieten en Rolde. Het is een uitgestrekte gemeente, gelegen tussen Assen in het W en de provincie Groningen in het O

Aa en Hunze

Terug naar boven

Status

- Aa en Hunze is een gemeente in de provincie Drenthe. Gemeentehuis te Gieten. De gemeente Aa en Hunze is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Anloo, Gasselte, Gieten en Rolde.

- De gemeente Aa en Hunze omvat de dorpen Anderen, Anloo, Annen, Annerveenschekanaal, Balloo, Bareveld (gedeeltelijk), Eext, Eexterveen, Eexterveenschekanaal, Eexterzandvoort, Ekehaar, Gasselte, Gasselternijveen, Gasselternijveenschemond, Gasteren, Gieten, Gieterveen, Grolloo, Nieuw-Annerveen, Nieuwediep, Oud-Annerveen, Rolde, Schipborg en Schoonloo, en de buurtschappen Achter 't Hout, Amen, Balloërveld, Bonnen, Bonnerveen, Bosje, Bovenstreek, Breeland, De Hilte, Deurze, Eldersloo, Eleveld, Gasselterboerveen, Gasselterboerveenschemond, Geelbroek, Gieterzandvoort, Kostvlies, Marwijksoord, Nijlande, Nooitgedacht, Papenvoort, Schreierswijk, Spijkerboor, Streek, Torenveen, Tweede Dwarsdiep, Veenhof en Vredenheim. In totaal zijn dit 24 dorpen en 28 buurtschappen. In sommige plaatsnaamlijsten komt ook nog de naam Broek voor als vermeende buurtschap in deze gemeente, maar dat is niet correct; dat heeft namelijk betrekking op de dorpskern van Gieterveen.

- Wapen van de gemeente Aa en Hunze.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Aa en Hunze.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Omdat de 4 oude gemeenten van soortgelijke grootte waren, moest er voor de nieuwe gemeente een neutrale naam worden bedacht, niet zijnde een van de oude gemeentenamen. Dat is Aa en Hunze geworden, genoemd naar de rivieren die door deze gemeente stromen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Aa en Hunze ligt in het NO van de provincie Drenthe. In het N grenst de gemeente aan de provincie Groningen, in het NW aan de gemeente Tynaarlo en in het ZO aan de gemeente Borger-Odoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Aa en Hunze omvat ca. 11.000 huizen met ruim 25.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds zomer 2017 is Piet van Dijk burgemeester van de gemeente Aa en Hunze. Voorheen was hij wethouder in de gemeente Opsterland.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Binnen de gemeente Aa en Hunze bevinden zich 4 prachtige, historische korenmolens. In Gasselternijveen, Gieten en Gieterveen zijn dat stellingmolens en midden in Rolde, aan de Brink, staat een charmante grondzeiler. De molens hebben ieder een eigen karakter, geschiedenis en uitstraling, maar ze hebben ook overeenkomsten: zo delen ze bijvoorbeeld de goede staat van onderhoud en het enthousiasme van hun vrijwillig molenaars. Onder de link vind je de actuele openingstijden en nog veel meer informatie over de 4 molens. Buiten de reguliere openingstijden ben je ook altijd welkom op een molen als de blauwe wimpel uithangt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Individueel Jeugdkampioenschap Hardlopen Aa en Hunze bestaat uit 7 wedstrijden (door het seizoen heen verspreid van september t/m juli): fruitbedrijf/landwinkel Goense Trimloop in Rolde, de Kids Cross in Gasselte, de Broekstreker Veldloop in Ekehaar, de Hunzerun in Annen, de Lutje Turfloop in Annerveenschekanaal, de Run van Gieten en de Omloop Grolloo. Leerlingen van de groepen 3 t/m 8 van de basisschool kunnen bij elke wedstrijd punten in de wacht slepen. Na afloop van de serie wedstrijden wordt een beker uitgereikt aan de drie snelste jongens en de drie snelste meisjes van de groepen 3 t/m 8.

- Culinair Aa en Hunze on Tour (op een zaterdag in september) is een jaarlijks culinair evenement, waarbij verschillende restaurants uit de gemeente op één - jaarlijks wisselende - locatie verschillende kleine betaalbare gerechtjes bereiden met lokale ingrediënten, zodat je bij verschillende restaurants kunt proeven wat ze te bieden hebben.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandel- en fietsroutes in de gemeente Aa en Hunze.

