Aa en Hunze

Gemeente
Aa en Hunze
Drenthe

Aa en Hunze

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Aa en Hunze.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aa en Hunze (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Aa en Hunze is een gemeente in de provincie Drenthe. Gemeentehuis te Gieten. De gemeente Aa en Hunze is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Anloo, Gasselte, Gieten en Rolde.

- De gemeente Aa en Hunze omvat de dorpen Anderen, Anloo, Annen, Annerveenschekanaal, Balloo, Bareveld (gedeeltelijk), Deurze, Eext, Eexterveen, Eexterveenschekanaal, Eexterzandvoort, Ekehaar, Gasselte, Gasselternijveen, Gasselternijveenschemond, Gasteren, Gieten, Gieterveen, Grolloo, Nieuw Annerveen, Nieuwediep, Oud Annerveen, Rolde, Schipborg en Schoonloo, en de buurtschappen Achter 't Hout, Amen, Balloërveld, Bonnen, Bonnerveen, Bosje, Bovenstreek, Broek, De Hilte, Eldersloo, Eleveld, Gasselterboerveen, Gasselterboerveenschemond, Geelbroek, Gieterzandvoort, Kostvlies, Marwijksoord, Nijlande, Nooitgedacht, Papenvoort, Schreierswijk, Spijkerboor, Streek, Torenveen, Tweede Dwarsdiep, Veenhof en Vredenheim. In totaal zijn dit 25 dorpen en 27 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Aa en Hunze.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Aa en Hunze.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Omdat de 4 oude gemeenten van soortgelijke grootte waren, moest er voor de nieuwe gemeente een neutrale naam worden bedacht, niet zijnde een van de oude gemeentenamen. Dat is Aa en Hunze geworden, genoemd naar de rivieren die door deze gemeente stromen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Aa en Hunze ligt in het NO van de provincie Drenthe. In het N grenst de gemeente aan de provincie Groningen, in het NW aan de gemeente Tynaarlo en in het ZO aan de gemeente Borger-Odoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Aa en Hunze omvat ca. 11.000 huizen met ruim 25.000 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De rivier de Hunze ligt voor een groot deel op grondgebied van de gemeente Aa en Hunze. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan landschaps- en natuurontwikkeling in en rond deze rivier. Het Drentse Landschap en Het Groninger Landschap lanceerden in 1995 de eerste Hunzevisie. Vervolgens is 20 jaar aan het natuurproject gewerkt. Met als resultaat dat de voorheen saaie gekanaliseerde sloot weer meandert (slingert), door een gebied van maar liefst 3000 hectare natte natuur in het Hunzedal. Bevers, otters en zeearenden weten de nieuwe natuur te vinden, net als omwonenden, recreanten en bedrijven. Het project is ook de waterkwaliteit en -beheersing ten goede gekomen. Maar het proces is nog niet klaar: ook de in 2014 verschenen Hunzevisie 2030 omvat veel plannen om het gebied in de komende jaren nog mooier te maken voor mens en dier. Zie ook het Visiedocument Hunzedal 2030.

- IVN afd. Aa en Hunze.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Aa en Hunze.

Reactie toevoegen