Anloo

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

Anloo

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Anloo.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Anloo.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Anloo.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Anloo.

Terug naar boven

Status

- Anloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997. Het gemeentehuis bevond zich in Annen.

- Wapen van de voormalige gemeente Anloo.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Aanloo. Een inwoner van dit dorp is een Aanloder of een Aanloër.

Oudere vermeldingen
Anlo, 1139 kopie 16e eeuw Anloe, 1148 kopie ca. 1148 Anlon, 1169 kopie begin 15e eeuw in Anlo.

Naamsverklaring
Niet waarschijnlijk is de verklaring die in Anloo lo 'bos', genoemd naar het naburige Annen ziet. De naamsvorming is te vergelijken met die van Anreep, waarin het voorzetsel an 'op, hoger gelegen' betekent met lo 'bos'. (1)

Terug naar boven

Ligging

Anloo ligt NW van Gieten, ZW van Annen, rond de weg van Assen naar Annerveenschekanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Anloo 350 huizen met 2.344 inwoners, verdeeld in de dorpen Anloo 41/277, Eext 76/425, Annen 63/419 en Annerveen 28/191 en de buurtschappen Schipborg 10/84, Gasteren 29/155, Anderen 18/121, Eexterveen 25/187, Annerveensche-Compagnie 57/443 en Zandvoort 3/42.

- Tegenwoordig heeft het dorp Anloo ca. 150 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Anloo was de hoofdplaats van Oostermoer, een van de zes dingspelen van Drenthe. De dingspelen zijn gebaseerd op de oerparochies en reiken terug tot in de Karolingische tijd.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Anloo, kunt u terecht bij Vereniging Historisch Anloo.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Anloo heeft 21 rijksmonumenten.

- Magnuskerk.

- Hunebedden D7 en D8 (voor D8 klik rechtsonderaan de pagina).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Etstoel Anloo is in 1986 opgericht met als belangrijkste doel fondsen te werven voor het onderhoud van de Magnuskerk. De belangrijkste activiteit die aan dat doel bijdraagt is het naspelen van een authentieke rechtszitting in de Magnuskerk, die één keer per jaar op de feestdag van de patroonheilige St. Magnus wordt opgevoerd. Daar omheen worden allerlei activiteiten in de omgeving van de kerk georganiseerd. Op deze Etstoeldag wordt ieder jaar een andere waargebeurde rechtszitting nagespeeld door toneelspelers van amateurervenigingen uit de regio. Buiten de kerk vindt een Jaarmarkt plaats, die vroeger ook gehouden werd wanneer de Etstoel een rechtszitting in Anloo had. De rechtszitting trok veel volk, en waar volk is is handel.

De jaarmarkt is geen braderie. Geprobeerd wordt zoveel mogelijk de 17e-eeuwse situatie na te bootsen en er worden geen concessies aan de 21e eeuw gedaan. Koffie, patat en hamburgers zijn er dus niet te koop, want die waren er in de 17e eeuw ook niet. Artiesten waren er wél en die zijn er op de Etstoeldag ook: muzikanten, goochelaars en handelaars zijn aanwezig, en er wordt een boerenklucht opgevoerd. Het publiek kan zich ook vermaken met ouderwetse spelen: boogschieten, blokpikken en paardrijden. In de baanderhoek wordt een ouderwetse klucht opgevoerd en de chirurgijn helpt zijn patiënten van al hun kwalen af. Maar het meest bijzondere is toch wel dat je als bezoeker midden in de 17e eeuw loopt. Toneel, muziek en handel is er overal om je heen, heden en verleden lopen door elkaar. Ook de toegangsprijzen zijn 'middeleeuws': 2 volwassenen en 2 kinderen beleven samen voor 280 stuivers een heerlijk dagje in het Drentse verleden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Pinetum Ter Borgh ligt tussen Anloo en Eext temidden van in de jaren 1922-1930 aangeplant bos, hoofdzakelijk bestaande uit lariks, fijnspar, grove den en beuk, met lanen van voornamelijk Amerikaanse eik en afgewisseld met vennen en heidevelden. Het pinetum* is in 1953 door particulieren gesticht. Van de circa 400 soorten coniferen op het terrein (die allemaal op de site van het Pinetum staan vermeld) zijn de eerste in 1954 aangeplant. Het is een aantrekkelijk park waarin u langs wandelpaden kunt genieten van de grote verscheidenheid in kleur en vorm van de diverse coniferen.
* Het woord pinetum komt van de wetenschappelijke naam Pinaceae. Een pinetum is een collectie houtige gewassen, die tot de naaktzadigen (Gymnospermae) behoren. De belangrijkste hiervan zijn de coniferen. De meeste coniferen zijn groenblijvend; ze komen overwegend voor in gematigde en koude gebieden. Coniferen kunnen bijzonder oud en groot worden. De oudste conifeer is 4600 jaar oud (de Pinus longaeva uit Californië).

- De Kudde van Anloo.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Anloo.

Reactie toevoegen