- De rivier de Hunze ligt voor een groot deel op grondgebied van de gemeente Aa en Hunze. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan landschaps- en natuurontwikkeling in en rond deze rivier. Het Drentse Landschap en Het Groninger Landschap lanceerden in 1995 de eerste Hunzevisie. Vervolgens is 20 jaar aan het natuurproject gewerkt. Met als resultaat dat de voorheen saaie gekanaliseerde sloot weer meandert (slingert), door een gebied van maar liefst 3000 hectare natte natuur in het Hunzedal. Bevers, otters en zeearenden weten de nieuwe natuur te vinden, net als omwonenden, recreanten en bedrijven. Het project is ook de waterkwaliteit en -beheersing ten goede gekomen. Maar het proces is nog niet klaar: ook de in 2014 verschenen Hunzevisie 2030 omvat veel plannen om het gebied in de komende jaren nog mooier te maken voor mens en dier. Zie ook het Visiedocument Hunzedal 2030.

- IVN afd. Aa en Hunze organiseert elke 1e donderdag van de maand een lezing, en de zondag daarop een excursie. Ook op andere momenten trekken ze er op uit, bijvoorbeeld om vlinders te inventariseren of te werken in de natuur. Bij hun safari's gaan ze het terrein in op zoek naar een bijzonder dier of een speciale plant. De afdeling heeft ook een 10-tal werkgroepen die specifieke thema's behartigen, met name Excursies, Gentiaan Blauwtje, Mussen, Natuurbeheer, Nestkasten, Paddenredgroep, Uilen en Valken, Vogels, Vlinderkamp en Weidevogels.

- De Drentsche Aa stroomt langs de westgrens van de gemeente Aa en Hunze. In oktober 2016 is - de via de link ook online te lezen - Landschapsvisie 2.0 Drentsche Aa vastgesteld. De afgelopen jaren vroegen diverse ontwikkelingen in het Drentsche Aa gebied om aandacht in de landschapsvisie. Daarom was het herschrijven van de eerste landschapsvisie uit 2004 noodzakelijk. Inwoners, studenten, ondernemers en allerlei deskundigen zijn gevraagd om mee te denken over wat er goed gaat in het Drentsche Aa-gebied en wat er nog moet gebeuren. Ook de Landschapsvisie 2.0 staat weer vol suggesties om de drie landschapseenheden - beekdalen, essen en velden - beter herkenbaar en beleefbaar te maken.

Het huidige landschap is het uitgangspunt voor nieuwe ontwikkelingen en de cultuurhistorie is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Alle Nationaal Park partners gebruiken de richtlijnen uit de Landschapsvisie in hun (inrichtings)plannen om de kwaliteiten van het Drentsche Aa landschap goed in de gaten houden. Ook de landbouw staat achter de Landschapsvisie 2.0. Landbouwvertegenwoordiger Arend Steenbergen: "Van oudsher is de Drentsche Aa een cultuurhistorisch agrarisch landschap en zo gaan de boeren er ook mee om; hier besteedt de Visie positieve aandacht aan. Essentieel is dat de agrarische bedrijfsvoering duurzamer en op een bepaalde manier ook vernieuwend wordt, zodat er ook voor de toekomst perspectief is."

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aa en Hunze (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Aa en Hunze. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Radio Aa en Hunze is de radiozender voor de inwoners van deze gemeente. Vrijwilligers maken 24 uur per dag radioprogramma's met muziek, cultuur, sport, politiek en actueel nieuws. Je kunt de zender beluisteren in de ether, via de kabel, via de livestream op de website en via de TuneIn App.

- Lezen: - Op de site Bibliotheek gemeente Aa en Hunze vind je informatie over de bibliotheken in deze gemeente.

- Muziek: - Muziekschool De Hondsrug geeft modern en levendig muziekonderwijs aan zowel de kleintjes als ook aan oudere leerlingen binnen de gemeente Aa en Hunze. Door bevoegde docenten wordt op een kwalitatief hoog niveau en op enthousiaste wijze les gegeven. Het lesprogramma biedt veel ruimte voor de specifieke wensen en mogelijkheden van de leerlingen. Speelplezier en samenspelen staan daarbij hoog in het vaandel. De muziekschool is een door de gemeente Aa en Hunze gesubsidieerde instelling. De lessen op de muziekschool staan daarom open voor iedereen die woonachtig is in deze gemeente. De lessen worden gegeven in Gieten.

Zanglessen en instrumentale lessen: zang, viool, cello, contrabas, dwarsfluit, blokfluit, saxofoon, accordeon, piano, keyboard, gitaar (akoestisch en elektrisch), basgitaar en drums. Cursussen: saxofoonkwartet, trio kwartet of kwintet, haal je accordeon van zolder, muzikale en instrumentale verkenning, muziek op schoot en kinderkoor.

- Welzijn: - Het VIP! (Vrijwilligers Informatie Punt) Aa en Hunze ondersteunt en versterkt vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties op het gebied van vrijwilligerswerk. Daarnaast wil het VIP ook een bijdrage leveren aan het welzijn en de zelfredzaamheid van burgers door het inzetten van betrokken burgers/vrijwilligers. De site bemiddelt tussen mensen die hun talenten als vrijwilliger willen inzetten en personen en instanties die een vrijwilliger zoeken.

Reactie toevoegen