Tweede Dwarsdiep

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

tweede_dwarsdiep_plaatsnaambord.jpg

Tweede Dwarsdiep is een buurtschap van het dorp Gasselternijveenschemond

Tweede Dwarsdiep is een buurtschap van het dorp Gasselternijveenschemond

Tweede Dwarsdiep

Terug naar boven

Status

- Tweede Dwarsdiep is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gasselte.

- De buurtschap Tweede Dwarsdiep valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gasselternijveenschemond.

- De buurtschap Tweede Dwarsdiep ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
't Dwaasdaip.

Naamgeving
In de Topografische atlas Drenthe editie 2004 staat in het plaatsenregister de vermeende plaatsnaam 'Gasselternijveenschemond Tweede Dwarsdiep'. Ter plekke op de kaart staat de naam wél goed als alleen 'Tweede Dwarsdiep'. Mogelijk hebben er wel ooit plaatsnaamborden met de 'lange versie' van de naam gestaan? Zo niet, is het dus een 'drukfoutje' in de genoemde atlas. Wij weten in ieder geval wél zeker dat de 'lange naam-versie' bij de vroegere buur-buurtschap Eerste Dwarsdiep wél plaatsnaambordmatig het geval is geweest. T/m 1997 hebben daar namelijk - komend vanuit Stadskanaal - officiële blauwe plaatsnaamborden genaamd 'Gasselternijveenschemond Eerste Dwarsdiep' gestaan. Dat was daarmee de langste plaatsnaam van Nederland. In 1998 is de toevoeging 'Eerste Dwarsdiep' afgeplakt, en later is het bord vervangen door een bord met alleen nog de dorpsnaam erop.

Het was ook een verwarrend bord, want hoe moest men het interpreteren; dat je de buurtschap Eerste Dwarsdiep (die na het bord gelijk als zijweg aan de rechterkant lag) binnenkwam, onder het dorp Gasselternijveenschemond? Maar als je rechtdoor reed, kwam je de dorpskern van Gasselternijveenschemond binnen. Dus wellicht werd er bedoeld dat je het tweelingdorp Gasselternijveenschemond-Eerste Dwarsdiep binnenkwam (vergelijk Etten-Leur). Maar dat stónd er niet, en het is ook niet waarschijnlijk dat dat bedoeld werd. Het blauwe bord geeft nu wel terecht alleen de dorpsnaam aan. Eerste Dwarsdiep is in principe geen buurtschap meer, omdat dat nu - evenals de tegenover gelegen lintbebouwing aan de Paterslaan - binnen de bebouwde kom van het dorp ligt, en het - in tegenstelling tot Tweede Dwarsdiep - ook geen plaatsnaambordje meer heeft (tenzij men dat ter plekke anders ziet, dan vernemen wij dat graag).

Spelling
Op de plaatsnaamborden luidt de plaatsnaam, en in het postcodeboek en de gemeentelijke basisregistratie BAG luidt de straatnaam Tweede Dwarsdiep. Vanaf de provincialeweg N378 (ir. W.I.C. van Veelenweg) naar het Z staat echter een straatnaambordje met de spelling 2e Dwarsdiep. Elders aan deze weg zijn de straatnaambordjes wél goed gespeld, met 'Tweede' dus.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Tweede Dwarsdiep ligt rond de gelijknamige weg, direct N van het dorp Gasselternijveenschemond, voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp, en N van de N378 (= vanaf huisnrs. 14 en 23).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Tweede Dwarsdiep omvat 16 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van buurtschap Tweede Dwarsdiep.

Reacties

(2)

ligging 2de dwarsdiep: . de gelijknamige weg t.n.v. de N 378. het zuidelijk deel valt onder het dorp gasselternijveenschemond.

Dat staat er toch ook?, "voor zover gelegen N van de N378"?

Reactie toevoegen